Un proiect aflat pe masa parlamentarilor prevede ca banii rezultaţi din scutire să fie destinaţi terapiilor de care au nevoie cei mici. Reprezentanţii ONG-urilor şi părinţii copiilor cu nevoi speciale nu se declară încântaţi de propunerea de modificare a codului fiscal. Banii rezultaţi din scutire nu le-ar ajunge nici pentru două lecţii de logopedie, spun ei.
Simona este mama Emei, o fetiţă de zece ani diagnosticată cu autism, retard, microcefalie şi cu o uşoară formă de epilpsie. Fetița are nevoie de multă grijă, atenţie şi terapii costisitoare. Bani pe care, anual, părinții reuşesc să-i strângă prin intermediul Formularului 230. Altfel, nu şi-ar fi permis niciodată atâtea terapii pentru fetiţa lor.
Potrivit TVR, un proiect de modificare a Codului Fiscal prevede ca părinţii care au copii cu cerinţe educaţionale speciale să fie scutiţi de impozitul pe venit. Iar banii respectivi să meargă într-un cont din care părintele să plătească terapiile copilului.
Mădălina Turza, preşedintele Centrul European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilități (CEDCD): "Avem nevoie ca statul, pe baza impozitelor plătite de noi, să asigure servicii în comunitate, pe care noi să le putem accesa. A da unui copil doi, trei lei pe lună, ca o pomană electorală reprezintă o derobare de responsabilitate."
Reprezentanţii ONG-urilor spun că deducerea aduce sume infime în buzunarul unui părinte.
Daniela Bololoi, preşedintele Asociaţiei Help Autism: "Ce ar fi necesar de făcut în cazul copiilor cu nevoi speciale ar fi decontarea serviciilor, pentru că acestea sunt servicii de bază în cazul copiilor cu nevoi speciale".