Un centru social din municipiul Dorohoi acordă cazare, masă şi asistenţă medicală pentru zece refugiaţi ucraineni care au părăsit ţara de mai bine de şase luni, după ce oraşele în care locuiau au fost puternic bombardate de armata rusă.
În centrul „Steaua speranţei", administrat de Fundaţia „Star of hope", şi-au găsit liniştea temporară şase membri ai unei familii din Dnipropetrovsk. Vera, în vârstă de 34 de ani, a ajuns la Dorohoi alături de soţul său, cei doi copii, dintre care unul cu dizabilităţi, dar şi cu ambii părinţi. Femeia povesteşte că războiul a determinat-o să plece de acasă, însă visează că într-o zi, nu prea îndepărtată, se va întoarce acolo.
Ucraineanca a găsit în România locul în care a putut să îşi recupereze, fie şi parţial, băieţelul, diagnosticat cu o tetrapareză spastică, scrie Agerpres.ro.
„Cei de aici ne-au oferit condiţii foarte bune pentru băieţel. El beneficiază aici de kinetoterapie, iar un psiholog logoped se ocupă atent de el. Acest lucru îmi place cel mai mult. La micuţul Dima sunt rezultate. Slavă Domnului!", a declarat Vera.
„Chiar dacă limba este o barieră, vedem progres la aceşti copii. De exemplu, unul dintre copiii din Ucraina cu tetrapareză spastică atunci când a venit în centrul nostru nu putea merge, acum face câţiva paşi de la un părinte la celălalt, fără ajutor, recunoaşte diferite obiecte din cameră şi răspunde la stimulii externi", susţine Loredana Gherman, psihologul „Star of hope", care, până acum, a oferit servicii pentru zece copii ucraineni.
La rândul său, Ilona a ajuns în centrul „Steaua speranţei" după ce a fost nevoită să părăsească locuinţa temporară pe care o primise în localitatea Siret. Femeia de 31 de ani a plecat din Harkov, un oraş în care bombardamentele ruseşti au fost printre cele mai devastatoare. Imobilul în care locuia înainte de război a fost şi el afectat.
„Sunt condiţii foarte bune, iar cei de aici ne ajută cu absolut tot ce avem nevoie. Importante sunt şi programele pentru copii, care sunt foarte necesare pentru cei mici", mărturiseşte Ilona.
Toţi cei zece refugiaţi ucraineni îngrijiţi de Star of hope, ca şi mulţi alţi ucraineni din Dorohoi şi din localităţile învecinate primesc îngrijire medicală graţie asistentului medical al fundaţiei. Antonica Rătuşanu susţine că mulţi dintre cei care s-au refugiat din calea războiului aveau probleme de sănătate, iar pe mulţi dintre ei i-a ajutat să beneficieze de serviciile sistemului sanitar românesc.
Ea a asigurat asistenţă medicală de urgenţă pentru o fetiţă cu apendicită, pentru o fetiţă cu probleme ORL, dar şi pentru femei cu tensiune sau diabet.
„Am luat toate documentele, cu permisul de şedere, şi am mers la medicul de familie, i-am înscris pe toţi şi când au nevoie, chiar şi noaptea, sună la noi. (...) Noi ne dorim să ajungă cât mai repede acasă, dar cât timp sunt aici, vrem să să le dăm o speranţă, un zâmbet, o vorbă frumoasă, că asta le ridică un pic moralul. Jumătate din boală trece cu o vorbă frumoasă. Aşa cred eu, din experienţa pe care o am", mărturiseşte Antonica Rătuşanu.
Directorul centrului „Steaua speranţei", Camelia Topală, consideră că acţiunile de binefacere pe care le derulează sunt fireşti şi că, în ciuda greutăţilor, chiar şi financiare, va continua să acorde suport ucrainenilor care au nevoie.
„Am rămas impresionaţi de ceea ce am văzut în primele zile, femei disperate, copilaşi îngheţaţi de frig, care nu aveau niciun ajutor şi ne-am gândit să facem ceva mai mult. Împreună cu cei din Vama Siret, ne-a fost solicitat ajutorul să intervenim pentru persoanele cu dizabilităţi care ajungeau din Ucraina în Vama Siret şi pentru mamele acestora. (...) Aşa am ajuns să luăm familii din Ucraina şi în centrul nostru din Dorohoi, din Suceava, să cazăm aceste familii şi să le oferim tot suportul nostru, masă, cazare şi tot ce aveau nevoie. La acea vreme ne ajutau oamenii cu inimă largă, partenerii noştri din Suedia, ca mai apoi să avem binecuvântarea şi bucuria să avem parteneri prin proiect UNICEF şi să putem oferi cazare, suport şi tot ce este nevoie. Dacă la început ne-am gândit că o să intervenit pentru câteva zile, pentru o lună, uitaţi că timpul a trecut şi acum atingem un an de zile de când încercăm să ajutăm aceste familii şi să mergem mai departe", a declarat, la rândul său, Camelia Topală.
Copiii din Ucraina, dar şi părinţii acestora primesc la acest centru şi lecţii de limba română sau de limba engleză.
Fundaţia „Star of Hope" Romania este o organizaţie nonguvernamentală cu sediul în Iaşi, înfiinţată în 1998 cu sprijinul organizaţiei suedeze Star of Hope Internaţional.