Nereguli grave și infracțiuni au fost constatate la Centrul de Îngrijire și Asistență pentru Persoane Adulte cu Dizabilități „Casa Elena” din municipiul Dorohoi, în urma unui control solicitat de aparținătorii unei femei care ar fi murit în condiții suspecte.
Astfel, s-a înregistrat la Parchetul de pe lângă Tribunalul Botoșani un dosar penal având ca obiect infracțiunea de „omor”. După ample percheziții efectuate, a mai fost deschis un dosar penal pentru evaziune fiscală, abuz în serviciu și fals intelectual.
Un alt dosar penal înregistrat la Parchetul de pe lângă Judecătoria Dorohoi privește infracțiunile de „trafic de produse sau substanțe toxice” și „neluarea măsurilor de eliminare totală a substanţelor şi preparatelor periculoase care au devenit deşeuri”.
Prefectul Dan Nechifor: „Vom face cu siguranță mai multe ședințe extraordinare”
Luni dimineață, de la ora 10:00, directorii instituțiilor deconcentrate și invitați cu competențe pentru soluționarea problemei au participat la o ședință extraordinară a Colegiului Prefectural.
În primă instanță, s-a dispus relocarea beneficiarilor centrului din Dorohoi, însă dacă acest lucru nu va fi posibil, aceștia vor fi relocați la Spitalul Municipal Dorohoi.
Dan Nechifor, prefectul județului Botoșani, a precizat că vor fi organizate mai multe ședințe extraordinare ale Colegiului Prefectural pe diverse teme de interes pentru populația județului nostru.
„În condițiile în care nu vom reuși relocarea, cu siguranță vom fi ajutați de domnul primar cu cele 25 de paturi de la Spitalul Municipal Dorohoi. Vom face cu siguranță mai multe ședințe extraordinare ale Colegiului Prefectural pe teme de interes pentru județul Botoșani, cum este și această temă, a asistenței sociale și de protecție a persoanelor vulnerabile și vârstnice din județul Botoșani”, a declarat Dan Nechifor, prefectul județului Botoșani.
În județul Botoșani sunt acreditate 60 de Centre de Zi și 84 de Centre Rezidențiale pentru Persoanele Vârstnice, acestea din urmă fiind atât de stat, cât și private.
„Suntem județul cu 60 de Centre de Zi acreditate, 84 de Centre Rezidențiale pentru Persoane Vârstnice în județ, fac precizarea că sunt și pe privat, și pe public. Ca număr, teoretic, nu ar trebui să avem probleme în județul Botoșani dacă aceste centre de zi ar funcționa în regim de zi, de opt ore, având o cunoaștere reală a nevoilor și afecțiunilor pe care le au persoanele vârstnice pentru a nu ajunge în centrele rezidențiale cu diferite boli. Acele centre de zi nu fac decât să prevină și să trateze”, a adăugat Dan Nechifor.
Inspectori sociali anchetați disciplinar
Diana Geanina Pelinescu, director executiv al Agenției Județene de Plăți și Inspecție Socială (AJPIS) din Botoșani, a precizat că la nivelul instituției pe care o coordonează va fi constituită o echipă integrată care să ofere servicii la domiciliu persoanelor aflate în vulnerabilitate.
„Vom întocmi o echipă integrată care să ofere servicii la domiciliu persoanelor aflate în vulnerabilitate pentru a nu mai fi nevoie ca acestea să fie strămutate. Aceasta ar fi una dintre soluțiile pe care AJPIS le prevede pentru a evita astfel de situații găsite la Centrul din Dorohoi”, a declarat Diana Geanina Pelinescu, director executiv AJPIS.
Totodată, cât despre inspectorii care au fost în control la centrul respectiv aceștia vor fi anchetați disciplinar.
Dorin Alexandrescu, primar Dorohoi: „La Dorohoi s-au făcut eforturi deosebite pe partea de asistență socială”
Dorin Alexandrescu, primarul municipiului Dorohoi, a precizat că la nivelul celul de-al doilea municipiu al județului Botoșani există o unitate pentru îngrijire la domiciliu care are în atenție 60 de beneficiari. Totodată, primarul susține că s-au făcut și se fac în continuare eforturi pe partea de asistență socială.
Dintre beneficiarii Centrului de Îngrijire și Asistență pentru Persoane Adulte cu Dizabilități „Casa Elena” din municipiul Dorohoi doar 18 erau din oraș, restul erau din alte zone, chiar și alte județe.
„La noi în cadrul DGASPC funcționează o unitate pentru îngrijire la domiciliu care are 60 de beneficiari. Avem în construcție printr-un proeict european a unui centru multifuncțional pentru persoane vârstnice și pentru persoane cu dizabilități, și un alt proiect prin pnrr pe care îl vom depune acum în altă zonă pentru persoane du dizabilități. Este contractat și sunt etapele aferente, iar la anul ar trebui să funcționeze. Din punctul de vedere al asistenței sociale la Dorohoi s-au făcut eforturi deosebite și așa cum bine se spunea aici, din persoanele care erau la acel centru privat 18 erau de pe raza municipiului Dorohoi, iar restul erau din alte zone”, a declarat Dorin Alexandrescu, primarul municipiului Dorohoi.
Primarul municipiului Dorohoi a discutat cu managerul spitalului și se vor pune la dispoziția autorităților un număr de 25 de paturi.
Trei persoane sunt deja internate la Spitalul Municipal Dorohoi, având anumite probleme medicale, iar în momentul de față sunt sub supraveghere medicală.
„Sunt sigur că se pot găsi soluții pe viitor și acest lucru se poate face numai dacă s-ar intelege ca în fiecare comunitate atenția pentru persoanele aflate în dificultate fie ele vârstnice, fie cu handicat sau cu alte probleme, ar fi mai bine susținute și ar fi în atenția comunității locale, dar pentru asta au nevoie de sprijin instituțional și o reglementare mai bună a acestor servicii. Din primul moment am încercat să ofer sprijin pentru a rezolva cât mai urgent această problemă și m-am uitat la Spitalul Municipal Dorohoi”, a completat Dorin Alexandrescu.
Amendă de 20.000 de lei aplicată de DSP și ANULARE autorizației sanitare
Direcția de Sănătate Publică Botoșani a aplicat o sancțiune contravențională în valoare de 20.000 lei pentru neîndeplinirea condițiilor de funcționare prevăzute de normele sanitare, fiind dispusă, totodată, anularea autorizației sanitare de funcționare, ceea ce implică suspendarea activității de îngrijire și asistență acordate persoanelor adulte cu dizabilități.
Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor, a aplicat sancțiuni contravenționale în valoare totală de 45.000 lei și a dispus oprirea temporară a activității blocului alimentar, precum și retragerea definitivă din consumul uman a produselor alimentare considerate nesigure.
Amendă de 80.000 de lei și RETRAGEREA licenței de funcționare
În paralel, Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială Botoșani a decis retragerea licenței de funcționare a centrului, interzicerea înființării de noi servicii sociale de către aceeași entitate pentru o perioadă de trei ani, precum și implementarea planului de urgență pentru transferul beneficiarilor în unități acreditate și aplicarea unei amenzi în cuantum de 80.000 lei.