S-a lansat la nivel național „Săptămâna prevenirii criminalității”, o manifestare deja devenită tradiție, care a debutat, la Botoșani, cu activități de prevenire a discriminării.
Tematica zilei de luni, 23 mai, este prevenirea discriminării, un bun prilej de discuții despre consecințele pe care acest comportament le are. Din păcate, foarte des judecăm, etichetăm, după tot felul de criterii, iar copiii, văzând astfel de comportamente, preiau acest model la rândul lor comportându-se astfel cu alți copii.
„Aspectul fizic, faptul că poartă ochelari de vedere sau aparat dentar, vestimentația, ori faptul că unii părinți sunt divorțați, vacanțele scumpe, culoarea pielii și lista poate mult continua, sunt unele dintre lucrurile cele mai des întâlnite printre discriminările dintre copii. Cu toții avem drepturi egale, iar discriminarea generează suferință, deseori transpusă în agresivitate”, precizează Delia Nenișcu, purtător de cuvânt în cadrul Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) din Botoșani.
Polițiștii din cadrul Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității au fost în mijlocul elevilor clasei a XI-a A din cadrul Liceului Pedagogic „Nicolae Iorga” din Botoșani, pentru a marca acest eveniment. Discuțiile s-au centrat pe prezentarea noțiunilor generale privind discriminarea, tipuri de stereotipuri întâlnite în viața cotidiană, precum și modul de raportare la aceste aspecte.
Recomandările polițiștilor au îndemnat la toleranță, responsabilitate, cunoașterea drepturilor și obligațiilor în astfel de situații.