Val de imigranți în județul Botoșani. Coadă de mașini în Vama Rădăuți-Prut. Autoritățile au montat corturi la frontiere (fotogalerie)

Autoritățile raportează un val de imigranți în județul Botoșani, în cele două puncte de trecere a frontierelor cu Ucraina și Republica Moldova. La Rădăuți-Prut este coadă de autovehicule pe sensul de intrare în țară. Au fost montate corturi în vederea acordării de ajutor cetățenilor ucraineni care fug din calea războiului.

Prefectul Sorin Cornilă, ministrul Muncii Marius Budăi și managerul Direcției de Sănătate Publică, Monica Adăscăliței, au verificat, sâmbătă, cele două puncte vamale din județ.

Potrivit informațiilor furnizate de Instituția Prefectului, frontiera cu Ucraina a fost tranzitată, sâmbătă, până la ora 16:00, de 137 de autoturisme, în care se aflau 514 persoane. În ziua precedentă, punctul de trecere din Rădăuți-Prut a înregistrat 203 autoturisme în care se aflau 635 de persoane. Din totalul de 1.149 de imigranți proveniți din Ucraina, doar 61 se stabilesc în județul Botoșani. La ora scrierii articolului, în vamă sunt 31 de autoturisme în așteptare.

Frontiera cu Republica Moldova a fost trecută, sâmbătă, până la ora 16:00, de 91 de autovehicule în care se aflau 263 de persoane. În ziua precedentă, punctul vamal Stânca a fost tranzitat de 327 de autoturisme în care se aflau 719 persoane. Din totalul de 982 de imigranți, doar 34 se stabilesc în județul Botoșani. Celelalte persoane au declarat că se îndreaptă spre Suceava, Iași, București.

Trăgând linie, 95 dintre cei 2.131 de cetățeni care au trecut granițele de nord și de est ale județului rămân în teritoriu.

„Avem o creștere de trafic în punctele de trecere a frontierei cu Republica Moldova. Niciun cetățean de naționalitate ucraineană nu a solicitat forme de sprijin de la statul român până în acest moment. Am luat o primă măsură în sprijinul acestor cetățeni, care trec prin aceste puncte vamale, prin instalarea a două corturi în Punctele de Trecere a Frontierei Rădăuți Prut și Stânca. Acestea vor fi folosite, la nevoie și de reprezentanții societății civile care doresc să sprijine cetățenii sosiți din Ucraina cu apă și alimente. Corturile sunt dotate cu mese și scaune. Totodată, persoanele care tranzitează punctele de trecere a frontierei beneficiază de evaluare medicală, sunt sprijinite și li se oferă informații și indicații către locații de cazare”, a declarat prefectul Sorin Cornilă.

Județul Botoșani disponibilizează aproximativ 3.000 de locuri de cazare pentru cetățenii ucraineni care au nevoie, a anunțat, sâmbătă, ministrul Muncii și Solidarității Sociale, Marius Budăi.









 

 

Spune-ne opinia ta