VIDEO: Un nou protest al piețarilor. Autoritățile locale vin cu soluții, dar nu pentru toată lumea

VIDEO: Un nou protest al piețarilor. Autoritățile locale vin cu soluții, dar nu pentru toată lumea

Un nou protest a fost susținut, miercuri dimineață, de către producătorii agricoli și comercianți, în municipiul Botoșani. Circa 50 de oameni au poposit în fața Instituției Prefectului, contestând măsura guvernamentală de sistare a activității în piețele aflate în spații închise și cerând soluții din partea autorităților locale și județene.

Câțiva dintre comercianți au fost invitați la dialog, în sala de ședințe „Nicolae Iorga” a instituției, unde au fost așteptați de către prefectul Dan Nechifor și de către viceprimarul Bogdan Buhăianu, încă director al Urban Serv. Oficialul din urmă a arătat că s-au identificat o serie de soluții pentru cele mai problematice tipuri de produse agroalimentare, care nu pot fi vândute în spațiu deschis: lactatele și carnea.

„Nu mai vrem să ne trezim cum ne-am trezit ieri! Că ne-au dat afară și au dat amendă! Nu vrem numai vorbe, vrem ceva scris”, a enunțat una dintre comerciantele prezente.

„Este o discuție instituțională, din momentul ăsta, tot ce s-a discutat aici, chiar dacă nu este scris. Eu cred că se găsește o soluție foarte bună, aici sunt oamenii care reprezintă județul. În urma discuțiilor pe care le-am avut cu domnul prefect și cu ceilalți domni prezenți în sală, am decis în felul următor: se deschid spațiile private din hala de carne și hala de legume, care funcționează de tip magazin. Spațiile care țin de Urban Serv, din hala de carne și hala de lactate, vom încerca cât mai repede, cred că în 48 de ore să reușim să venim cu plexiglas în față, ca să existe o distanță între client și vânzător. Asta nu se poate realiza într-o oră, două trei, dar cu ajutorul dumneavoastră poate o să reușim în scurt timp”, le-a spus Buhăianu piețarilor.

Cât despre hala de legume, directorul Urban Serv spune că activitatea va fi exteriorizată.

„Pentru hala de legume, am propus această rezolvare: scoatem mesele în parcarea de la Eltrans, de vizavi de Gară, sau dacă nu, se pot reloca oameni în Piața Mare, pentru că mai avem locuri libere. De asemenea, boxele de legume își continuă activitatea ori vânzând în spate, pentru că toate au ieșire în spate, ori dacă venim cu plexiglas în față”, a adăugat viceprimarul municipiului Botoșani.

El a precizat, însă, că este nevoie de adaptarea unor soluții individuale, acolo unde este posibil, în funcție de situația din teren.

Piețarii și-au manifestat și marți nemulțumirea față de ordonanța de urgență a Guvernului care le diminuează sau suspendă veniturile. Asta după ce, în cursul zilei de luni, societatea Urban Serv a fost amendată de organele de control, întrucât au lăsat comercianții în hale, cu geamurile deschise, nerespectând definiția conform căreia orice spațiu limitat de doi pereți, este considerat închis.

La finele discuțiilor, Bogdan Buhăianu a fost luat la întrebări de cele câteva zeci de oameni adunați în fața Prefecturii.

 

 

 

 

 

 

Spune-ne opinia ta