Protest în Dorohoi pentru desfășurarea datinilor de sfârșit de an (video)

Protest în Dorohoi pentru desfășurarea datinilor de sfârșit de an (video)

Protest tăcut, desfășurat luni la amiază, în fața primăriei Dorohoi. Adunarea civică, așa cum au denumit-o organizatorii, a adunat aproximativ 40 de dorohoieni care au cerut sprijinul autorităților locale pentru desfășurarea unei parade a obiceiurilor de iarnă, în data de 31 decembrie.

Participanții la acțiune s-au mobilizat pe rețeaua de socializare Facebook, unde în urmă cu câteva zile a fost deschisă o pagină intitulată Protest 28 decembrie Dorohoi.

„Luni 28 Decembrie la ora 12:00 in fața Primăriei DOROHOI vom fi la o adunare civică (cu mic cu mare) pentru a cere autorizația de funcționare de la aleșii locali.

Uniți pentru o singură deviză: obiceiuri și datinile nu se vor pierde niciodată !

Dragi autorități locale dați autorizația de funcționare organizatorilor pentru datinile și obiceiurile de ANUL NOU.”, este postarea care îndemna dorohoienii să vină în fața primăriei.

Luni, la orele amiezii, au răspuns chemării aproximativ 30-40 de dorohoieni, mulți dintre ei tineri. Cei prezenți nu și-au scandat nemulțumirile, așteptând în liniște, civilizat, răspunsul autorităților, aflate timp de aproximativ o oră în ședință. În tot acest timp, participanții au fost monitorizați de efective de jandarmi și poliție.

La ședință, pe lângă primar, au participat șefii jandarmeriei, poliției municipale și poliției locale dar și un reprezentant al celor prezenți în piață. Acesta din urmă a declarat că autoritățile au spus clar că legea nu permite organizarea unor astfel de manifestări.

„Am participat la ședință unde primarul a spus că ar vrea să fie alături de noi și cetățenii din oraș dar că informațiile care spun că în alte județe se organizează manifestări similare celor care am dori să le facem la Dorohoi sunt de fapt fake-news, ceea ce personal nu cred. În fine. Noi ne dorim din suflet să organizăm bandele pentru cetățenii din Dorohoi, pentru păstrarea tradiției. Am înțeles că în față la primărie nu se poate dar am prezentat varianta ca să ne permită să facem traseul, de la magazinul PENNY până în centru și înapoi, în cordonul jandarmilor, cu respectarea regulilor de protecție, măști, distanță de siguranță. Măcar atât, dacă tot vrei să faci ceva pentru cetățenii din Dorohoi, responsabilitatea asta și-ar fi putut-o asuma (referindu-se la primarul Dorin Alexandrescu, n.r.)”, a declarat Lucian Răzvan Andrei, reprezentantul protestatarilor din piața primăriei care, întrebat dacă totuși vor organiza bandele de urători, a răspuns: ”Asta rămâne de văzut....”

La puțin timp după încheierea ședinței, în mijlocul protestatarilor a venit și primarul Dorin Alexandrescu, care le-a spus că, în fața primăriei este exclus să se poată organiza ceva, din cauza legislației privind prevenirea și combaterea pandemiei COVID-19. El le-a reamintit celor prezenți că, de-a lungul anilor, a fost un susținător al Paradei obiceiurilor de iarnă, însă în acest an nu se poate.

În ceea ce privește marșul bandelor de la Penny până în centrul municipiului, primarul Alexandrescu le-a recomandat să discute cu reprezentanții jandarmeriei, să vadă în ce condiții s-ar putea desfășura un asemenea eveniment.

„Eu vă spun că evenimentul nu se poate organiza aici, în fața primăriei. Fiecare răspunde de viața lui și de sănătatea lui. Dar, în niciun caz nu putem să atentăm la sănătatea semenilor noștri. Aici se pune problema. Prevederile legale sunt în această idee. Cine n-ar vrea să avem o sărbătoare, cu atâta bucurie, așa cum am organizat în fiecare an? (...) Am coborât în fața dumneavoastră pentru că am vrut să vă arăt că nu mă ascund, mi-aș dori și eu la fel de mult să se întâmple lucrurile astea. (...) Nu este o lege dată doar pentru Dorohoi sau județul Botoșani. M-am interesat la prefectură tocmai să văd ca alte localități să nu aibă un alt tratament decât Dorohoi. Mi s-a spus că nu s-a dat nicio autorizație pentru nicio localitate din județ. Asta e, nu am ce face. (...) Dacă nici eu nu am mai susținut tradițiliile.... Era o bucurie în fiecare an să organizez manifestările. Anul ăsta este altfel, așa sunt prevederile legale și din păcate trebuie să ne supunem”, a explicat protestatarilor, primarul Dorin Alexandrescu.

Redacția Realitatea Dorohoiană a solicitat un punct de vedere din partea conducerii Inspectoratului Județean de Jandarmi (IJJ) Botoșani.

„Cetățenii trebuie să înțeleagă că măsurile de protecție sanitară stabilite de autoritățile competente, în vederea prevenirii răspândirii infecției cu coronavirusul SARS COV-2, nu au, în niciun caz, scopul de a interfera cu desfășurarea obiceiurilor specifice sărbătorilor de iarnă, cu colindele și urăturile tradiționale românești, ci exclusiv de asigurare a protecției sanitare a cetățenilor împotriva COVID-19. În această perioadă, sănătatea publică reprezintă prioritatea și obiectivul principal al misiunilor executate de Inspectoratul de Jandarmi Județean Botoșani.

În conformitate cu prevederile art.1, alin. 2 din Anexa nr. 3 la H.G.R. nr. 1065 din 11.12.2020 privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României începând cu data de 14 decembrie 2020, precum și stabilirea măsurilor care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, se interzice desfășurarea de reuniuni cu prilejul unor sărbători, aniversări, petreceri în spații închise și/sau deschise, publice și/sau private”, a precizat pentru Realitatea Dorohoiană, Dan Izotov, purtător de cuvânt al IJJ Botoșani.

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Povestea lui Felix, un motan jucăuș și iubitor, și a pompierilor eroi care l-au salvat!

Sâmbătă, 18 Mai 2024
104

Când nu mai sperau să îl găsească în viață, pașii i-au condus spre fântâna vecinilor. Un mieunat stins era de fapt un strigăt de ajutor... Și cum fântâ...

Matematica are viitor! Elevi excepționali premiați la Concursul „Dimitrie Pompeiu” de la Botoșani (Foto, Video)

Sâmbătă, 18 Mai 2024
446

Competiția, care se adresează elevilor din clasele III-XI, s-a desfășurat sâmbătă, la Școala Gimnazială Nr. 17 din Botoșani.Președintele concursului este, la fel ca în anii t...

Sunați la 112 dacă ați văzut-o pe Petronela-Anca Drăguț, are 17 ani și a dispărut de acasă!

Sâmbătă, 18 Mai 2024
169

Polițiștii botoșăneni efectuează verificări pentru localizarea unei tinere, de 17 de ani, din satul Călugăreni Noi, comuna Ungureni, care a părăsit domiciliul la data de 18 mai a.c.,  i...