Îngrijirea paliativă vizează îmbunătățirea calității vieții pacienților și familiilor acestora atunci când se confruntă cu problemele unei boli incurabile, prin îngrijire medicală pentru pacient, sprijin social și consiliere psiho-emoțională și spirituală pentru pacient și aparținători.
Cel mai autorizat pentru înființarea unui Centru de Îngrijiri Paliative este Spitalului Municipal din Dorohoi, unitate care a beneficiat de ample lucrări de modernizare în ultimii ani, este de părere preotul Teodor Ciurariu, de la Capela Spitalului celui de al doilea municipiu al județului Botoșani.
Mai ales că există și personal calificat în spital pentru a putea acorda astfel de îngrijiri, argumentează pr. Teodor Ciurariu.
”Desigur, pentru îngrijiri paliative trebuie multă dragoste și o specializare în plus. Cu un pic de efort și bunăvoință din partea edililor cred că este posibil. Știu că managerul reconfirmat în funcție - dr. Valerian Andrieș - care este de fapt cel care a adus un nou și modern aspect Spitalului, are în proiectul managerial și înființarea unui astfel de centru de Îngrijiri Paliative. Se poate. Oamenii din Dorohoi și din împrejurimi chiar au nevoie de așa ceva”, spune preotul.
Părintele Ciurariu, care de curând a fost cursant la Hospice ”Casa Speranței” din Brașov, este de părere că un astfel de centru ar putea funcționa cu succes la Dorohoi.
”Am putea înființa și la Dorohoi un HOSPICE după modelul celor de la Brașov. Doamna doctor Daniela Mosoiu sigur ne-ar ajuta. Eu recent am fost cursant pe domeniul ăsta de îngrijiri paliative la Hospice ”Casa speranței” din Brașov”, spune preotul Teodro Ciurariu.
Ce înseamnă îngrijirea paliativă?
Cuvântul paliativ vine din limba latină - pallium care înseamnă a apară, a proteja, a ascunde (sub o mantie) cu scopul ocrotirii. Conceptul de îngrijiri paliative este ceva nou apărut în cadrul serviciilor și noțiunilor medicale din țară noastră, însă acesta reprezintă o piatră de temelie în practica medicală.
Că definiție, Organizația Mondială a Sănătății explică îngrijirea paliativă drept abordarea care îmbunătățește calitatea vieții atât pacienților, cât și a familiior acestora, pe perioada confruntării cu problemele ascociate bolilor cronice incurabile, prin prevenția și ușurarea suferințelor, identificând timpuriu, evaluând și tratând impecabil durerea, precum și alte probleme de ordin fizic, psihosocial și spiritual.
Ce înseamnă calitatea vieții?
În lumea vestică, este indicele cel mai utilizat pentru aprecierea stării generale de bine a societăților, precum și a indivizilor care le alcătuiesc. Calitatea vieții însumează satisfacția globală asupra vieții, incluzând: starea de sănătate fizică, familia, relațiile sociale, convingerile personale, statusul psihosocial, factorii de mediu și nivelul de independența.
Din nefericire, în țările fostului bloc URSS, multe dintre componentele care alcătuiesc ”calitatea vieții" au fost trecute cu vederea, iar factorii ce țin de starea de sănătate fizică, nivelul de independența, ori cel psihosocial sunt lăsați pe ultimul loc, de multe ori, oamenii prezentându-se foarte târziu la medic.
Pe scurt, populațiile din aceste țări nu posedă așa numită ”cultură medicală", a stării de bine, cum ar fi verificarea și menținerea statusului de sănătate.
Care sunt obiectivele principale ale îngrijirilor paliative?
Alinarea durerii și a altor simptome care provoacă disconfortul pacienților;
Vin în sprijinul vital și privesc decesul că pe un proces normal;
Totodată nu grăbesc și nici nu întârzie cursul bolilor;
Integrează aspectele spirituale și psihosociale în îngrijirea pacienților;
Oferă un sistem de sprijin pentru pacienți, cu scopul de a trăi cât mai activ posibil până la finalul zilelor;
Oferă familiei un sistem de sprijin pentru adaptarea cu boala, precum și pregătirea pentru doliu;
Utilizează o abordare de tip "echipa de profesioniști" pentru a împlini nevoile și necesitățile pacienților și familiilor acestora;
Va îmbunătăți calitatea vieții și, cel mai probabil, va influență în mod pozitiv parcursul bolii.