"Imi dai te rog sa sun un minut?" - Inselatoria care te poate lasa fara telefon: Ce ne recomanda politistii

Perioada sarbatorilor de iarna e propice pentru hoti, care profita de aglomeratie, neatentie sau buna credinta a oamenilor pentru a-i lasa fara bunurile de valoare. Una e sa auzi despre metodele folosite de infractori la televizor si alta e (aproape) sa o simti pe pielea ta.

"Imi dai te rog sa sun un minut?" - Inselatoria care te poate lasa fara telefon: Ce ne recomanda politistii

E o zi obisnuita de munca. Dupa aglomeratia din metrou, cobor la Piata Iancului si ma indrept agale catre scara rulanta. Am lasat doua persoane in fata mea, caci mi se pare ca se grabesc. Cat urc, ma gandesc doar de unde sa-mi iau o cafea buna.

Dar nici nu apuc sa fac pasul sa ies de la gura de metrou, ca vine glont spre mine un baiat. Cam la 25-26 de ani. Mesteca in coltul gurii o guma, parca in semn de dispret, iar trasaturile ii sunt ascunse de un fes tras pe ochi.

Apoi, cu o voce mieroasa, in contrast total cu expresia fetei, imi zice: "Auzi baiatu', scuze de deranj, n-ai cumva un minut sa sun in Cosmote?" - moment in care raman perplex. Incerc sa-mi dau seama daca chiar are o urgenta, insa mi s-a parut dezinteresat.

"N-am", zic eu raspicat. "Scuze, sper ca nu e o urgenta", adaug si grabesc pasul, cu gandul ca m-a urmarit. Nici vorba. Intorc capul sa vad daca mai e acolo, dar disparuse. Incerc sa-mi dau seama daca am scos telefonul din buzunar cand eram pe scara rulanta, dar nu o facusem.

Ajung la birou dupa aceasta intamplare ciudata, trece ceva timp si se face ora pranzului. "Bun, hai sa ma duc in Mega Mall", imi zic eu. Insa nici nu apuc sa intru acolo, caci alt baiat, tot pe la 25-26 de ani, ma fixeaza cu privirea si imi zice: "Auzi, mi-a murit bateria, n-ai sa-mi dai sa sun un minut?".

Il fixez si eu cu privirea, ca sa-mi dau seama daca e acelasi de la metrou. Nu e. "N-am telefonul la mine, eu doar dau o fuga pana in mall", scrasnesc din dinti, gandindu-ma ce naiba scrie pe fruntea mea de ma abordeaza astia doar pe mine. Baiatul nici nu se uita la mine, pleaca si isi vede linistit de drum. Nu cred ca avea o urgenta, caci mai erau persoane asezate pe bancile din jur, dar nu s-a oprit si la ele.

Asa ca, indata ce ajung la birou, le scriu un mail celor de la Politie sa ii intreb care e treaba cu aceasta modalitate de operare si daca chiar unii hoti folosesc aceasta abordare pentru a fura telefoane.

Raspunsul a venit de la Inspectoratul General al Politiei Romane - Centrul de Informare si Relatii Publice: "Modul de operare mentionat de dumneavostra este cunoscut Politiei, dar furturile de telefoane mobile comise prin folosirea acestei metode sunt cazuri izolate".

In cursul anului 2016, in Bucuresti, au fost inregistrate 11 plangeri privind furturi cu acest mod de operare, dintre care 2 in luna decembrie, iar in prezent sunt desfasurate activitati specifice in vederea identificarii si tragerea la raspundere penala a autorilor, mi-au transmis cei de la Politie.

De asemenea, mi-au trimis si cateva recomandari pentru a nu deveni victime ale acestui tip de furt, pe care le redau mai jos:

* In momentul in care o persoana necunoscuta va solicita telefonul mobil pentru un apel, mesaj, accesarea Internetului etc, refuzati-l politicos, fara a intra in conflict verbal cu aceasta, cu atat mai putin unul fizic;

* Incercati sa apreciati daca persoana care va solicita telefonul se afla totusi intr-o situatie reala de a avea nevoie de telefonul dumneavoastra (de ex. pentru solicitarea unei ambulante sau pentru ca a fost victima unei infractiuni etc si trebuie sa contacteze numarul de urgenta 112).

Daca va solicita telefonul pentru un astfel de motiv, efectuati dumneavoastra apelul catre numarul de urgenta, cel putin in prima faza;

* Incercati sa retineti cat mai multe detalii privind semnalmentele persoanei care v-a cerut telefonul (varsta, inaltime, constitutie, fizionomie, semne particulare, imbracaminte, particularitati ale vorbirii) ;

* Daca totusi ati inmanat telefonul persoanei care vi l-a solicitat, iar acesta nu vi l-a mai returnat, fugind, incercati sa gasiti o persoana din apropierea dumneavoastra care sa apeleze numarul de urgenta 112 si sa relateze ceea ce vi s-a intamplat sau chiar sa va permita sa relatati dumneavoastra evenimentul.

(Ei bine, asta daca veti reusi sa convingeti pe cineva ca sunteti victima, nu infractorul - n.red.)

* Asteptati sosirea echipajului de politie si urmati instructiunile politistilor.

Am ramas, totusi, cu un gand infiripat in minte: din cauza acestor intamplari, e posibil sa refuzi sa ajuti pe cineva care chiar are nevoie de ajutor. Ziare.com

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri

Cerbul de Aur: 71 de artişti din 21 de ţări s-au înscris în concursul de interpretare

Duminică, 7 Iulie 2019
613

Organizatorii, televiziunea publică, au închis sâmbătă sesiunea de înscrieri pentru Concursul internaţional de interpretare al Festivalului Cerbul de Aur – ediţia 2019....

„Spider-Man: Far From Home”, al doilea film cu cele mai mari încasări de Ziua Independenţei

Duminică, 7 Iulie 2019
461

Pe 4 iulie, filmul regizat de Jon Watts, al şaptelea al francizei, a generat încasări de 25,2 milioane de dolari, potrivit Variety. Sursa: News.roCiteste mai mult AICI

Un tată a înălţat o dronă pentru a-şi fotografia copiii aflaţi pe plajă. La scurt timp după aceea a avut parte de un moment de infarct: „A fost un moment de la Dumnezeu”

Sâmbătă, 6 Iulie 2019
3001

În apă se aflau, în acel moment, cinci persoane, printre care trei sunt copiii lui Dan Watson, operatorul dronei, potrivit unui articol publicat pe platforma MSN News.Pe aceeaşi plaj...