În cursul anului curent, polițiștii din cadrul Serviciului de Investigații Criminale au deschis peste 50 de dosare penale privind infracțiunile de înșelăciune și acces ilegal la un sistem informatic, comise prin metoda „phishing”, transmite Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ).
Potrivit sursei citate, modul de operare prin care sunt comise astfel de infracțiuni, constă în trimiterea unui link către autorul unui anunț de vânzare, pe care victima îl accesează și unde îi sunt solicitate datele înscrise pe card. „Ulterior, persoana care comite infracțiunea, îi comunică victimei ca va primi un mesaj pentru a confirma primirea banilor pe produsul pe care îl are la vânzare, însă, de fapt victima avizează tranzacția și îi sunt sustrași bani din cont”, precizează reprezentanții instituției.
Prejudiciile create prin această metodă sunt cuprinse între 300 și 3.000 de lei, arată organele judiciare.
„Atragem atenția persoanelor care au postat anunțuri cu diferite produse pe care le oferă spre vânzare pe site-urile de profil, să nu ofere potențialilor cumpărători datele înscrise pe card pentru a primi contravaloarea produsului, ci doar numărul unic de identificare al contului, respectiv codul IBAN.
Cardul bancar este un instrument de plată, nu de încasare, adică este folosit pentru a face plăți, nu pentru a încasa banii pe card. Așadar, nu oferiți datele altor persoane care susțin că îți vor trimite bani. Un mesaj cu cod de autorizare nu va veni niciodată când trebuie să primești bani, iar când trimiți codul, înseamnă că autorizezi, de fapt, o plată”, avertizează reprezentanții IPJ Botoșani.