Mii de pensionari cu drepturi tăiate din cauza datoriilor către diverse entităţi

Aproape 2.300 de pensionari botoşăneni îşi împart lunar pensia cu instituţiile cărora le datorează diverse sume de bani, de la milioane de lei la câte un leu pe lună.

Mii de pensionari cu drepturi tăiate din cauza datoriilor către diverse entităţi

Statisticile Direcţiei Judeţene de Statistică arată că în judeţ sunt 77.840 de pensionari. Trei procente dintre aceştia, mai exact 2.294 îşi primesc pensia fracţionat deoarece asupra sumelor primite lunar au fost instituite popriri.

Cea mai mare reţinere lunară operată de Casa de Pensii a Judeţului Botoşani este de 2.365 de lei, pensionarul fiind dator unei bănci care a obţinut titlu executoriu pe debit. O altă bancă luptă să recupereze de la un alt pensionar 7,1 milioane de lei, eşalonat.

Nici Fiscul nu se dovedeşte mai blând: un pensionar are de plătit peste 9,9 milioane de lei, lunar reţinându-i-se din pensie câte 365 de lei. Datoria enormă pe care botoșăneanul trebuie să o achite provine din desfășurarea unor activități comerciale. Cel mai mic debit către Agenţia Naţională de Administrare Fiscală este de 10 lei.

Potrivit consilierului pentru relaţii publice al Casei de Pensii, Brînduşa Russu, provenienţa debitelor este reprezentată de taxe şi impozite, cheltuieli judiciare, amenzi, credite bancare şi CAR, titluri executorii prin care furnizorii de utilităţi îşi recuperează datoriile, cheltuieli cu Asociaţiile de Proprietari sau cu procese.

"Casa de Pensii are calitatea de terţ poprit în relaţia pensionarilor cu diferite instituţii, autorităţi publice, persoane fizice sau juridice care au dreptul să recupeze debite în baza acestor titluri executorii sau dispoziţii de poprire. Practic, noi calculăm şi eşalonăm ratele lunare ce urmează a fi reţinute în funcţie de cuantumul sumelor ce trebuie recuperare. Reţinerea lunară din drepturile de pensie poate fi de până la o treime din cuantumul pensiei aflate în plată. Dacă există două sau chiar mai multe solicitări de poprire, reţinerea poate fi de cel mult jumătate din drepturile de pensie", adaugă Brînduşa Russu.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

HRISTOS A ÎNVIAT! Botoșănenii au primit Lumina în noaptea sfântă a Învierii (Foto, Video)

astăzi, 01:59
139

Creștinii din Botoșani au mers la biserică, în această noapte a Învierii Domnului, pentru a primi Lumina. Clopotele au răsunat în biserici și în mănăstiri, credincioși...

Violeta a plecat de acasă, sunați la 112 dacă ați văzut-o!

Sâmbătă, 4 Mai 2024
894

Polițiștii botoșăneni efectuează verificări pentru localizarea unei femei de 46 de ani, din comuna Vlădeni, sat Brehuiești, care astăzi a părăsit domiciliul fără a anunța familia și nic...

Reacția lui Bogdan Andone, după remiza din play-out cu FC Voluntari: „Am jucat cu sabia deasupra capului”

Sâmbătă, 4 Mai 2024
425

FC Botoșani a remizat cu FC Voluntari, scor 0-0, în etapa a 8-a a play-out-ului SuperLigii.Ce a spus Bogdan Andone, după meciul cu FC VoluntariLa finalul meciului cu FC Voluntari, Bogd...