Locul din Botoșani unde vârstnicii își petrec bătrânețea în condiții de cinci de stele

Locul din Botoșani unde vârstnicii își petrec bătrânețea în condiții de cinci de stele

În comuna Păltiniș, județul Botoșani, bătrânii nevoiași și singuri beneficiază de îngrijire la standarde europene. Pentru aceștia a fost construit, într-un fost pichet de grăniceri, un centru de zi modern, dotat inclusiv cu saună și cabinet medical, scrie ziarul adevărul.ro.

Satul Horodiștea, din comuna Păltiniș, județul Botoșani, este unul dintre cele mai îmbătrânite sate din România. Cei mai mulți dintre localnici au probleme de sănătate și le este greu să se mai întrețină. Majoritatea tinerilor sunt plecați la muncă în străinătate. Pentru a rezolva această problemă socială tot mai presantă, autoritățile din comuna Păltiniș au transformat un pichet grăniceresc într-unul dintre cele mai moderne centre pentru îngrijirea bătrânilor, dotat inclusiv cu saună și cabinete medicale.

Centrul de zi pentru persoane vârstnice din satul Horodiștea a fost dat în folosință în luna februarie a anului trecut. A fost realizat cu fonduri europene și a costat aproximativ 1,5 milioane de euro.

Este dotat cu cabinet medical, sală de kinetoterapie, băi cu dușuri performante, saune, camere de odihnă şi tratament, dar şi locuri de socializare. Centrul poate oferi îngrijire la 156 de bătrâni. Ideea s-a născut acum mai bine de 10 ani. 

„Comuna îmbătrâneşte într-un ritm accelerat. Sunt multe persoane vârstnice care au ajuns să nu se mai poată îngriji, se confruntă cu singurătatea, cu tot felul de afecţiuni cronice. Copiii au plecat în străinătate sau în ţară. Ne-am gândit că aşa am putea să-i ajutăm eficient, să-i ajutăm să facă o baie, să ia masa, să primească tratament. Îi ajutăm să-şi trăiască în mod decent bătrâneţea”, spune Costel Romanescu, edilul din Păltiniş.

Oportunitatea s-a ivit atunci când Primăria Păltiniş a putut prelua de la MAI, un pichet grăniceresc, din satul Horodiştea, situat aproape de malurile Prutului. Cu ajutorul fondurilor europene pichetul a fost transformat într-unul dintre cele mai moderne centre de zi pentru bătrâni.  

Persoanele vârstnice sunt programate de mai multe ori pe săptămână pentru a ajunge în acest centru. Sunt aduşi cu maşina centrului. Aici beneficiază de o baie caldă, de o cură la saună şi tratament. Este vorba atât de şedinţe de kinetoterapie, cât şi de şedinţe la psiholog, plus consult medical de specialitate şi tratament.

„Unii nu au posibilitatea să facă un duș. Aici îi aducem, fac baie, sunt îngrijiţi. Avem atât medic cu specializarea geriatrie, dar şi kinetoterapeut şi psiholog. Sunt primeniţi, trataţi, îngrijiţi. Pleacă, efectiv, cu zâmbetul pe buze acasă”, spune Romanescu. 

În plus, tot cu maşina centrului, sunt aduse hainele şi lenejeria vârstnicilor şi spălate la maşinile industriale din cadrul centrului. Cel mai important, însă, bătrânii au parte de socializare.

„Îi aducem pe categorii unde au lucrat, au fost colegi de muncă şi poate nu s-au văzut de ani de zile. În timp ce fac diferite proceduri medicale, deapănă amintiri. Avem şi un parteneriat cu şcoala şi se întâlnesc cu elevii. Bătrânii îi învaţă obiceiurile străvechi, vechile meşteşuguri, iar la schimb elevii le arată cum să umble cu telefonul, cu tot ce ţine de tehnologie”, adaugă edilul. 

Pentru vârstnici este o adevărată mană cerească. Mai ales pentru cei rămaşi singuri.

„Băieţii mei sunt plecaţi. Unul în Germani şi doi în Anglia. Nepoţii sunt cu ei. Bărbatul s-a dus acum 15 ani. Mie îmi este greu. Aici este ceva de vis pentru mine. Mulţumesc lui Dumnezeu”, spune tuşa Mariana, o femeie de 70 de ani din Păltiniş.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Foc într-un apartament din municipiul Botoșani, vecinii au chemat urgent pompierii! (Foto)

astăzi, 22:03
136

Mai multe bunuri din bucătăria unui apartament, situat la etajul III, au fost cuprinse de flăcări. Când s-a produs evenimentul de pe strada Vârnav, proprietarii nu erau acasă. Vecinii...

Valeriu Iftime: Cu atâtea exemple demne de urmat, sunt sigur că vom reuși să realizăm o dezvoltare reală și la Botoșani! (Video)

astăzi, 21:22
38

Domnul Bolojan, timp de ani de zile, a oferit Oradiei și județului Bihor un model de administrație publică, eficiență și investiții durabile. În scurta mea vizită în județul Biho...

Sucevean condamnat pentru distrugere, încarcerat în Penitenciarul Botoșani!

astăzi, 19:16
53

În cursul zilei de sâmbătă, 18.05.2024, polițiștii Secției 5 Poliție Rurală Dărmănești în timp ce patrulau pe raza satului Călinești, comuna Dărmănești din Suceava, &i...