Muncitori srilankezi ai unei fabrici din Botoșani, concediați, apoi trimiși în carantină

Muncitori srilankezi ai unei fabrici din Botoșani, concediați, apoi trimiși în carantină

Muncitorii srilankezi ai unei fabrici de confecții din Botoșani au fost concediați de patronii italieni, pentru că au cerut să stea în carantină, după ce unul dintre ei a fost diagnosticat cu COVID-19. Unul dintre aceștia a postat, sâptămâna trecută, patru filmulețe pe YouTube, dar și pe grupul comunității srilankezilor din România, prin care arăta modul în care au fost expulzați din firmă.

„Hooo! Liniște! O să mergeți acasă. Pregătiți-vă bagajele și urcați în autobuz”, urlă bodyguarzii trimiși sâmbătă seară să ridice 44 de srilankezi din spațiile de cazare ale GT Company SRL, una din cele mai mari firme de textile din Botoșani.

Srilankezii au cerut să stea 14 zile în carantină, dar au fost obigați să intre într-un autocar, iar unul dintre cei patru agenți de securitate l-a bruscat pe cel care filma intervenția.

„Sunt în Botoșani. Lucrez pentru GT Company. Am venit aici prin agenția Roshan din Sri Lanka. Unul dintre noi a avut rezultat pozitiv la testul pentru COVID-19. Am cerut companiei 14 zile de carantină, pentru că ținem la viața noastră. Ea ne-au refuzat. Vă rugăm să dați share la acest video ca să ajungă la președintele din Sri Lanka. Cerem să fim ajutați. Ne este frică!”, povestește un tânăr srilankez.

„Am ieșit cu toții din fabrică. Sunt angajați bolnavi, iar compania nu întreprinde nicio acțiune pentru a ne proteja. Ne-au spus că dacă nu venim la muncă, ne vor taxa zilnic cu 30 de dolari pentru cazare. Ei nu-și asumă nicio responsabilitate”, povestește un altul dintre srilankezi.

Reprezentanții Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) din Botoșani au precizat că nu s-au constatat fapte de natură penală.

„Noi doar am luat măsuri pentru prevenirea oricăror fapte de natură a tulbura liniștea și ordinea publică”, a declarat Delia Nenișcu, purtător de cuvânt al IPJ Botoșani.

UPDATE:

Conducerea companiei a transmis un punct de vedere oficial cu privire la situația angajaților în cauză, subliinind că deciziile de management intern au fost luate în conformitate cu prevederile legale în vigoare.

Societatea a respectat toate reglementările în vigoare referitoare la legislația muncii, la drepturile și libertățile persoanelor și la normele de securitateîn muncă și sănătate publică, având în prezent un efectiv de personal de 400 de angajați, cărora li se asigură continuitate, protecție socială și condiții normale de muncă, chiar și în contextul economic nefast. Pentru acest motiv, ne manifestăm deschiderea necondiționată față de orice instituții abilitate, care au atribuții cu privire la orice eventuală anchetă oficială”, au declarat managerii societății.

 

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Povestea lui Felix, un motan jucăuș și iubitor, și a pompierilor eroi care l-au salvat!

astăzi, 22:23
33

Când nu mai sperau să îl găsească în viață, pașii i-au condus spre fântâna vecinilor. Un mieunat stins era de fapt un strigăt de ajutor... Și cum fântâ...

Matematica are viitor! Elevi excepționali premiați la Concursul „Dimitrie Pompeiu” de la Botoșani (Foto, Video)

astăzi, 22:04
185

Competiția, care se adresează elevilor din clasele III-XI, s-a desfășurat sâmbătă, la Școala Gimnazială Nr. 17 din Botoșani.Președintele concursului este, la fel ca în anii t...

Sunați la 112 dacă ați văzut-o pe Petronela-Anca Drăguț, are 17 ani și a dispărut de acasă!

astăzi, 21:10
98

Polițiștii botoșăneni efectuează verificări pentru localizarea unei tinere, de 17 de ani, din satul Călugăreni Noi, comuna Ungureni, care a părăsit domiciliul la data de 18 mai a.c.,  i...