Biserica "Sfinţii Arhangheli" din Stolniceni este suplinită de preotul Pavel Radu-Alexandru. Răspunsurile la strană au fost date de un grup de tineri de la Facultatea de Teologie Ortodoxă "Dumitru Stăniloae" din Iaşi, relatează Ziarul Lumina.
Cu acest prilej, ierarhul a adresat ÅŸi cuvânt de învăţătură credincioÅŸilor din Stolniceni, în care a subliniat faptul că omul Îl urmează pe Domnul Hristos dacă îÅŸi „răstigneÅŸte” trupul, mintea ÅŸi inima: „Dacă Domnul Hristos a fost răstignit pe Cruce, ÅŸi creÅŸtinul este chemat să nu abandoneze Crucea, uneori fiind chiar răstignit pe ea. Åži cum putem fi noi răstigniÅ£i pe Cruce, urmând Domnului Hristos? Putem fi răstigniÅ£i pe Cruce în trupul nostru, un trup care trebuie să fie îngrijit, dar care, în acelaÅŸi timp, trebuie să nu domine întru totul sufletul nostru. Trupul se răstigneÅŸte prin post, prin metanii, trupul se răstigneÅŸte prin faptul că nu ne îngrijim tot timpul de el - prin toate acestea trupul se află în stare de Cruce. Åži mintea omului este chemată să fie răstignită. Åži cum poate fi răstignită mintea omului? Atunci când omul încearcă cu mintea lui să-l înÅ£eleagă pe celălalt, să-l accepte pe celălalt, să înÅ£eleagă ÅŸi punctul lui de vedere, chiar dacă nu coincide cu al său; poate celălalt are raÅ£iunea sa de gândeÅŸte într-un anumit fel. Åži inima omului trebuie să fie răstignită? Cum? Omul îÅŸi răstigneÅŸte inima, în mod special, când îi iartă pe vrăjmaÅŸi, când chiar îi iubeÅŸte pe vrăjmaÅŸi”.
În cadrul Sfintei Liturghii arhiereÅŸti a avut loc ÅŸi o hirotonie, cea a diaconului Ioan NemÅ£anu, pe seama Parohiei „Sfânta Cuvioasă Parascheva” - Å¢olici, Protopopiatul Târgu NeamÅ£. La final, Mitropolitul Moldovei ÅŸi Bucovinei i-a acordat rangul de iconom stavrofor părintelui Pavel Radu-Alexandru. De asemenea, un veteran de război din Stolniceni, în vârstă de 98 de ani, a primit o diplomă de vrednicie din partea ÎnaltpreasfinÅ£itului Părinte Teofan.
După spusele părintelui Alexandru, biserica de cimitir din Stolniceni, construită în 1970 ÅŸi restaurată integral în ultimii ani, „este expresia tenacităţii ÅŸi vredniciei oamenilor din aceste locuri, dacă trebuie să ne gândim că a fost ridicată fără aprobarea autorităţilor din acea vreme”, mai scrie sursa citată.