Două reprezentante ale Consiliului JudeÈ›ean au tras un semnal de alarmă pe tema violenÈ›ei îndreptate asupra femeilor, făcând apel la implicarea tuturor decidenÈ›ilor în combaterea fenomenului, în contextul Zilei InternaÈ›ionale dedicate acestui subiect.
În timpul È™edinÈ›ei ordinare de joi a CJ, liberala Mirela Saucă a vorbit despre dimensiunile necunoscute ale violenÈ›ei domestice, pe care a comparat-o cu o „pandemie” socială.
„Odată cu pandemia de COVID-19, asistăm la un alt fenomen care a luat amploare în această perioadă. E vorba de violenÈ›a domestică. Asistăm, auzim, de multe ori nu auzim de lucruri tragice, dramatice care se întâmplă, în fiecare zi, de victime ale acestui adevărat flagel. Este aproape o pandemie. Îndrăznesc să mă adresez tuturor celor prezenÈ›i, cu rugămintea de a ne implica cu toÈ›ii, de a trage un semnal de alarmă, dar în acelaÈ™i timp de a ajuta, în măsura în care putem fiecare, victimele acestei violenÈ›e. Și nu doar în calitatea noastră de simpli cetățeni, dar mai ales ca reprezentanÈ›i ai instituÈ›iilor statului care pot È™i trebuie să se implice È™i să facă ceva în acest sens pentru stoparea acestui lucru. E vorba la urma urmei de dreptul fiecărui cetățean de a trăi în siguranță È™i cu demnitate. Fiecare dintre noi, trebuie È™i putem să facem ceva pentru a stopa acest lucru”, a spus consilierul judeÈ›ean.
De asemenea, preÈ™edintele CJ, Doina Federovici, a transmis un îndemn femeilor abuzate, amintind că există mecanisme instituÈ›ionale de sprijinire a victimelor violenÈ›ei.
„Din păcate, violenÈ›a bazată pe gen este omniprezentă È™i de aceea suntem datori să facem tot ceea ce ne stă în putință pentru a elimina violenÈ›a împotriva femeilor. La nivel local, prin intermediul DirecÈ›iei Generale de Asistență Socială È™i ProtecÈ›ia Copilului asigurăm o locuință protejată pentru victimele violenÈ›ei domestice. Aici, acestea primesc îngrijirile È™i consilierea necesare să treacă peste traumele pe care le-au suferit È™i să înceapă o nouă viață.
Din păcate, numărul femeilor care s-au adresat acestui serviciu este încă redus, multe victime ale violenÈ›ei domestice alegând să trăiască în teroare. Sfatul nostru este ca ele să aibă curaj È™i să se adreseze consilierilor de la DGASPC care le vor ajuta să revină la o viață normală, din care violenÈ›a să nu mai facă parte”, a afirmat Doina Federovici.
Palatul Administrativ È™i sediul DirecÈ›iei Generale de Asistență Socială È™i ProtecÈ›ia Copilului au fost iluminate în portocaliu, joi seară, aceasta fiind culoarea aleasă de NaÈ›iunile Unite pentru a aminti nevoia unui viitor fără violență.