Mărturia unui contrabandist de țigări, care a intrat în filieră la sfaturile unui polițist de frontieră (video)

Mărturia unui contrabandist de țigări, care a intrat în filieră la sfaturile unui polițist de frontieră (video)

În multe zone de graniță, polițiștii de frontieră sunt abordați și ademeniți să devină părtași, să sprijine grupările. Unii lucrători în uniformă acceptă să treacă de partea cealaltă a legii, dar sunt și multe situații în care polițiștii își anunță superiorii și procurorii că se încearcă mituirea lor.

Robert a ispășit 3 ani și jumătate dintr-o sentință de 5 cu executare și spune că a fost mai întâi cărăuș într-o rețea. El spune că s-a apucat de contrabandă la sfaturile unui polițist de frontieră, din localitatea natală. Mărturia lui a fost obținută de reporterii „România, te iubesc”.

Doi ani, Robert a fost un simplu cărăuș, și așa a ajuns încătușat la audieri, împreună cu zeci de alți membri ai filierei. Atunci au intrat procurorii pe fir și l-au pus sub acuzare și pe polițistul de frontieră care-l școlise pe Robert. Tânărul cărăuș a văzut însă că toți au fost puși în libertate, pe durata cercetărilor, și asta i-a dat aripi. A vrut să facă pe cont propriu contrabandă, tentat de câștigurile mult mai mari. A mers în Ucraina, unde a descoperit că îi poate fi furnizor de țigări și îl poate ajuta cu trecerile tot un polițist, șef de post în comuna de peste graniță.

La Poliția de Frontieră Botoșani, comisarul șef Valeriu Harabulă recunoaște că a avut la nivel de sector mai mulți polițiști acuzați, iar tupeul contrabandiștilor e mare când îi abordează.

Cu conexiunile făcute în Ucraina, povestește că a încercat să ajungă la un alt polițist de frontieră de la noi, superiorul celui care deja era acuzat în dosarul inițial, dar spune că de la tentativa de mituire i s-a înfundat, deoarece comisarul șef la care a mers l-a dat în vileag.

A răsturnat chiar unul dintre vehiculele cu girofar, care îi tăiau calea, ca apoi să abandoneze mașina și țigările, și într-un final să se predea autorităților care îl căutau. Susține că atunci când a spart blocajul a fost la un pas de moarte, pentru că polițiștii au tras multe focuri asupra lui.

De cealaltă parte, polițiștii de frontieră spun că unii contrabandiști sunt prinși tocmai pentru că oamenii legii le lasă impresia că sunt coruptibili, ca apoi să se desisteze, adică să își anunțe superiorii și procurorii, că cineva vrea să îi corupă.

Și în timp ce pe granița de nord au loc treceri dese, dar cu cantități mai mici, de ordinul zecilor de baxuri, la frontiera de est, cu Republica Moldova, procurorii DIICOT au în lucru dosare cu tranporturi uriașe.

Interviul filmat se poate vedea pe Pro TV.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Botoșăneanul care se dădea polițist număra ”mita” la vedere și îi garanta proxenetului: ”Procurorul îi șmecher! Clasare!”

astăzi, 18:00
123

Falsul polițist din Botoșani a pretins 23.000 de euro de la un proxenet ca să-i pună o vorbă bună la un așa-zis ”procuror” care ar fi instrumentat dosarul în care era acuzat d...

Campionat național cu 16 medalii obținute de sportivii din Botoșani!

astăzi, 16:43
120

În perioada 19-20 aprilie 2024, sportivii legitimați la secția de Taekwondo WT a Clubului Sportiv Botoșani, precum și cei ai Asociației Brilliant Taekwondo Sporting Club, au participat, &ic...

Au plecat la Dorohoi, iar în urma lor a urmat dezastrul: Blocul evacuat, bunuri distruse, mii de lei topiți!

astăzi, 15:49
1027

Printr-un apel la 112, pompierii au fost anunțați că iese fum de pe geamurile unui apartament. Se pare că proprietarii au plecat până în municipiul Dorohoi, județul Botoșani, iar &i...