Patru activități organizate pentru reintegrarea persoanelor condamnate pentru infracțiuni în regim rutier

Patru activități organizate pentru reintegrarea persoanelor condamnate pentru infracțiuni în regim rutier

Serviciul de Probațiune, Compartimentul de Analiză și Prevenire a Criminalității din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) și reprezentanți ai Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog au desfășurat, în ultimele patru săptămâni, patru sesiuni în cadrul Programului național „În siguranță la volan. Stop accidentelor!”, transmite IPJ Botoșani, marți, într-un comunicat de presă.

Potrivit sursei citate, sesiunile au avut drept scop reintegrarea socială a acestor persoanelor care au comis infracțiuni în regim rutier, reducerea riscului de victimizare în rândul populației, precum și creșterea gradului de conștientizare a grupului țintă cu privire la pericolele la care se expun, atât ei cât și ceilalți participanți la trafic, în situația în care nu respectă normele legale.

Sesiunea nr. 3 a Programului, având drept temă „Procesul decizional la volan și perspectiva victimei”, a oferit informații referitoare la efectele consumului de alcool/droguri/substanțe psihoactive la volan, la identificarea procesului decizional în trafic și la conștientizarea modului în care consumul de substanțe modifică procesele psihice, autocontrolul, comportamentul violent și reacțiile motrice. În acest context, participanții au putut proba, cu sprijinul lucrătorilor Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog, ochelarii care simulează efectele drogurilor sau alcoolului (pe timp de zi și de noapte).

„De asemenea, s-a pus accentul și pe conștientizarea perspectivei victimei si pe realizarea de exerciții de solidaritate umană în sprijinul victimelor accidentelor rutiere. La activitate au participat 18 persoane aflate în evidența Serviciului de Probațiune, beneficiari direct ai Programului de prevenție”, se arată în comunicatul emis de IPJ Botoșani.

Următoarea serie de patru sesiuni, cu alți beneficiari, va fi reluată din data 15 noiembrie a anului în curs.

 

Spune-ne opinia ta