Marius Budăi anunță creșterea indemnizațiilor sociale. De când se va aplica majorarea

Marius Budăi anunță creșterea indemnizațiilor sociale. De când se va aplica majorarea

Ministrul Muncii a anunțat că indemnizațiile sociale vor fi actualizate cu rata inflației. Marius Budăi a vorbit și despre posibilitatea ca unele sporuri să fie luate în considerare la calcularea pensiei.

Indexarea va fi făcută cel mai devreme în luna aprilie, după ce vor fi publicate datele cu privire la rata inflației pe primul trimestru al anului 2023.

Mai exact, aceste indemnizații de calculează în funcție de indicatorul social de referință. Acesta va fi majorat cu rata inflației și automat vor crește și sumele lunare pe care le vor primi beneficiarii.

„Este vorba de acele beneficii sociale care se raportează la indicatorul social de referință, care va fi majorat cu rata inflației, care va fi cunoscută la sfârșitul primul trimestru din 2023. Vorbim aici în primul rând de indemnizația de șomaj, alocația lunară de plasament, alocația pentru susținerea familiei, dar și nivelul minim al indemnizației pentru creșterea copilului. În urma aplicării noii valori, se modifică baza de calcul și acestea vor crește”, a spus Marius Budăi, citat de EVZ.ro.

Sporuri luate în calcul la pensie

Ministrul Muncii a vorbit și despre recalcularea pensiilor, proces care a fost amânat pentru că încă nu s-a stabilit care va fi formula finală de calcul. Exsită discuții cu privire la luarea în considerare a unor sporuri în cazul în care din aceste sume au fost reținute contribuțiile la pensie.

„După ce voi avea agreate principiile de bază, o să chem sindicatele la discuții, am promis public. Pentru că asta trebuia făcut și la crearea PNRR, numai că atunci nu s-a discutat cu partenerii sociali. Dacă s-a făcut atunci această greșeală, nu vreau să o facem din nou și noi. Toate veniturile pentru care s-au plătit contribuții sociale vor fi luate în calcul. Sunt anumite discuții pe anumite sporuri care nu au avut caracter permanent. Toate aceste lucruri sunt acum în discuție și vom anunța clar și la obiect ce vom implementa“, a mai spus Marius Budăi.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Școala performanței: Elevii din Botoșani au participat la Concursul Județean ”Ioan Țicalo”

astăzi, 12:45
12

Obiectivul principal al concursului este de a încuraja dezvoltarea spiritului de competiție și a interesului pentru studiul limbii și literaturii române și al matematicii, evaluarea co...

Atenție, părinți! Un adolescent de 17 ani s-a stins din viață fulgerător, medicii l-au resuscitat două ore în zadar!

astăzi, 12:17
1361

Un adolescent de 17 ani s-a stins din viață fulgerător, luni noaptea, în jurul orei 22:00.Tragedia s-a petrecut la Pașcani. Adolescentul a ajuns la Spitalul Municipal de Urgență din Pa...

Tribunalul Botoșani invită instituțiile interesate să preia fără plată mijloace fixe sau obiecte de inventar!

astăzi, 11:48
142

Potrivit adresei Tribunalului Botoșani, ”bunurile aprobate pentru casare/declasare nu sunt în stare de funcționare, dar pot fi utilizate ca piese de schimb sau date alte întrebuin...