Moșii de vară 2021: tradițiile care trebuie respectate în Sâmbăta Morților

Moșii de vară 2021: tradițiile care trebuie respectate în Sâmbăta Morților

În fiecare an, înainte de Duminică Rusaliilor sunt "Moșii de vară", sărbătoare dedicată pomenirii morților. Aşadar, în 2021, Moşii de vară pică pe 19 iunie.

Cu această ocazie, în toate bisericile ortodoxe se vor oficia Sfinte Liturghii urmate de slujbe de pomenire a celor trecuți la cele veșnice.

Moşii de vară 2021. Tradiţii şi obiceiuri

Se zice că sufletele morților vin în această zi pe pământ, iar credincioșii dau de pomană mâncare gătită pentru că spiritele să ii ocolească.

Sufletele trecute dincolo, vin în Sâmbătă Morților să se hrănească cu aburii bucatelor pe care credincioșii le pregătesc.

Se aprind lumânări la mormintele rudelor trecute în neființă. Se zice că este bine să aprinzi cel puțin două, pentru a încălzi sufletele celor decedați.

Nu este bine să lucrezi în această zi. Tradiția spune că cine nu respectă regulă va tremură că piftia sau va înnebuni.

În această zi, în Biserica se pomenesc persoanele care nu au avut parte de slujbe rânduite la înmormântare. Pentru că mulți creștini au murit pe neașteptate și fără pregătirea sau fără pocăință necesară, Biserica face mijlocire pentru toți aceștia, că să se bucure de fericirea veșnică.

Ce se dă de pomană în Sâmbăta Morţilor?

De Sâmbătă morților sau de Moșii de vara 2021, obiceiul este să se dea de pomană sarmale, plăcintă, vin, colaci, colivă, fructe și lumânări aprinse.

Tot pomană se numește și orice fapta de milostenie făcută pentru pomenirea și folosul morților, că de pildă hainele sau lucrurile care se dau săracilor și care sunt binecuvântate de preot printr-o moliftă deosebită.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Anca Savel

Cine este tânărul din Botoșani înghițit de apele Siretului, luni după amiază

astăzi, 15:10
1276

Vlad Poteraș, tânărul în vârstă de doar 16 ani care a fost înghițit, luni după amiază, de apele Siretului, locuia în comuna Tudora și a fost elev al Școlii Popula...

Spectacol pentru cei mici, în această săptămâna, la Teatrul „Vasilache”

astăzi, 15:00
51

În această săptămână, actorii Teatrului „Vasilache” va invită la vizionarea spectacolului „Rămăşagul lui Păcală”, un spectacol de Florin Iftode şi Marius...

Rezultatele finale de la Titularizare 2021 au fost publicate de Ministerul Educației

astăzi, 14:27
453

Ministerul Educaţiei a publicat, marţi, pe site-ul dedicat – titularizare.edu.ro – rezultatele finale obţinute de cadrele didactice care au susţinut proba scrisă din cadrul concursulu...