Podgorenii din România nu au cu cine culege viile: "Deşi au nevoie de bani, mulţi fug de muncă"

Podgorenii din România nu au cu cine culege viile: "Deşi au nevoie de bani, mulţi fug de muncă"

În această perioadă are loc culesul viei în marile podgorii, dar proprietarii acestora se confruntă cu un deficit de forţă de muncă mai acut decât în 2016, în condiţiile în care zilierii sunt mai puţini şi cer mai mulţi bani. Chiar şi aşa, podgorenii spun că în 2017 vor obţine vinuri „de vinotecă”.

Între 60 şi 100 de lei pe ziua de lucru cer oamenii veniţi la culesul marilor podgorii, pentru că sunt mai puţini la număr şi, implicit, au mai mult de muncă. De cealaltă parte, proprietarii podgoriilor spun că acest fenomen este accentuat de faptul că oamenii primesc ajutoare sociale atât de consistente încât le vine tot mai greu să iasă la muncă. Iar reprezentanţii podgorenilor – reuniţi în Patronatul Naţional al Viei şi Vinului (PNVV) – acuză schimbări în legislaţia muncii care fac şi mai dificilă angajarea de zilieri în sectorul viticol.

”Patronatul Naţional al Viei şi Vinului a înaintat o petiţie prin care arată, între altele, că Legea nr. 105/2017 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 52/2011, prin modificarea introdusă la art. 1 îngrădeşte dreptul la muncă al persoanelor fizice şi pune în pericol desfăşurarea activităţii unor operatori economici care acţionează în domeniul producţiei horticole şi viticole. Am primit şi un răspuns, respectiv că acea prevedere legislativă este avută în vedere pentru a fi corectată, dar până să se întâmple acest lucru va trece perioada culesului”, a declarat pentru Mediafax directorul general al PNVV, Ovidiu Gheorghe. El a atras atenţia că „trebuie debirocratizate urgent condiţiile de angajare a zilierilor, dar şi cele de angajare a persoanelor din străinătate, pentru că în 2017 a avut loc un adevărat exod al forţei de muncă din agricultură spre alte domenii şi mai ales spre alte ţări”.

Cele mai multe societăţi comerciale care administrează podgorii oferă, pe lângă plata în bani, şi transportul zilierilor, dar şi masă caldă sau un echivalent în produse. Nici aceste facilităţi nu sunt însă convingătoare pentru a-i atrage la muncă pe oamenii care nu au de lucru, ei temându-se că ar putea pierde definitiv ajutoarele de la stat dacă se angajează.

Sunt mai scumpi zilierii anul acesta

În Prahova, spre exemplu, proprietarii de viţă de vie caută persoane care să lucreze cu ziua, pentru recoltat. Numai că, deşi au nevoie de bani, mulţi fug de muncă. Iar cei care acceptă vor bani mai mulţi. „Anul acesta, zilierii vin pentru 60 pe zi, dar numai pe 8 ore. Pe lângă aceşti bani, noi le mai dăm cafea, vin sau ţuică. Alţii, care au şi fabrici de mezeluri, dau pe lângă bani cârnaţi sau salam. Sunt mai scumpi zilierii anul acesta. E bătaie pe zilieri, sunt puţini şi se duc la cine dă mai mult”, a declarat, pentru Mediafax, proprietarul unei culturi de viţă de vie.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri

Cerbul de Aur: 71 de artişti din 21 de ţări s-au înscris în concursul de interpretare

Duminică, 7 Iulie 2019
615

Organizatorii, televiziunea publică, au închis sâmbătă sesiunea de înscrieri pentru Concursul internaţional de interpretare al Festivalului Cerbul de Aur – ediţia 2019....

„Spider-Man: Far From Home”, al doilea film cu cele mai mari încasări de Ziua Independenţei

Duminică, 7 Iulie 2019
463

Pe 4 iulie, filmul regizat de Jon Watts, al şaptelea al francizei, a generat încasări de 25,2 milioane de dolari, potrivit Variety. Sursa: News.roCiteste mai mult AICI

Un tată a înălţat o dronă pentru a-şi fotografia copiii aflaţi pe plajă. La scurt timp după aceea a avut parte de un moment de infarct: „A fost un moment de la Dumnezeu”

Sâmbătă, 6 Iulie 2019
3003

În apă se aflau, în acel moment, cinci persoane, printre care trei sunt copiii lui Dan Watson, operatorul dronei, potrivit unui articol publicat pe platforma MSN News.Pe aceeaşi plaj...