Peste o treime din români consideră că venitul necesar acoperirii “cheltuielilor curente” ar trebui să fie mai mare de 3.000 lei lunar!

Peste o treime din români consideră că venitul necesar acoperirii “cheltuielilor curente” ar trebui să fie mai mare de 3.000 lei lunar!

Peste un sfert dintre familii s-ar descurca cu 2.000 de lei (cu puțin sub salariul minim pe economie), dar mai mult de o treime din gospodării consideră că venitul necesar acoperirii cheltuielilor curente ar trebui să fie mai mare de 3.000 lei lunar.

Asta arată datele Institutului Național de Statistică, care derulează periodic cercetări legate de calitatea vieții. După centralizarea datelor, INS publică anual o lucrare numită ”Condițiile de viață ale populației din România”. Concluziile par de bun simț: la oraș e nevoie de mai mulți bani decât la sat. Dar mai depinde și de mărimea familiei.

Estimarea de către gospodării a nivelului minim al veniturilor care le-ar permite acoperirea cheltuielilor curente se află în directă legătură cu gradul în care fac faţă cheltuielilor impuse de viaţa de zi cu zi. Din acest punct de vedere se observă existenţa unor diferenţieri clare, generate de caracteristicile gospodăriilor.

Cei care spun că s-ar descurca cu 750 de lei lunar sunt în majoritate familiile compuse dintr-un singur membru care trăiesc în mediu rural. Dar există peste 120.000 de familii care au în componență 4 persoane și care declară că le-ar fi suficienți 750 de lei lunar pentru a-și achita cheltuielile de la lună la lună!

Mai mult de un sfert din gospodării consideră că se pot achita de cheltuielile curente cu un venit bănesc net lunar minim cuprins între 1.001 lei şi 2.000 lei, iar trei din cinci familii au nevoie de cel puţin 2.000 lei pentru acoperirea cheltuielilor lunare, potrivit datelor INS.

Mai mult de o treime din gospodării consideră că venitul necesar acoperirii cheltuielilor curente ar trebui să fie chiar mai mare de 3.000 lei lunar.

”În general, tendinţa este de creştere a ponderii gospodăriilor care consideră că au nevoie de un venit tot mai mare pentru a face faţă cheltuielilor”, se mai arată în documentul Statisticii.

Evident, cu cât numărul de copii aflat în întreținere e mai mare, cresc și cheltuielile.

Aprecierea sub aspect bănesc a nevoilor gospodăriilor demonstrează clar diferenţele mari între condiţiile de trai ale gospodăriilor din cel e două medii de rezidenţă, în special în zona grupelor extreme de venituri considerate necesare.

Astfel, dacă în mediul rural aproape 9% dintre gospodării se încadrează în primul interval de venituri (sume de până la 1.000 lei), în mediul urban, această grupă este considerată corespunzătoare într-un procent de aproape 4% din gospodării.

Dintre gospodăriile urbane, peste 75% declară că ar avea nevoie pentru cheltuielile curente de sume care depăşesc 2.000 lei lunar.

Venituri de până la 2.000 lei sunt considerate necesare acoperirii cheltuielilor curente mai frecvent de către gospodăriile conduse de femei, de cei din grupa de vârstă de 65 de ani ṣi peste, de cele cu statutul ocupaţional de agricultor, precum şi de gospodăriile care nu au în componenţă copii dependenţi.

Împrumuturile, ca instrument financiar, sunt folosite de 8,0% dintre gospodării, iar ele au fost contractate în principal pentru: cumpărarea în rate a unor bunuri - autoturisme, aparatură electronică (53,8%) ṣi plata cheltuielilor pentru îmbunătăţirea sau renovarea locuinţei (40,7%).

În proporţii mult mai mici, gospodăriile au contractat împrumuturi în alte scopuri, cum ar fi: datorii, acoperirea unei descoperiri de cont, plata facturilor (24,1%); cheltuieli pentru educaţie ṣi îngrijirea copiilor (4,1%); achitarea unor cheltuieli legate de sănătate (4,1%) ṣi cheltuieli pentru concedii ṣi timp liber (2,5%).

Împrumuturile sunt mai des utilizate de către gospodăriile din mediul urban (10,2% faţă de 5,4% la gospodăriile din rural) şi de către gospodăriile conduse de bărbaţi (9,4% faţă de 4,6% în cazul gospodăriilor conduse de femei).

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Profesorii „vinovați” de rezultate slabe la simularea de la Bacalaureat, trimiși la perfecționare!

Joi, 18 Aprilie 2024
617

Inspectorii școlari vor organiza activități metodice cu profesorii care predau discipline pentru Bacalaureat. Prioritatea este acordată profesorilor care au elevi cu medii sub 6 la simularea exame...

Bărbat de 49 de ani, depistat conducând sub influența alcoolului pe un drum din județ!

Joi, 18 Aprilie 2024
133

În cursul zilei de miercuri,17 aprilie 2024, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr.1 Botoșani au oprit pentru control pe drumul public din comuna Gorbănești un autoturism co...

Beneficiarii de prestații sociale își vor primii zilele următoare drepturile bănești!

Joi, 18 Aprilie 2024
84

Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială Botoșani anunță că au fost virate în Trezoreria Botoșani  sumele necesare efectuării plăţilor drepturilor aferente  ...