În plin recensământ al populației, șeful Institutului Naţional de Statistică (INS) anunță că populaţia ţării s-a redus cu aproape trei milioane în doar 10 ani, scrie Antena3.ro.
În plus, perspectivele demografice sunt sumbre: în următorii 40 de ani, numărul locuitorilor o să scadă sub 15 milioane.
„Estimările inițiale arată o populație rezidentă în jur de 19 milioane de locuitori, mai mică un milion față de populația din 2011 și cu două milioane și ceva față de cea din 2002. Datele vor fi confirmate de rezultatele recensământului”, a declarat Vladimir Alexandrescu, purtător de cuvânt al INS, sâmbătă, la emisiunea Income, de la Antena3.
„Estimările inițiale arată o populație rezidentă în jur de 19 milioane de locuitori”, mai precizează reprezentantul INS.
În ce privește vârsta medie a populației, aceasta este îmbătrânită, în jurul de 44 de ani.
„Vârsta medie a populației este îmbătrânită, în jurul a 44 de ani. Și vârsta mediană, tot peste 40 de ani, ceea ce e foarte mult. Ne plasează în rândul țărilor cu o populație îmbătrânită”, a continuat Vladimir Alexandrescu, purtător de cuvânt al INS.
Cine nu a participat la recensământ online va avea la dispoziție încă două săptămâni, până pe 27 mai.
Perioada a fost prelungită pentru că analiza de la Institutul Național de Statistică (INS) arată un interes crescut al românilor pentru completarea chestionarelor online. Peste opt milioane de chestionare au fost deja completate, cele mai multe în ultimele două săptămâni.
Până când trebuie completat formularul, ca să obții o zi liberă
Întregul proces este complet digitalizat și a fost introdusă și o etapă de autorecenzare, care se desfășoară până pe 15 mai, urmând ca apoi să aibă loc intrarea recenzorilor în teren, la acele adrese unde nu s-a făcut autorecenzarea.
După primele 42 de zile de autorecenzare pe site-ul recensamantromania.ro, Institutul Național de Statistică a recepționat 4.513.964 de chestionare.
Bucureștiul este pe primul loc, cu peste 376.000 de chestionare completate și trimise. Pe locul doi se află județul Brașov, cu peste 183.000 de chestionare trimise, iar pe trei găsim Clujul, cu 179.000 de chestionare.