Trei surori din Botoşani, care învaţă la lumina lumânării, au o singură dorinţă: „Dacă am avut ce mânca, am mâncat. Dacă nu, am tăcut"

Trei surori din Botoşani, care învaţă la lumina lumânării, au o singură dorinţă: „Dacă am avut ce mânca, am mâncat. Dacă nu, am tăcut"

Roxana, Denisa şi Elisabeta sunt trei surori din Botoşani, care locuiesc într-o casă fără curent electric şi învaţă la lumina lumânării. Părinţii lor abia se descurcă cu banii, însă neajunsurile nu le descurajează pe cele trei fete.

Deşi le este greu să îşi pregătescă temele, cele trei surori au o voinţă de fier şi vor să ajungă departe.

„Cel mai mult îmi doresc lumină”, spune Roxana, potrivit Antena3 CNN.

Roxana îşi şterge lacrimile şi continuă să lupte, zi de zi. Deşi serile în beznă sunt grele, se străduieşte să înveţe cât mai bine. Ştie că doar aşa poate scăpa de sărăcie. Are 13 ani şi vrea să se facă asistentă medicală când va fi mare.

La fel de ambiţioasă este şi sora ei mai mică, Denisa. În ciuda condiţiilor grele de acasă, reuşeşte să înveţe foarte bine la şcoală.

Copilărie în beznă. Cele trei surori din Botoșani își fac temele la lumina lumânării

Materia preferată a Denisei este Engleza și, la fel ca sora sa, spune că cel mai mult și-ar dori să aibă lumină în casă.

Elisabeta este mezina familiei şi îi place foarte mult să citească. Aceasta povesteşte că atunci când termină orele la şcoală, se grăbeşte să ajungă acasă, pe lumină, ca să apuce să îşi facă temele.

Părinţii celor trei fete, Vladimir şi Angelica, fac eforturi mari pentru a le oferi măcar strictul necesar, însă grijile îi copleşesc.

Mama nu munceşte, iar tatăl lucrează doar vara, ca sezonier. Pe timp de iarnă, pentru un ban în plus, îşi mai ajută vecinii din sat, dar nu găsește mereu de muncă.

„Cu bănuții pe care îi câștig acolo nu pot să îmi trag lumină, să fac o fântână. De plouat, mă plouă în casă. Am luptat, dar fără rost”, spune tatăl fetelor.

„Dacă am avut ce mânca, am mâncat. Dacă nu, am tăcut”

Celor doi părinţi nu le ajung banii să se racordeze la reţeaua electrică. Au reuşit abia să cumpere un panou solar ca să încarce bateriile pentru lanternă. Iar neajunsurile sunt multe.

Povestesc că au fost zile când nu au avut ce pune pe masă, iar acum se tem că vor fi nevoiţi să îndure frigul în casă.

Acum am rămas fără niciun braț de lemne. Noroc că este mai călduț afară. Mai avem aici la gârlă, mai tăiem de acolo. Ne rugăm la Dumnezeu să fie cald. Dacă am avut ce mânca, am mâncat. Dacă nu, am tăcut. Dumnezeu nu doarme niciodată”, a mai spus tatăl.

În România, sunt peste 50.000 de gospodării fără curent electric, iar aproximativ 7.000 dintre ele se află în zone izolate.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Depozit mistuit de flăcări în urma unui scurtcircuit (fotogalerie)

Sâmbătă, 25 Martie 2023
344

O clădire folosită de locatarii unui bloc din localitatea Vorona pentru a-și depozita lemne de foc și alte bunuri a fost cuprinsă de flăcări, în această dimineață. Incendiul s-a extins...

Ora Pământului. Diseară se sting luminile în zona centrală a municipiului Botoșani

Sâmbătă, 25 Martie 2023
145

Primăria municipiului Botoșani se alătură uneia din cele mai mari acțiuni voluntare – Ora Pământului!Astăzi, pe 25 martie 2023, timp de o oră, de la 20.30 până la 21.30,...

Șofer drogat lăsat fără permis și cercetat penal

Sâmbătă, 25 Martie 2023
294

La data de 25 martie 2023, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Botoșani - Biroul Rutier au oprii pentru control, pe strada Mihail Kogălniceanu, un autoturism condus de un tânăr&nbs...