Trei surori din Botoşani, care învaţă la lumina lumânării, au o singură dorinţă: „Dacă am avut ce mânca, am mâncat. Dacă nu, am tăcut"

Trei surori din Botoşani, care învaţă la lumina lumânării, au o singură dorinţă: „Dacă am avut ce mânca, am mâncat. Dacă nu, am tăcut"

Roxana, Denisa şi Elisabeta sunt trei surori din Botoşani, care locuiesc într-o casă fără curent electric şi învaţă la lumina lumânării. Părinţii lor abia se descurcă cu banii, însă neajunsurile nu le descurajează pe cele trei fete.

Deşi le este greu să îşi pregătescă temele, cele trei surori au o voinţă de fier şi vor să ajungă departe.

„Cel mai mult îmi doresc lumină”, spune Roxana, potrivit Antena3 CNN.

Roxana îşi şterge lacrimile şi continuă să lupte, zi de zi. Deşi serile în beznă sunt grele, se străduieşte să înveţe cât mai bine. Ştie că doar aşa poate scăpa de sărăcie. Are 13 ani şi vrea să se facă asistentă medicală când va fi mare.

La fel de ambiţioasă este şi sora ei mai mică, Denisa. În ciuda condiţiilor grele de acasă, reuşeşte să înveţe foarte bine la şcoală.

Copilărie în beznă. Cele trei surori din Botoșani își fac temele la lumina lumânării

Materia preferată a Denisei este Engleza și, la fel ca sora sa, spune că cel mai mult și-ar dori să aibă lumină în casă.

Elisabeta este mezina familiei şi îi place foarte mult să citească. Aceasta povesteşte că atunci când termină orele la şcoală, se grăbeşte să ajungă acasă, pe lumină, ca să apuce să îşi facă temele.

Părinţii celor trei fete, Vladimir şi Angelica, fac eforturi mari pentru a le oferi măcar strictul necesar, însă grijile îi copleşesc.

Mama nu munceşte, iar tatăl lucrează doar vara, ca sezonier. Pe timp de iarnă, pentru un ban în plus, îşi mai ajută vecinii din sat, dar nu găsește mereu de muncă.

„Cu bănuții pe care îi câștig acolo nu pot să îmi trag lumină, să fac o fântână. De plouat, mă plouă în casă. Am luptat, dar fără rost”, spune tatăl fetelor.

„Dacă am avut ce mânca, am mâncat. Dacă nu, am tăcut”

Celor doi părinţi nu le ajung banii să se racordeze la reţeaua electrică. Au reuşit abia să cumpere un panou solar ca să încarce bateriile pentru lanternă. Iar neajunsurile sunt multe.

Povestesc că au fost zile când nu au avut ce pune pe masă, iar acum se tem că vor fi nevoiţi să îndure frigul în casă.

Acum am rămas fără niciun braț de lemne. Noroc că este mai călduț afară. Mai avem aici la gârlă, mai tăiem de acolo. Ne rugăm la Dumnezeu să fie cald. Dacă am avut ce mânca, am mâncat. Dacă nu, am tăcut. Dumnezeu nu doarme niciodată”, a mai spus tatăl.

În România, sunt peste 50.000 de gospodării fără curent electric, iar aproximativ 7.000 dintre ele se află în zone izolate.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Ordin de protecție emis de polițiști, după ce o tânără a fost amenințată și lovită de propria mamă

astăzi, 13:55
153

S-a întâmplat în județul vecin. Tânăra s-a prezentat la sediul Poliției municipiului Rădăuți, din județul Suceava, și a sesizat faptul că vineri, în jurul orei 2...

Sărbătoare cu sute de creștini: Icoana la care mama lui Enescu s-a rugat pentru a zămisli un prunc (fotogalerie)

astăzi, 11:02
457

Sâmbătă, 23 septembrie, la Mănăstirea Gorovei a fost sărbătorită Zămislirea Sfântului Ioan Botezătorul si icoana făcătoare de minuni aflată la acest așezamânt monahal....

Avertismentul unui cunoscut medic, după ce două persoane s-au intoxicat în beciul locuinței: „Fierbe tulburelul! Atenție, nu e de glumit!”

astăzi, 10:15
120

Medicul Tudor Ciuhodaru spune că un bărbat, în vârstă de 85 de ani și o femeie, de 74 ani, sunt în stare critică, după ce au ajuns la UPU fiind găsiți intoxicați în be...