Record absolut în România, într-un cuib fiind înregistrați șapte pui de barză albă, potrivit datelor Societății Ornitologică Română (SOR).
Cuibul se află în satul Horodnic de Sus din județul Suceava, iar numărul record de pui a fost înregistrat de biologul Lucian Fasolă Mătăsaru.
„Până acum, în baza de date a SOR au mai existat cuiburi cu șase pui, dar acesta este primul cuib în care părinții reușesc să crească șapte. Astfel de cazuri sunt extrem extrem de rare și unul dintre ele a mai fost înregistrat anul trecut în Bulgaria. Acesta este primul caz cu șapte pui și va trebui să facem un nou update de aplicație, noi nu avem nici măcar posibilitatea de a introduce șapte pui, nu ne așteptam să se întâmple acest lucru”, a declarat Ovidiu Bufnilă de la SOR.
Societatea Ornitologică Română a anunțat că numărătoarea berzelor albe din România s-a încheiat cu un total de 3.206 cuiburi introduse cu ajutorul aplicației „Uite, Barza!”, cu un total de 6.580 de păsări.
În 2019, are loc o nouă schimbare în clasamentul județelor și localităților unde au fost numărate cele mai multe cuiburi de barză. Suceava – 230 cuiburi, Harghita – 211 cuiburi, Călărași – 162 cuiburi, Constanța – 160 cuiburi, Tulcea – 139 cuiburi, Botoșani – 92 cuiburi, Timiș – 71 cuiburi, Ialomița – 70 cuiburi.
Societatea Ornitologică Română a înregistrat și câteva cazuri de cuiburi extreme.
De exemplul, cel mai Nordic cuib de barză numărat în 2019 se află în județul Botoșani, în comuna Cotușca.
Cel mai sudic cuib de barză numărat în 2019 este în județul Teleorman, comuna Bujoru. Cel mai estic cuib de barză numărat în 2019 se află în județul Tulcea, la Sfântu Gheorghe. Cel mai vestic cuib de barză numărat în 2019 se află în județul Arad, la Nădlac. Cuibul situat la cea mai mică altitudine în 2019, 1 metru peste nivelul mării, se află la Pardina, județul Tulcea., în timp ce cuibul situat la cea mai mare altitudine în 2019, 985 de metri peste nivelul mării, se află la Moldova-Sulița, județul Suceava.