Aproximativ 80.000 de angajati ai Ministerului de Interne vor beneficia de majorarile salariale decise dupa discutiile cu reprezentantii angajatilor care au protestat in fata sediilor MAI si Ministerului Muncii.
Majorarile reprezinta un efort bugetar de 13 milioane de lei lunar, a declarat, joi, ministrul de Interne, Carmen Dan.
"Urmare a discutiilor si a celor ce am convenit cu sindicatele, am depus o serie de amendamente prin care propunem urmatoarele lucruri: sporurile, indemnizatiile si alte asemenea drepturi specific stabilite proportional cu timpul efectiv lucrat si care nu fac parte, potrivit legii, din salariul de baza, salariul functiei de baza, solda functiei de baza se determina prin raportare la salariul de baza, solda de functie, salariul de functie acordat in conformitate cu prevederile legale in vigoare.
Cuantumul drepturilor salariale rezultate astfel nu poate fi mai mic decat cel stabilit prin raportare la modalitatea de calcul utilizata in luna martie 2017", a anuntat Carmen Dan, conform Ziare.com.
Ministrul de Interne a mai anuntat ca s-a convenit devansarea termenului de acordare a salariului de merit pentru politisti din luna august in luna aprilie.
In plus, s-a decis eliminarea diferentelor de salarizare intre medicii militari din cadrul ministerului si medicii civili.
"Fac precizarea ca exista un efort bugetar in ceea ce priveste aceste amendamente pentru aplicarea HG nr.1 din 2017 de aproape 13 milioane de lei lunar. De aceste beneficii se vor bucura aproximativ 80.000 de angajati ai MAI", a spus Carmen Dan.
Ea a anuntat infiintarea unui grup de lucru la care sunt invitati reprezentanti ai tuturor categoriilor de salariati MAI sa faca propuneri legate de Legea salarizarii unitare, ministrul precizand ca MAI nu intentioneaza sa prezinte sindicatelor un proiect de grila de salarizare inainte de a fi colectate propunerile venite din partea angajatilor.
"Nu ne situam pe pozitii antagonice (...) Imi doresc sa existe proportionalitate intre munca prestata si salariu", a mai spus Carmen Dan, precizand ca problema drepturilor suplimentare ale angajatilor MAI, a caror acordare a fost amanata repetat din 2010 incoace, nu poate fi abordata decat gradual.
Politistii nu sunt multumiti: Majorari intre 100 si 300 de lei
Liderii de sindicat au declarat, la iesirea de la discutiile de joi cu ministrul de Interne, cu secretari de stat si cu ministrul pentru Dialog Social, ca nu au ajuns la nicio intelegere, intrucat li s-a propus ca de la 1 aprilie politistii sa primeasca in plus la salariu intre 100 si 300 de lei.
Mai mult, acestia spun ca sporurile de dispozitiv si de pericol au fost eliminate.
Potrivit lui Emil Pascut, liderul Sindicatului Diamant, in cadrul discutiilor de la Ministerul Afacerilor Interne au fost neintelegeri si certuri, intrucat unul dintre liderii de sindicat a fost de acord cu ministrul.
Protestatarii cer majorarea salariilor, eliminarea diferentelor mari de salarizare dintre agenti si ofiteri, plata sporurilor la nivelul salariului minim brut de 1.450 de lei, si nu la cel de din 2009, precum si modificarea unor prevederi privind programul de lucru si repausul saptamanal al politistilor.
Se mai solicita modificarea Statutului politistului si a unor prevederi dintr-un ordin din 2008 privind programul de lucru si repausul saptamanal, mai scrie sursa citata.