Sute de permise auto au fost suspendate recent pentru patru luni. Ce abateri rutiere sunt pedepsite astfel și ce alte schimbări au apărut în iarnă

Sute de permise auto au fost suspendate recent pentru patru luni. Ce abateri rutiere sunt pedepsite astfel și ce alte schimbări au apărut în iarnă

Începând din iarnă, șoferii ce depășesc cu mult limita de viteză stabilită pentru drumul respectiv sau nu stau la barieră atunci când se apropie trenul riscă amenzi de aproape 3.000 de lei și suspendarea permisului de conducere timp de patru luni, primind dovadă fără drept de circulație.

După cum a anunțat duminică Poliția Română, în doar o săptămână, circa 200 de șoferi au rămas fără permis de conducere timp de patru luni pentru depășirea, cu peste 70 de km/h, a vitezei legale, unul dintre ei fiind prins circulând pe un segment de autostradă cu 253 km/h, scrie Avocatnet.ro.

Pentru a determina șoferii să reducă vitezele cu care circulă pe drumurile din țara noastră, autoritățile de la noi au stabilit în iarnă, prin OG 1/2022, introducerea în Codul rutier (OUG 195/2002) a unui nou prag de viteză, de 70 de km/h față de limita legală.

Pentru depășirea acestui prag, șoferii riscă, pe de-o parte, amenzi încadrate în clasa a IV-a de sancțiuni (de la nouă la 20 puncte-amendă), adică cuprinse între 1.305 și 2.900 de lei, iar pe de alta, suspendarea permisului de conducere pentru 120 de zile.

Aceleași sancțiuni se aplică și pentru neoprirea la trecerea la nivel cu calea ferată când barierele sau semibarierele sunt coborâte ori în curs de coborâre sau când semnalele cu lumini roșii și/ sau sonore sunt în funcțiune.

În fine, al treilea caz în care se aplică aceste sancțiuni este efectuarea, de către conducătorul unui vehicul, pe autostradă sau pe drumul expres, a manevrei de întoarcere sau de mers înapoi, a circulației în sens contrar sensului de circulație, a circulației sau traversării de pe un sens de circulație pe celălalt prin zonele interzise, respectiv prin zona mediană sau racordurile dintre cele două părți carosabile.

În cele trei situații amintite mai sus, dovada înlocuitoare a permisului de conducere se eliberează fără drept de circulație.

Apoi, șoferii sancționați în aceste situații nu beneficiază de reducerea perioadei de suspendare a exercitării dreptului de a conduce.

Totodată, în cazul în care șoferul săvârșește, într-un interval de șase luni de la data restituirii permisului de conducere, o nouă faptă dintre cele de mai sus, printre altele, perioada de suspendare a dreptului de a conduce aplicată pentru săvârșirea faptei se majorează cu încă 30 de zile.

Potrivit Poliției Române, recent, în doar o săptămână, „polițiștii au reținut, în vederea suspendării exercitării dreptului de a conduce, 1.637 permise de conducere pentru depășirea vitezei maxime legale admise. Dintre acestea, 1.447 au fost reținute pentru depășirea cu mai mult de 50 km/h a vitezei maxime legale admise, iar 190 pentru depășirea cu mai mult de 70 km/h a vitezei maxime legale admise”.

Tot în iarnă au mai apărut schimbări la reducerea, la cerere, a perioadei de suspendare a permisului, înăsprirea, în general, a sancțiunilor pentru încălcarea regulilor de circulație și introducerea de amenzi noi, dar și sancționarea dură a comportamentului agresiv în trafic.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Bogdan Andone răsuflă ușurat după FC Botoșani – CS Mioveni 1-0: „Băieții merită felicitări pentru că au luptat, au crezut!”

Vineri, 17 Mai 2024
248

Bogdan Andone a avut un discurs exuberant după ce FC Botoșani a învins-o pe CS Mioveni, 1-0, în turul barajului pentru menținerea/promovarea în Superliga.Unicul gol al partide...

FC Botoșani - CS Mioveni 1-0! Victorie uriașă pe Municipal. Sperăm la salvare! (foto, video)

Vineri, 17 Mai 2024
308

FC Botoșani a obținut o victorie mare, în disputa cu CS Mioveni. Elevii lui Bogdan Andone au câștigat cu 1-0 manșa tur a barajului de menținere în Liga 1, după un meci în...

50 de tone de deșeuri arse într-un incendiu într-o localitate din Botoșani, pădure la un pas să fie cuprinsă de flăcări!

Vineri, 17 Mai 2024
243

Aproximativ 50 de tone de deșeuri plastice, menajere și vegetale au ars, în această după-amiază, în localitatea Baranca din comuna Hudești. Puțin a lipsit ca flăcările să nu cupr...