În satele din Botoșani, majoritatea localnicilor ignoră spălatul pe dinți şi folosesc pasta şi periuța de dinți cel mult la sărbători. Nu merg la stomatolog din cauza sărăciei şi a lipsei educației sanitare, iar după vârsta de 50 de ani trăiesc fără dinți în gură, scrie ziarul Adevărul.ro.
Mulți botoșăneni de la țară au o igienă orală precară. Se spală pe dinți, în cel mai bun caz, la sărbători, iar la stomatolog ajung doar când nu mai pot îndura durerea. Majoritatea sătenilor trecuți de 50 - 60 de ani au tot mai puțini dinți şi o sumedenie de probleme de sănătate.
Potrivit sursei citate, cabinetele stomatologice la țară, sunt o raritate.
La o simplă plimbare prin cătunele județului Botoșani, oricine poate observa că majoritatea sătenilor au probleme cu dinții. Cei în vârstă, nici nu mai au cu ce mânca. Nea Titu are 70 de ani şi abia dacă i-au mai rămas patru dinți în gură. Săteanul mărturisește că ultima pastă de dinți a cumpărat-o acum zece ani.
„Când eram mai tânăr, mai dădeam așa, pe la sărbători, petreceri, cu pastă. După aceea, m-am luat cu animalele, cu treaba şi nu am mai stat să-i spăl. Acuma nici nu mai are rost, că nu am ce spăla”, spune nea Titu.
Moș Baciu din Blândești este de părere că totul ține de educația sanitară a localnicilor, care lipsește cu desăvârșire.
„Nu ține de avere sau de nu știu ce altceva. Eu am văzut, aici la țară, şi oameni cu bani care au mămăligă între dinți. Oamenii nu sunt învățați cu asta”, mărturisește localnicul.
Nea Petrică din Cerchejeni, este unul dintre puținii localnicii care se mândrește cu o dantură de invidiat. Recunoaște însă cu tristețe că el este o raritate, pentru că majoritatea celor de vârsta lui sunt deja știrbi.
„Se vede că nu se spală pe dinți. De tineri nu se spală. Se apucă de băut, drojghesc şi se culcă așa, nespălați”, spune bătrânul.
Pe lângă faptul că au o igienă dentară precară, localnicii nici nu merg la stomatolog, în principal din cauza sărăciei. Sătenii spun că prețurile pentru lucrările dentare, mai ales în cazul unor dinți neîngrijiți, sunt „pipărate”, în special pentru oameni cu pensii de CAP sau pentru localnici care muncesc cu ziua ori, în cel mai bun caz, pe salariul minim pe economie.
„Eu trebuie să nu mănânc două luni pentru doi dinți. Este scump, domne! Trebuie să mergi de șapte - opt ori la oraș şi să mai plătești şi lucrarea. De unde?”, spune un alt localnic din Blândești.
O săteancă trecută de 60 de ani povestește că a fost nevoită să facă economii aproape trei ani ca să-şi poată repara dinții.
„Am pus ban pe ban şi mi-am pus dinții. Soțul, în schimb, nu se îndură. Şi se mai spală pe dinți și din an în Paști! Are o gură ca o greblă”, spune femeia.
Campanie pentru educație sanitară
Pe de altă parte, chiar dacă ar face rost de bani, sătenii nu prea au unde să-şi repare dantura mai aproape de casă întrucât cabinete stomatologice găsesc mai ales la oraș. Doar un sfert dintre comunele județului au astfel de servicii. Până şi singurul cabinet destinat urgențelor, de la Spitalul Județean din Botoșani, are program limitat, din cauza lipsei de medici.
La țară, nu există niciun cabinet stomatologic școlar. Tocmai din acest motiv conducerea Direcției de Sănătate Publică (DSP) din Botoșani vrea să demareze o campanie pentru a oferi în special copiilor de la țară o educație sanitară adecvată.
„Este foarte important să facem o informare puternică în rândul copiilor. Este foarte important să conștientizeze părinții că trebuie duși copiii la control, că trebuie învățați de mici cu igiena dentară. În lipsa ei, vor apărea probleme destul de rapid, de la simplele carii şi până la probleme parodontale şi în final se ajunge la pierderea dinților”, spune medicul stomatolog Vlad Tudorache.
Acesta precizează că este o chestiune de mentalitate, şi mai puțin una de sărăcie.
„Nu trebuie neapărat să folosești produse scumpe, poți să te speli şi cu un săpun la 3 lei, contează să ai acest obicei”, conchide medicul botoșănean.