Prima Școală Sătească de Stat din Moldova va fi reconstruită la Darabani

Prima Școală Sătească de Stat din Moldova va fi reconstruită la Darabani

Asociaţia Nord, organizatoare a Festivalului „Zilele Nordului”, şi-a propus să reconstruiască Prima Școală Sătească de Stat din Moldova.

Timp de 3 weekenduri, la Darabani, vor avea loc o serie de ateliere destinate pregătirii procesului de reconstrucție, care ar urma să înceapă în vara lui 2021. Proiectul se desfășoară cu sprijinul Ordinului Arhitecților din România și este finanțat prin Timbrul de Arhitectură.

#PrimaȘcoală va fi reconstruită folosind tehnici și materiale tradiționale, implicând specialiști în patrimoniu, studenți la arhitectură, elevi din Darabani și meșteri din regiune într-un proiect de educație de patrimoniu și de redescoperire a memoriei locului.

#PrimaȘcoală va deveni un spațiu interactiv pentru educație culturală, istorică și de patrimoniu pentru elevii școlilor din Darabani și din regiune. Odată reconstruită, #PrimaȘcoală va deveni secție a Muzeului Nordului, înființat în 2014 la Darabani de către Asociația Nord, Primăria Orașului Darabani și colecționarul pasionat de istoria locală, Dumitru Haha, urmând să găzduiască nu doar o expoziție permanentă dedicată istoriei învățământului rural din Moldova, ci și o serie de activități educaționale realizate în colaborare cu școlile din zonă.

Calendar ateliere:

●  10 -11 aprilie: Atelier de amenajare și pregătire zonă limitrofă șantier Prima Școală de la Darabani:

- expert/supervizor : Arhitect Mihai Tulbure (OAR Nord-Est), arheolog Eduard Setnic (Muzeul Județean Botoșani)

●  17 -18 aprilie: Atelier de tehnici și metode tradiționale de lucru în procesul de reconstrucție Prima Școală (cu meșteri tradiționali):

- expert/supervizor : Arhitect Mihai Tulbure (OAR Nord-Est), meșter popular Ovidiu Ionică (Hilișeu), Ionel David (Muzeul Nordului)

●  24 -25 aprilie: Atelier de pregătire a expozitiei finale Prima Școală Sătească de Stat de la Darabani

- expert/supervizor: istoric/cercetător Dorin Dobrincu (Institutul de Istorie “A.D. Xenopol, Iași), Arhitect Mihai Tulbure (OAR Nord-Est), Ionel David (Director Muzeul Nordului)

Atelierele au ca obiective studierea inventarului expozitional existent, identificarea de alte obiecte de inventar, identificarea logisticii necesare pregătirii și funcționării expoziției permanente, implicarea comunității locale și contribuția ei la reconstituirea unui lăcaș de patrimoniu important pentru memoria locului și educarea comunității privind protectia patrimoniului cultural local.

Participarea la atelierele de pregătire este sprijinită de către organizatori și se va realiza prin înscriere online pe http://www.nordul.ro/ateliere-prima-scoala/ .

Pentru fiecare dintre ateliere sunt disponibile 10 locuri, perioada de înscriere începe pe 2 aprilie și se finalizează cu 3 zile înainte de data începerii acestora. Participanții la ateliere vor putea fi ulterior voluntari pe șantierul de reconstrucție ai primei școli și vor putea lucra cu specialiști și meșteri populari, folosind tehnici, metode și materiale tradiționale în procesul de reconstrucție.

În paralel, Societatea de Studii Istorice din România realizează pentru Asociația Nord un amplu proiect de cercetare, care va cuprinde un studiu istoric privind prima școală sătească din Moldova, o documentare a istoriei învățământului din mediul rural din Moldova și o cercetare privind viața și activitatea lui Theodor Balș, întemeietorul târgului Darabani și al primei școli sătești din Moldova.

Școala Sătească de Stat de la Darabani a fost prima școală de acest fel din Moldova, înființată la 1841  și care după revoluția din 1989 a fost abandonată, iar după anii 2000 s-a autodemolat, nemaiexistând astăzi decât amprenta la sol pe locul fostei clădiri. Asociația Nord și-a propus în urmă cu câțiva ani să înceapă procesul de reconstrucție a clădirii de patrimoniu și să o transforme în secție de istorie a învățământului în cadrul Muzeului Nordului de la Darabani.

Acest lucru a fost posibil  începând cu anul 2020 când Primăria Orașului Darabani a pus la dispoziție terenul inițial al clădirii, colecționarul  Dumitru Haha care a fost custode al Muzeului Nordului și-a donat întreaga sa colecție de obiecte viitoarei expoziții permanentă, iar Ordinului Arhitecților din România a susținut proiectul prin Timbrul de Arhitectură.

Proiectul de reconstrucție #PrimaȘcoală poate fi susținut prin sponsorizări în bani sau materiale, dar și prin donații în conturile Asociației Nord deschise la BCR, cu mențiunea #PrimaȘcoală.

RO13 RNCB 0301 1477 1126 0001 (lei)

RO56 RNCB 0301 1477 1126 0003 (euro)
 

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Anca Savel

S-a stins din viață un fost cadru didactic al Colegiului „Mihai Eminescu” din Botoșani

Vineri, 9 Aprilie 2021
3613

Joi, 8 aprilie 2021, este o zi tristă pentru tot personalul Colegiului Național “Mihai Eminescu” din Botoșani. S-a stins din viață, la vârsta de 70 de ani, un nume al înv...

Lansare de carte la Biblioteca Județeană „Mihai Eminescu”

Vineri, 9 Aprilie 2021
143

Vineri, 23 aprilie 2021, începând cu ora 15:00, Biblioteca Județeană ”Mihai Eminescu” Botoșani va găzdui, la Secția Împrumut Carte pentru Copii, lansarea cărții &r...

Zoltan Kallos, secretar de stat în Ministerul Educației, mesaj către profesorii din Botoșani: „Am convingerea că ne-am înhămat la aceeași căruță”

Vineri, 9 Aprilie 2021
229

Campania lansată de Ministerul Educației, „Vaccinare și testare pentru învățare”, a debutat joi și la Botoșani.Evenimentul a avut loc la Prefectura Botoșani, fiind prezen...