Lipsa unor centre pentru bătrâni, pe raza judeţului Botoşani, unde să îşi permită chiar şi cei cu venituri modeste să stea, a fost una dintre problemele ridicate în cadrul ultimei şedinţe a Consiliului Consultativ pentru problemele persoanelor vârstnice, de la Prefectură.
Potrivit reprezetanţilor Agenţiei de Plăţi şi Inspecţie Socială, la ora actuală în judeţul Botoşani sunt cinci centre pentru persoanele vîrstnice, dar doar unul este de stat, fiind vorba de Căminul de la Truşeşti. Restul sunt private, şi aparţin unor asociaţii şi fundaţii, dar şi costurile sunt mai ridicate iar mulţi vârstnici nu şi-ar permite să stea într-un astfel de centru.
“Avem copii în străinătate care lucrează, sau unii dintre noi nu avem copii. Ce facem? Avem vreo şansă să găsim pe teritoriul judeţului Botoşani un asemenea aşezământ?”, a întrebat o pensionară.
Răspunsul celor de la AJPIS a fost acela că primăriile sunt cele care trebuie să iniţieze procedurile pentru deschiderea unor astfel de centre destinate persoanelor vârstnice.
La nivelul municipiului Botoşani a fost o tentativă de achiziţionare a unui imobil care să fie transformat în cămin pentru bătrâni dar din lipsă de fonduri totul a fost sistat.