Marius Budăi anunță creșterea indemnizațiilor sociale. De când se va aplica majorarea

Marius Budăi anunță creșterea indemnizațiilor sociale. De când se va aplica majorarea

Ministrul Muncii a anunțat că indemnizațiile sociale vor fi actualizate cu rata inflației. Marius Budăi a vorbit și despre posibilitatea ca unele sporuri să fie luate în considerare la calcularea pensiei.

Indexarea va fi făcută cel mai devreme în luna aprilie, după ce vor fi publicate datele cu privire la rata inflației pe primul trimestru al anului 2023.

Mai exact, aceste indemnizații de calculează în funcție de indicatorul social de referință. Acesta va fi majorat cu rata inflației și automat vor crește și sumele lunare pe care le vor primi beneficiarii.

„Este vorba de acele beneficii sociale care se raportează la indicatorul social de referință, care va fi majorat cu rata inflației, care va fi cunoscută la sfârșitul primul trimestru din 2023. Vorbim aici în primul rând de indemnizația de șomaj, alocația lunară de plasament, alocația pentru susținerea familiei, dar și nivelul minim al indemnizației pentru creșterea copilului. În urma aplicării noii valori, se modifică baza de calcul și acestea vor crește”, a spus Marius Budăi, citat de EVZ.ro.

Sporuri luate în calcul la pensie

Ministrul Muncii a vorbit și despre recalcularea pensiilor, proces care a fost amânat pentru că încă nu s-a stabilit care va fi formula finală de calcul. Exsită discuții cu privire la luarea în considerare a unor sporuri în cazul în care din aceste sume au fost reținute contribuțiile la pensie.

„După ce voi avea agreate principiile de bază, o să chem sindicatele la discuții, am promis public. Pentru că asta trebuia făcut și la crearea PNRR, numai că atunci nu s-a discutat cu partenerii sociali. Dacă s-a făcut atunci această greșeală, nu vreau să o facem din nou și noi. Toate veniturile pentru care s-au plătit contribuții sociale vor fi luate în calcul. Sunt anumite discuții pe anumite sporuri care nu au avut caracter permanent. Toate aceste lucruri sunt acum în discuție și vom anunța clar și la obiect ce vom implementa“, a mai spus Marius Budăi.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Depozit mistuit de flăcări în urma unui scurtcircuit (fotogalerie)

Sâmbătă, 25 Martie 2023
350

O clădire folosită de locatarii unui bloc din localitatea Vorona pentru a-și depozita lemne de foc și alte bunuri a fost cuprinsă de flăcări, în această dimineață. Incendiul s-a extins...

Ora Pământului. Diseară se sting luminile în zona centrală a municipiului Botoșani

Sâmbătă, 25 Martie 2023
146

Primăria municipiului Botoșani se alătură uneia din cele mai mari acțiuni voluntare – Ora Pământului!Astăzi, pe 25 martie 2023, timp de o oră, de la 20.30 până la 21.30,...

Șofer drogat lăsat fără permis și cercetat penal

Sâmbătă, 25 Martie 2023
299

La data de 25 martie 2023, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Botoșani - Biroul Rutier au oprii pentru control, pe strada Mihail Kogălniceanu, un autoturism condus de un tânăr&nbs...