Sere didactice din perioada comunistă, folosite pentru hrănirea preșcolarilor şi a copiilor nevoiași

Sere didactice din perioada comunistă, folosite pentru hrănirea preșcolarilor şi a copiilor nevoiași

Câteva sere școlare de la un liceu tehnologic din județul Botoșani, rămase din perioada comunistă şi unice în România, vor fi reabilitate în scopul cultivării unor produse necesare hrănirii copiilor de grădiniță sau a micuților nevoiași de la centrul de zi, din localitate.

La Bucecea, un sat devenit oraş în 2007, renumit pentru fosta sa fabrică de zahăr din anii comunismului, există unul dintre cele mai importante licee tehnologice din judeţul Botoşani.   

Ziarul Adevărul.ro scrie că, la această unitate de învăţământ au funcţionat din anii 70, două sere didactice, unicat în România. Din 2017, serele au rămas în paragină, dar conducerea liceului a accesat un proiect prin care acestea vor fi reabilitate şi transformate atât în zonă educativă pentru orele de biologie, cât şi în spaţiu de producţie de unde vor fi hrăniţi copiii nevoiaşi din zonă.  

O bază didactică unicat în România  

Undeva în capătul curții liceului din Bucecea, se află o construcţie veche, abandonată. Puţini ştiu însă că dincolo de zidurile de beton se află un adevărat sanctuar botanic. Este vorba despre serele amenajate la începutul anilor ‘70 de profesorii Vasile şi Rodica Afedoaie, doi împătimiţi de ecologie şi biologie, profesori la liceul din Bucecea. Serele au o suprafaţă generoasă şi sunt făcute ca la carte, cu spaţii perfect adaptate diferitelor tipuri de plante, cu încălzire, iluminatoare şi sticlă etanşă. 

Era un loc unic în sistemul educațional românesc care atrăgea profesorii din toată ţara pentru cercuri şi activităţi extraşcolare.

„Aceste sere au reprezentat şi baza didactică, să spunem, a şcolii noastre pentru orele de biologie, dar şi pentru cercurile pe care domnii profesori le-au organizat în această instituţie. Au avut loc foarte multe activităţi extraşcolare şi foarte multe vizite pe care domnii profesori le-au primit de la alţi colegi din ţară”, spune Carolina Enea, directorul adjunct al liceului.

Serele au fost făcute, în primul rând, pentru orele practice de biologie. Profesorii au adus inclusiv flori şi plante exotice, chiar şi un arbore de cafea.

„Aceste sere au avut ca bază didactică plante pe care ei le-au adus din diverse călătorii, de-a lungul întregii cariere. Aici făceau ore copiii de la gimnaziu şi până la liceu, le îngrijeau, le recunoşteau şi ajungeau să cunoască foarte multe detalii despre evoluţia acestora”, adaugă directorul adjunct.  

„Renaşterea” caritabilă a serelor  

După moartea profesorului Afedoaie şi pensionarea soţiei, în 2017, serele au rămas în paragină fiindcă nu s-a mai găsit un specialist care să le îngrijească. Acum, conducerea liceului, în colaborare cu Primăria din Bucecea, vrea să le reabiliteze şi să le redea strălucirea de altădată. În primul rând, şcoala a accesat un proiect educaţional pe platforma EDU.Ro dar va primi bani şi din bugetul local.

De această dată, în seră vor fi cultivate legume, dar şi flori. Legumele vor fi date grădiniţei şi unui centru de zi, pentru copiii nevoiaşi.

„Putem utiliza producţia din sere pentru grădiniţa cu program prelungit sau pentru copiii care sunt la centrul de zi. Vom cultiva legume, dar ne dorim să cultivăm şi flori, pe care să le putem oferi comunităţii locale”, adaugă directorul adjunct.   

Acum, de sere se vor ocupa profesorii de biologie, care le vor folosi şi ca bază didactică.

„Elevii sunt foarte încântaţi atunci când pun sămânţa singuri, cu mânuţa lor, urmăresc factorii care duc la germinarea acelei seminţe, văd apoi produsul germinării, dezvoltarea plantei. Ar putea trage singuri concluzii. Sunt foarte multe procese în fiziologia plantei şi ei ar putea indentifica factorii, văzând practic ce se întâmplă”, spune profesorul de biologie Ana Maria Popescu.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Audi în valoare de peste 73.000 lei furat din Italia, oprit la Stânca!

astăzi, 12:25
19

În data de 28 martie 2023, în jurul orei 05.50, în Punctul de Trecere a Frontierei Stânca - I.T.P.F. Iași, s-a prezentat pentru efectuarea formalităţilor de control necesare...

Singurul candidat înscris pentru postul de manager al Spitalului „Mavromati” a fost respins!

astăzi, 12:11
166

Pentru postul de manager al Spitalului Județean „Mavromati” din Botoșani o singură persoană și-a depus dosarul de înscriere în concurs.În urma verificării dosar...

Medic, despre cel mai mare pericol în AVC: ”Fiecare minut, fiecare oră înseamnă scăderea şansei de recuperare a pacientului”

astăzi, 11:56
138

Profesorul Gheorghe Iana, doctor în medicină, afirmă că este important ca pacienţii, dar şi familiile acestora să înveţe să recunoască simptomele unui accident vascular cerebral (...