România și Grecia, 142 de ani de relații diplomatice

România și Grecia, 142 de ani de relații diplomatice

România și Grecia sărbătoresc anul acesta 142 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice. Reprezentarea diplomatică a României a fost ridicată la rang de ambasadă la 1 ianuarie 1939. Întrerupte în contextul celui de-al Doilea Război Mondial, relațiile diplomatice au fost restabilite la 25 august 1956, scrie Antena3.

Grecia a ocupat locul al optulea printre principalele țări investitoare în România în anul 2021, potrivit Registrului Comerțului, care arată o creștere atât a capitalului investit, cât și a numărului de companii înregistrate.

Investițiile totale ale Greciei în România s-au ridicat la 1,92 miliarde de euro în decembrie 2021, reprezentând 4,19% din total. Totodată, numărul companiilor românești cu capital grecesc se ridică la 8.114.

Companiile grecești sunt prezente în toate sectoarele de activitate din România, nu numai în cel bancar sau alimentar, unde activează firme precum Chipita, Best Foods, Alexandrion Group, Valvis Holding, fabrica de lactate Olympus.

În sectorul bancar putem aminti Alpha Bank, Banca Românească, Piraeus Bank și Marfin Bank. În domeniul metalurgiei găsim compania Siderom Steel, parte a grupului grecesc Sidenor, care produce, procesează şi comercializează produse din oțel.

Sectorul turismului din Grecia, crucial pentru economia țării, a fost afectat de criza sanitară, în condițiile în care acesta este responsabil pentru aproximativ 20% din Produsul Intern Brut, iar în domeniu lucrează un angajat din cinci. Anul trecut a avut o revenire spectaculoasă, cu o creștere de 79,2% față de perioada similară din 2020.

România ocupă una dintre primele poziții în ceea ce privește turismul în Grecia cu propriul automobil. Grecii iubesc turiștii români pentru că au un nivel economic și educațional ridicat, aleg cazare de 3 și 4 stele, în regim all inclusive și ultra all inclusive.

De asemenea, vin în familie și consumă mai multe produse și servicii decât alte categorii de vizitatori. Românii preferă în principal Halkidiki, Kavala și Thassos, dar merg şi spre alte zone ale Greciei cum ar fi Creta, Rodos, Insulele Ionice şi Insulele Ciclade. Peloponezul a început abia în ultimii ani să intre pe harta turistică a românilor.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Foc într-un apartament din municipiul Botoșani, vecinii au chemat urgent pompierii! (Foto)

astăzi, 22:03
480

Mai multe bunuri din bucătăria unui apartament, situat la etajul III, au fost cuprinse de flăcări. Când s-a produs evenimentul de pe strada Vârnav, proprietarii nu erau acasă. Vecinii...

Valeriu Iftime: Cu atâtea exemple demne de urmat, sunt sigur că vom reuși să realizăm o dezvoltare reală și la Botoșani! (Video)

astăzi, 21:22
46

Domnul Bolojan, timp de ani de zile, a oferit Oradiei și județului Bihor un model de administrație publică, eficiență și investiții durabile. În scurta mea vizită în județul Biho...

Sucevean condamnat pentru distrugere, încarcerat în Penitenciarul Botoșani!

astăzi, 19:16
59

În cursul zilei de sâmbătă, 18.05.2024, polițiștii Secției 5 Poliție Rurală Dărmănești în timp ce patrulau pe raza satului Călinești, comuna Dărmănești din Suceava, &i...