Sute de credincioși la prima slujbă în Biserica "Sfânta Ecaterina" din Botoșani. "Am câștigat o mare mijlocitoare și o mare conducătoare a bisericii" - FOTO

O biserică nouă înseamnă a deschide o poartă nouă Cerului, înseamnă o împreună adunare și împreună lucrare. În societatea contemporană, tot mai agitată și mai tulburată, a fi împreună a devenit un dor, o speranță, o dureroasă căutare a aproapelui. O biserică nouă înseamnă, de aceea, și o înzidire în sufletele credincioșilor a unei biserici spirituale, formarea unei comunități menite să învețe împreună jertfelnicia, milostenia, slujirea aproapelui, bucuria împărtășirii. Pentru că, mai presus de toate, o biserică unește.

Iar acest lucru l-au simțit, marți seara, sutele de creștini care au umplut Biserica "Sfânta Ecaterina" din municipiul Botoșani. Ziua însorită, coborâtă într-un apus liniștitor - deși scuturat din când în când de un vânt zgribulit -, i-a făcut pe oameni să iasă din case. Cu copii de toate vârstele, de la cei purtați în brațe până la adolescenții sfioși, cu mame și tați purtând răbdători grija odraslelor, bunicuțe agitate și cu ochii scânteind la fiecare joacă mai năzbâtioasă a celor mici. Bătrâni cu bucuria în privire, gospodine vrednice venite alături de bărbații lor. O bucurie aparte, un soi de împlinire creștină pe care niciun credincios nu se sfiește să o arate aproapelui.
 
Începe slujba Sfântului Maslu și peste capetele credincioșilor străbate o pace smerită. Vreme de două ore, sute de creștini – înăuntru și în afara bisericii – au trăit duhul smereniei, al rugăciunii, al iertării.  

În Biserica "Sfânta Ecaterina", din cartierul ANL Bucovina, un sobor de preoți - în frunte cu părintele protopop Lucian Leonte și preotul paroh Liviu Florariu - a oficiat prima slujbă, înainte de sfințirea lăcașului. O slujbă necesară, pentru a curăța – după cum a precizat părintele protopop la finalul oficierii – lăcașul după construcție. 

Părintele protopop Lucian Leonte a oferit credincioșilor un cuvânt de învățătură: "Primul gând este să dăm slavă Bunului Dumnezeu, să mulțumim Preasfintei Treimi și să mulțumim Sfintei Mare Mucenițe Ecaterina că am ajuns să trăim acest minunat moment de bucurie duhovnicească, și anume prima slujbă care se face în acest sfânt lăcaș. Și prima slujbă, în primul rând, este o slujbă de consacrare relativă, până la sfințire. Cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Teofan, am săvârșit slujba sfințirii apei, apă cu care am stropit sfântul altar, toate cele din el și biserica. După această slujbă, tot legat de începerea rânduielilor în biserică, am citit la sfârșit o rugăciune de curățire a locului, a lăcașului, pentru că în timpul construirii s-au mai petrecut și lucruri care nu se cuvin să se întâmple în Casa lui Dumnezeu. După care am săvârșit slujba Sfântului Maslu care, în cuprinsul ei și prin efectul ei, se fereră în primul rând la tămăduirea sufletului și a trupului. 

Din momentul acesta s-a deschis încă o poartă a cerului, un drum spre Împărăția lui Dumnezeu prin sfântă biserica Muceniței Ecaterina. Întotdeauna trebuie să pomenim patronul bisericii ca întâistătătorul bisericii, conducătorul bisericii. 

Biserica este încredințată unui sfânt și are și un înger păzitor, tocmai pentru că nu e lăsată pe seama oamenilor, preotul care slujește se roagă, cere sfat și luminare de la sfântul care ocrotește biserica și insistă ca sfântul să îl însoțească în toate lucrările pe care le săvârșește în biserica în care slujește, în casele și în sufletele credincioșilor. Sfânta Ecaterina este cea care conduce biserica, și apoi preotul, în numele lui Dumnezeu, săvârșește sfintele lucrări. 

Am câștigat o mare mijlocitoare și o mare conducătoare a bisericii, pe Sfânta Ecaterina. Mai avem Mare Mucenic doar pe Sf. Gheorghe în Botoșani, dar sfânta aceasta strălucește prin curăție, prin înțelepciune. Această sfântă, prin educația pe care a primit-o, a dobândit înțelepciune deopotrivă și lumească și dumnezeiască. A fost fiică de împărat. (...) 

Trebuie să fim și noi înțelepți, dar nu doar înțelepciunea profesională, să fim înțelepți în deosebirea duhurilor lumii, să fim înțelepți de unde ne hrănim și inima și sufletul din lumea aceasta. Pentru că sunt multe oferte. Foarte mult zgomot în lumea aceasta. Multe sunt ascunse înțelepciunii, drumuri înfundate, mici pliculețe cu otravă. Să ne gândim că Sfânta Ecaterina a dobândit înțelepciunea duhovnicească, creștină, foarte puternice. Noi să căutăm această înțelepciune, luminați de rugăciunea din biserică, încălziți de căldura fraților de credință cu care ne întâlnim la Sfintele Taine. Această înțelepciune se cuvine să căutăm cu toții, în orice etapă a vieții avem nevoie de acest discernământ în primul rând duhovnicesc, apoi și în cele omenești". 












 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Florentina Tonita

La mulți ani! Doamna Maria împlinește astăzi 83 de ani!

Tuesday, 21 January 2025

Maria Moșneagu s-a născut pe 21 ianuarie 1942, în satul Răchiți, județul Botoșani. A absolvit doar patru clase elementare la Școala din Răchiți. Avea 16 ani când a intrat prima da...

DOCUMENT: Argumente pentru revenirea în patrimoniul orașului a CELEI MAI VECHI case de locuit din Botoșani!

Tuesday, 21 January 2025

La scurt timp după ce publicația noastră trăgea un semnal de alarmă cu privire la soarta celei mai vechi case de locuit din Botoșani, prima clădire ”cu cat” a orașului, informații...

Gheorghe Stanciu, artistul boem care ”salvează” ruine: ”Botoșaniul trebuia să aibă cel mai frumos muzeu legat de orașul vechi!” (Foto, Video)

Monday, 20 January 2025

Intrat în cel de-al 74-lea an al vieții, Gheorghe Stanciu pare o combinație bizară între artistul boem, nonconformist, dar atașat definitiv emoției profunde, indiferent de forma artei...