Protest cu zeci de asistenți personali în fața Prefecturii din Botoșani. „Când eu n-am să mai fiu, copilul meu unde va fi?” (foto, video)

Au venit asistenți personali și din Suceava ca să protesteze la Botoșani, susținându-și colegii.

Asistenții personali din județul Botoșani și chiar din Suceava s-au adunat, marți dimineață, în fața Instituției Prefectului județului Botoșani, pentru a-și striga nemulțumirile.

Aproximativ 80 de lucrători din asistență socială s-au „înarmat” cu pancarte pe care au scris mesaje prin care să își transmită doleanțele. Acțiunea de protest a început la ora 10:00, iar manifestarea a fost supravegheată de jandarmi și polițiști.

Cine are grijă de persoanele cu dizabilități dacă asistenții personali dispar?”, „Sunt asistent personal, nu cerșetor!”, „Și asistenții personali au dreptul la un salariu decent!”, „Și eu muncesc... drepturile mele unde sunt?”. Acestea sunt doar o parte din mesajele pe care asistenții personali au vrut să le transmită Guvernanților.

Protestatarii sunt nemulțumiți de faptul că asistentul personal nu se mai regăsește în grila de salarizare aprobată în luna martie 2024.

„Nu vă puteți întreține și familia, și persoana cu dizabilități, și pe dumneavoastră. La un salariu de 2.000 de lei, la care se adaugă indemnizația de 600 de lei pentru persoana cu handicap, nu poate trăi o familie. Asta trebuie să înțeleagă Guvernanții noștri (...)”, a transmis Camelia Socianu, președinte FNS PRO.ASIST.


Trei sindicaliști au fost invitați în sala de ședințe de către Sorin Cornilă, trimisul Guvernului în teritoriu, pentru a afla ce îi nemulțumește pe protestatari.

„Sunt la limita sărăciei”

Protestatarii, în frunte cu Camelia Socianu, i-au prezentat prefectului județului Botoșani cum stă situația la Botoșani și nu doar în privința asistenților personali.

Știm că soluția nu este la dumneavoastră direct și personal, dar rugămintea noastră, dumneavoastră fiind reprezentantul Guvernului în teritoriu, este aceea de a ne sprijini și de a transmite către Guvernanții noștri problemele cu care se confruntă acești colegi ai noștri, asistenți personali. Prin legea 153, din 2017, legea salarizării, asistentul personal este funcție profesională din sectorul de activitate asistență socială, este calificat, iar la majorarea salarială începând din luna martie nu se mai regăsește practic în această grilă. Pe lângă faptul că fac parte din categoria profesională a bugetarilor, au în îngrijire și o familie, și o persoană cu dizabilități. Ceea ce înseamnă că având un salariu minim ei sunt la limita sărăciei. Nu pot să asigure cele necesare unei persoane cu dizabilități, nici medicamente, nici recuperare, tot ce este nevoie pentru ca aceste persoane să aibă o viață cât de cât decentă”, a declarat Camelia Socianu.

Deși asistenții personali își desfășoară activitatea la domiciliul persoanei cu handicap, aceștia nu sunt priviți la fel cu asistenții care lucrează în centrele rezidențiale și primesc sporul de condiții de muncă de 50%.

Ei sunt discriminați în raport cu salariații care lucrează în centrele rezidențiale și îngrijesc persoane cu dizabilități, unde sporul este de 50%. Ei chiar dacă își desfășoară activitatea la domiciliul persoanei cu dizabilități, ei sunt supuși acelorași riscuri”, a completat liderul sindicatului.


Cei care lucrează 24/24, dar pontați la opt ore de muncă

Asistenții personali lucrează 24 de ore din 24 de ore, pentru că ei au grijă efectiv de o persoană cu handicap care are nevoie permanentă de cineva lângă ei. Cu toate acestea, asistenții sunt pontați la opt ore de muncă pe zi.

Nu este corect ca doar noi, asistenții personali, să fim scoși din grila de salarizare. Noi nu ne-am dat copiii la stat, vrem să îi avem alături de noi (...) Am foarte mari emoții, pentru că noi, asistenții personali, am fost mereu scoși de la orice drept al nostru. Nu s-au gândit la noi, suntem simpli părinți. Nu am avut tăria de a ne da copiii la stat. Așa stăm, 24 din 24, cu el acasă, ne muncim. Nu mai spunem că nu sunt nici servicii sociale după vârsta de 14 ani”, a declarat Maricica Maftean, președintele Consiliului Director al Asociației Părinților Copiilor cu Autism.

Cel mai cumplit pentru un părinte care are și „funcția” de asistent personal este gândul că nu știe ce se întâmplă cu copilul său după ce nu va mai fi.

Mie mi se rupe sufletul când mă gândesc la ziua de mâine, când eu n-am să mai fiu, copilul meu unde va fi? Probabil dus într-un centru că în altă parte nu și asumă nimeni responsabilitatea. De aceea, rugăm Guvernul României să țină cont și de noi, părinți ai persoanelor cu dizabilități pe care îi întreținem zi de zi acasă, să aibă un pic de milă și de noi”, a completat Maricia Maftean.

Un alt asistent personal, chiar părinte a doi copii cu un handicap grav, se declară îngrijorat din cauza acestei nedreptăți cu care asistenții personali se confruntă și mai spune că au ieșit în stradă să protesteze susținându-și colegii care îi reprezintă la nivel național.

Vrem să se soluționeze și în favoarea noastră pentru că suntem dependenți de acești bani. Este frustrant să nu poți fi împlinit din punct de vedere al cariere, am lăsat un serviciu pentru a mă putea dedica copiilor mei. Și nu mă refer doar la mine, ci la toți asistenții personali care au în îngrijire persoane adulte cu handicap, care sunt frați, surori, mamă, tată, rude. Clar, mi-aș dori din tot sufletul să mă pot întoarce la serviciu, suntem nevoiți să ne recalificăm să putem ajuta persoanele cu handicap. Suntem noi dependenți de ele, ei dependenți de noi. Astăzi mi-am adus mama de 75 de ani să aibă grijă de copilul meu de 17 ani, cel de 18 ani este la liceu”, a precizat Ștefania Băltoiu, mamă a doi copii cu handicap și asistent personal din județul Botoșani.

Prefectul, „emoționat” de nedreptățile din sistemul de asistență socială prezentate de sindicaliști

Sorin Cornilă, prefectul județului Botoșani, s-a declarat emoționat de poveștile pe care le-au relatat asistenții personali. Totodată, prefectul îi asigură de tot sprijinul său, dar și al Guvernului pe care îl reprezintă în teritoriu.

Îmi pare rău să aud de inechitățile pe care le reclamați dumneavoastră. Vă asigur de tot sprijinul meu, pentru a transmite mesajul vostru către ministerele de resort și îmi doresc ca vocea dumneavoastră să fie auzită. Eu vă asigur că înțeleg și cred că și statul înțelege activitatea voastră și necesitatea pentru beneficiarii care sunt deserviți de asistenții personali. Sunt convins că este înțeleasă necesitatea asistentului personal și sunt convins că la nivelul ministerelor de resort este înțeles acest lucru”, a declarat Sorin Cornilă, prefectul județului Botoșani.






 

 

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Bianca Ciaicofschi

Gafa unui funcționar din urmă cu 40 de ani i-a dat viața peste cap unui botoșănean. „S-a mers din greșeală în greșeală”

astăzi, 12:25

Un bărbat din județul Botoșani se află într-o situație complicată. S-a întâmplat chiar înaintea sărbătorilor de iarnă când a fost nevoit să își schimbe b...

Angajații din cultura botoșăneană au protestat de Ziua Culturii Naționale: „Nu am primit nicio reacție” / „Deocamdată așteptăm”

Thursday, 16 January 2025

Salariații din instituțiile de cultură din județul Botoșani, implicit cei din cadrul Muzeului Județean, au ales să protesteze de Ziua Culturii Naționale. În timp ce în municipiul r...

Vot în CL: Laureatul Premiului Național de Poezie „Opera Omnia” din acest an, Cetățean de Onoare al municipiului Botoșani! (Foto, Video)

Wednesday, 15 January 2025

Ședința extraordinară s-a desfășurat în Sala „Mihai Eminescu” din incinta Primăriei Municipiului Botoșani și au participat consilierii locali, dar și câțiva poeți no...