Președintele Patronatului Antreprenorilor din Industria Înfrumusețării din România (PADIR) din Botoșani trage un semnal de alarmă tuturor celor interesați să acceseze cursuri de formare profesională în domeniul de beauty, cu privire la faptul că nu toți așa zișii „traineri” sunt profesori cu acte în regulă.
Potrivit acestuia, populația asistă la un fenomen care afectează procesul educațional al unui tânăr care accesează un curs de formare în care trainer-ul nu este unul autorizat. Pentru a deveni formator autorizat, trebuie să ai în primul rând studii superioare, apoi să participi la un curs de formare profesională, în urma căruia primeşti o diplomă/certificat de absolvire. Trebuie să urmezi un curs de „FORMATOR” (cod COR: 242401), curs organizat de o firmă acreditată de ANC (Autoritatea Natională pentru Calificări).
„Din păcate, din dorința de a face bani, unii lucrători din domeniul de beauty, unii chiar fără să fi absolvit măcare studii medii, liceul de exemplu, se apucă să organizeze cursuri de formare profesională, ceea ce, din punct de vedere juridic, nu știu cât este de legal, doar organul de control se poate exprima exact, însă din punct de vedere al actului educational clar există o mare mare problemă. Ca să vă dau un exemplu, este ca și cum o doamnă asistent de la un cabinet de stomatologie pe premiza că a stat lângă domnul medic vreo 10 ani de zile, se apucă să execute intervenții chirurgicale. GREȘIT! A fi frizer, coafor, este una, a fi formator este o cu totul altă meserie, alte investiții în educație, alte responsabilități și atribuții”, a declarat Ciprian Andronache, președintele PADIR și ambasador al proiectului „Vreau să fiu profesionist”.
Potrivit acestuia, formatorul este un specialist al programelor/stagiilor de formare pe baza documentelor normative în vigoare, a standardelor ocupaționale/de pregătire profesională și a nevoilor unui anumit sector sau domeniu de activitate - inclusiv al celui de formare a formatorilor.
„Ce se întâmplă, sau ce are de pierdut un tânăr care alege astfel de falși traineri? Păi, în primul rând pleacă deficitar în câmpul muncii, adică va avea mari minusuri față de cei care au urmat cursul cu un formator legal. Apoi, ne referim la faptul că nu va dobândi cunoștințe specifice protecției muncii, normelor de igienă, de exemplu, ceea ce s-ar traduce în riscuri de accidentare, tăiere, infectare, dar și riscul de a fi amendat de către organul de control pentru lipsa procedurii de dezinfecție de exemplu. Mai mult decât atât, un formator are metode și pârghii de lucru cu elevul la fel cum un coafor are o tehnică de vopsit, pe când un fals trainer are doar tehnica de lucru cu părul nu și cu omul. Deci, alegeți cu atenție cine să vă formeze deoarece în baza unui curs vă trasați viitorul, iar viitorul trebuie să fie încadrat foarte bine în sfera profesionalismului ca să beneficiați de prosperitate și succes”, a adăugat antreprenorul Ciprian Andronache.
Ciprian Andronache este specialist în educație, facilitator în cadrul evenimentului „Pactul pentru tineri” inițiat de către CONAF (Confederația Națională pentru Antreprenoriat Feminin), membru în cadrul Comitetului Interministerial al Guvernului României pe tema abandonului școlar (Asociația „FiiOm”), premiat cu 3 distincții naționale pentru merite deosebite în zona educației și responsabilității sociale din postura de antreprenor și formator.
Programul „Vreau sa fiu profesionist" are ca scop promovarea meseriilor în randul copiilor proveniți din medii defavorizate.
„Vreau să fiu profesionist!” este rezultatul integrării experienței de peste 10 ani a profesioniștilor din domeniul beauty în antreprenoriatul social. În fiecare an sunt organizate o serie de evenimente create cu scopul de a învăța copiii proveniți din medii defavorizate ce însemnă pasiunea pentru meseria aleasă.