Decizia, inedita pentru Romania, in cazul unei logodne, a fost data luna trecuta de Judecatoria Racari (Dambovita) si poate fi contestata cu apel.
Din punct de vedere al Codului civil, logodna este promisiunea reciproca de a incheia casatoria, iar incheierea logodnei nu este supusa niciunei formalitati si poate fi dovedita cu orice mijloc de proba.
Codul civil mai prevede si faptul ca cel care rupe logodna in mod abuziv poate fi obligat la despagubiri pentru cheltuielile facute sau contractate in vederea casatoriei, in masura in care au fost potrivite cu imprejurarile, precum si pentru orice alte prejudicii cauzate.
In cererea de chemare in judecata, logodnica parasita a povestit magistratilor cum a inceput totul. Petrecerea cu ghinion a avut loc pe 18 august 2017, iar pentru acest eveniment femeia ar fi facut cheltuieli de aproape 40.000 lei.
Rochia a inchiriat-o de la un cunoscut designer vestimentar contra sumei de 2.000 de euro.
Alti 2.100 de lei au fost cheltuiti pentru coafurile a patru persoane si 5000 de lei pentru cumpararea de bauturi alcoolice, sucuri si apa minerala.
In plus, onorariul lautarilor a fost de 1.000 de lei.
Familia a ajutat-o cu 30.000 lei, spune logodnica.
Petrecerea a fost una fastuoasa si au fost invitate peste 200 de persoane.
"Cel mai mic dar la petrecere a fost de 250-300 de euro, familiile care au venit cu copii au dat chiar si 500 de euro, iar persoanele singure au oferit 150 de euro", povesteste femeia.
Dimineata, la sfarsitul petrecerii, viitorul mire ar fi devenit agitat si distant, si a plecat sa stranga cortul. Nu s-a mai intors la iubita sa. Parintii i-au transmis vestea: barbatul a plecat cu o alta fata.
"A fost o experienta umilitoare, iar in comunitatea mica in care locuiesc, umilinta s-a accentuat cand unii dintre invitati au venit sa ceara inapoi darul financiar oferit, desi toti banii au ramas la logodnic si la mama acestuia", arata reclamanta.
Pentru a scapa de aceasta umilinta, tanara s-a dus la psiholog si a urmat un tratament cu calmante.
Barbatul care a rupt logodna are insa o alta varianta. Decizia de a se casatori ar fi fost luata in iunie 2017, dintr-un impuls de moment.
In plus, logodna nu ar fi fost rupta abuziv, ci s-ar fi stabilit de comun acord cu o saptamana inaintea petrecerii, dar nu mai puteau anula acest eveniment deoarece invitatiile erau deja facute.
"Cheltuielile cu pregatirea logodnei au fost facute de mine si de mama mea, iar nu de familia reclamantei, iar cu privire la despagubirile morale, acestea sunt neintemeiate si vadit excesive raportat la situatia de fapt", s-a aparat barbatul. Mai mult...