Peste 80 de tineri entuziaști, dornici să ajute la organizarea Festivalului Zilelor Nordului, au participat la primele ateliere dedicate lor. Bugetare participativă, implicare civică, leadership sau managementul stresului și al timpului sunt cursurile predate în spectrul proiectului "Voluntar în Nord".
Cursurile sunt susținute de studenți la Cluj: Giorgiana Balabasciuc îi învăță pe voluntari să își gestioneze corect timpul și emoțiile în situații de presiune, Smărăndița David predă bugetare și implicare civică, iar training-ul de leadership este susținut de Adrian Bordeianu.
„Trainingul a fost o adevărată plăcere! Am vorbit despre lucruri care îi vor ajuta nu numai în timpul festivalului, ci și în viaţa de zi cu zi și m-am bucurat să îi văd atât de implicaţi și entuziasmaţi”, povestește Giorgiana Balabasciuc, trainer.
Coincidență sau nu, printre voluntari se numără și mulți actuali sau foști membri ai Consiliului Județean al Elevilor. „Sunt în Consiliul Elevilor de doi ani. În nord e probabil cel mai fain loc în care poți să faci voluntariat. La mine, e a treia ediție ca voluntar la ZN și aș mai face asta, ori de câte ori aș avea ocazia”, spune Bogdan Ciubotariu.
„Sa fii voluntar la Zilele Nordului este o experiență unică! Ai parte de toate beneficiile voluntariatului în sine: prieteni noi, munca făcută din plăcere pentru o cauză în care tu crezi, răsplătită cu zâmbete și admirație, momente de fericire, extaz, oboseală și satisfacție. Zilele Nordului este un festival care merită promovat mai departe și care încurajează toata regiunea la schimbare și o trezește la viață! Organizatorii și staful sunt niște oameni minunați care pun suflet în tot ce fac pentru Nord. Au grijă de tot se întâmplă, de voluntari, de oamenii nou veniți”, explică Andreea Bordianu.
„Pentru mine, să fii voluntar la Zilele Nordului este o experiență faină, care aduce la pachet prieteni noi și momente de neuitat. Pe parcursul acestor zile învățăm diverse lucruri, precum munca în echipă, rezolvarea unei probleme de moment în cadrul festivalului și, nu în ultimul rând, multe informații utile, prezentate la atelierele susținute pentru voluntarii din nord. Într-o oarecare măsură , este apăsător să știi că ai un rol important, ca voluntar. Dar e un sentiment frumos să faci parte din echipa care reușește să pună pe picioare întreg Festivalul”, mărturisește Geanina Achițeni.
Voluntarii sunt cei care asigură, din spatele scenei, bunul mers al lucrurilor. Fără munca acestora, Festivalul nu ar fi unul la fel de reușit. De cealaltă parte, experiența unește oameni cu scopuri comune, atrăgând, de la an la an, tot mai mulți tineri. Fiecare curs durează o oră. Voluntarii sunt împărțiți în grupe de câte 25 și participă, prin rotație, la fiecare training.
Voluntar în Nord e un proiect finanțat de Consiliul Județean Botoşani.
(Roxana Aiacoboaei)