România a trecut la ora de vară. Cum ne afectează psihic această schimbare

În acest weekend, în noaptea de sâmbătă, 27 martie, spre duminică, 28 martie, s-a schimbat ora.

România a trecut la ora oficială de vară 2021, iar ceasurile s-au dat înainte cu o oră. Astfel, ora 3:00 a devenit ora 4:00.

Psihologul Mihaela Săhlean a declarat, la Digi24, că organismul uman poate fi afectat odată cu trecerea la ora de vară. Diminuarea somnului cu o oră ne predispune, pe lângă oboseală, la o stare de iritabilitate, nervozitate și stres. Riscul accidentelor este crescut în următoarele două săptămâni, așa că trebuie să fim mai atenți, însă partea bună este că atât psihicul, cât și fizicul nostru se vor adapta ușor la noua oră.

 

Ce efecte are această schimare de ora și cât de mult sunt cei afectați ?

„Deși cu toții știm că există o adaptabiliate din punct de vedere fizic și psihic, sunt foarte multe probleme care pot să apară, pentru că fiecare are un ritm al activităților, a tot ce face într-o zi.

Diminuarea somnului cu o oră, sunt foarte multe studii efectuate și cercetării la diferite universități, care atestă faptul că starea de oboseală, eliminarea acestei ore de somn ridică pragul de stres al fiecăruia. Există persoane care simt o stare de iritabilitate mult mai mare, o stare de nervozitate, această stare de oboseală care nu este deloc trăită sau plăcut resimțită de aproape nimeni.

Există și un risc al acidentelor, în prima și a două săptămâna, de muncă, un risc mai mare al accientelor de circulație, toate confirmă, studiile făcut de cercetători de la universități diferite, din această eliminare acestei ore, din această trecere.

Ea nu are atât de multe, nu se găsesc efectele benefice, cel puțin din punct de vedere medical deși sunt și păreri de cealaltă parte care susțin adaptabilitatea”, explică Mihaela Săhlean, psiholog.

Ce recomandări aveți? Cum să facem mai ușoară această trece spre primăvară?

„Recomandările care se fac în general pentru această trecere se fac în general înainte de a da ora și anume și a ne trezi cu câte 10-15 minute mai devreme în fiecare zi . Altele ar fi cât cât mai mult contact cu natură, aerul, sportul. Organismul nostru, psihicul nostru să se adapteze mult mai ușor”, menționează  Mihaela Săhlean.

Cum vi se pare ideea de renunțare la schimbarea orei? Ce ora ar fi mai bună?

„Din punctul meu de vedere, ar fi rămânere la ora de iarnă. Ideea de a trece de la o oră la altă nu mi se pare deloc rezonabilă. Ideea de a rămâne la ora de iarnă, din punctul meu de vedere, mi se pare o varianta mai bună”, spune  Mihaela Săhlean, psiholog.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Un pisoi năzdrăvan, salvat de pompierii botoșăneni dintr-un copac înalt de 12 metri! (Foto)

astăzi, 09:39

În această dimineață, pompierii din cadrul Detașamentului Botoșani au intervenit pentru salvarea unui pui de pisică dintr-un copac, înalt de aproximativ 12 metri. Acțiunea a avut lo...

A plecat la drum cu o mașină radiată, a fost oprit în Vama Stânca!

astăzi, 09:21

În data de 29 iunie a.c., în jurul orei 12:30, în Punctul de Trecere a Frontierei Stânca-ITPF Iași, s-a prezentat pentru efectuarea formalităților de control, la volanul unu...

În această dimineață: Sute de percheziții în dosarul cu buletine false din Botoșani!

astăzi, 09:00

Poliţiştii de frontieră din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră Române, sub coordonarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte ...