Un copil de 11 ani, din județul Botoșani, a ajuns la spital după ce a fost atacat sâmbătă seară de un șarpe.
Băiețelul, din comună Pomârla, a plecat pe imașul din marginea satului pentru a aduce vacă de la păscut, iar în momentul în care s-a apropiat de priponul vacii, șarpele l-a înțepat cu colții în călcâiul piciorului drept.
Colții șarpelui au fost atât de ascuțiți și lungi, încât au străpuns materialul adidasului cu care era încălțat copilul, și ciorapul, ajungând la piele.
Acesta a venit speriat și plângând acasă.
Îngrijorată de țipetele de durere ale băiatului, mamă a sunat la 112, iar la scurt timp copilul a fost preluat de un echipaj SMURD și transportat la Spitalul Dorohoi.
În România, singurele specii de șerpi veninoși sunt viperele, răspândite neuniform pe tot teritoriul tării, mai puțin în centrul și sudul Munteniei și Olteniei.
Viperele au dimensiuni relativ mici (circa 70 cm) și prezintă o dungă dorsală în zig-zag, dar pot fi și complet negre.
Nu percep bine sunetele, dar au un foarte bun simț olfactiv și simț vibrațiile de la distanțe mari. În zonele temperate sunt active numai șase-șapte luni, iarnă fiind în stare de hibernare. Se hrănesc mai mult noaptea, sunt veninoase chiar de la naștere, mușcă fulgerător și lasă două plăgi punctiforme (urmă dinților).
Semne ale mușcăturii de viperă:
– durerea acută;
– tumefierea (umflarea) zonei afectate;
– două înțepături mici la distantă de un centimetru una de cealaltă;
– semiconștiență;
– alte simptome generale: senzație de greață, vomă, tulburări de vedere, dificultăți de respirație (tahipnee), hipersudorație (transpirație excesivă), dureri abdominale.
Iată și măsurile de prim-ajutor
– Ideal ar fi că victimă să ajungă la un medic cât mai repede posibil, singurul tratament eficient fiind o doză de antivenin. După ce ați sunat la 112, verificați dacă unitatea de prim ajutor are pe stoc ser antivenin.
– nu faceți mișcări și nu vă agitați! În caz contrar ritmul bătăilor inimii crește, circulației sângelui e accelerată și veninul pătrunde mai repede în torentul circulator; mai bine stați liniștit într-un loc umbrit;
– luați o aspirină (nu luați alcool, cafea sau alt excitant – acestea cresc pulsul și veninul ajunge mai repede la organe);
– în caz de hipotermie, acoperiți-vă cu o pătură;
– mențineți zonă mușcăturii sub nivelul inimii;
– înlăturați veninul din jurul mușcăturii și dezinfectați rană cu apă oxigenată;
– puneți o legătură elastică tip garou între rană și inimă (încetiniți răspândirea veninului). Garoul limfatic nu trebuie să blocheze circulația sangvină, ci să realizeze o compresiune limfatică. Se folosește o bandă elastică lată sau o fâșie de material (dintr-o cămașă, bluză) care se înfășoară nu foarte strâns pe tot membrul mușcat.
– hidratați-vă cu apă
Ce să nu faceți
– dacă aveți leziuni, nu folosiți cavitatea orală pentru a suge veninul, puteți ajunge să vă otrăviți voi înșivă;
– nu se arde zonă mușcată
– nu se pune gheață pe mușcătură
– nu mâncați și nu consumați alcool
Prevenirea
O statistică arată că 68%-80% din mușcăturile de șarpe apar la persoanele care prin proprie decizie ating șerpi și sunt imprudențe. Șerpii veninoși nu atacă decât atunci când sunt atacați sau surprinși. Dacă locuiți sau călătoriți în zone în care există șerpi, îmbrăcați haine ce va acoperă picioarele. Luați un băț lung pentru a-l folosi la îndepărtarea șerpilor. Nu pășiți și nu va așezați pe pământ înainte de a verifică locul. Dacă ați observat un șarpe la distanță, ocoliți-l fără a-l provocă, iar dacă e foarte aproape, rămâneți nemișcat, pentru că în general se îndepărtează.