Instituția din Botoșani unde angajații au ajuns la capătul răbdării. Lider de sindicat: „Înainte era mult mai ușor și mai frumos” (video)

Deficitul de personal, salariile mici și lipsa fondurilor pentru desfășurarea activităților necesare dezvoltării instituției, dar și pentru investiția în echipamente și clădiri, i-au făcut pe angajați să răbufnească.

Problemele cu care se confruntă cei câțiva salariați ai Direcției Județene de Sport și Tineret (DJST) din Botoșani nu sunt de azi sau de ieri, ci de ani buni, doar că abia acum și-au adunat curajul să le expună forurilor superioare.

Nemulțumirile adunate de-a lungul anilor au fost prezentate în cadrul ședinței Comisiei de Dialog Social, care a avut loc sediul Instituției Prefectului județului Botoșani. Au mai participat pe lângă prefectul Sorin Cornilă și reprezentanți ai sindicatelor la nivel de Botoșani, și Anca Apăvăloaie, directorul executiv al AJOFM și Daniela Lozneanu, șefa ITM.

„Ne confruntăm cu probleme care afectează în mod direct sportivii și tinerii”

Cele mai mari probleme cu care angajații din cadrul Direcției Județene de Sport și Tineret (DJST) se confruntă se referă la salarizarea deficitară și la lipsa personalului. Nu doar că sunt în număr redus, dar nici tinerii nu sunt atrași să lucreze în cadrul instituției din cauza salariilor foarte mici.

Sindicaliștii spun că duc o luptă crâncenă ca să îi convingă pe tineri să mai rămână la ei.

Noi lucrăm de 30 de ani în domeniu, am contribuit mult în cadrul instituției și rezultatele au dus la dezvoltarea activității de sport și tineret în județ, la educarea tinerilor și la formarea unei generații active și implicate. Activitatea noastră se desfășoară pentru că avem resursele umane pregătite și datorită parteneriatelor pe care noi le-am stabilit în timp cu instituțiile și colaboratorii noștri”, a declarat Cornelia Paicu, consilier superior în cadrul Direcției Județene de Sport și Tineret (DJST) din Botoșani.

Mai mult decât atât, de foarte mult nu s-au mai făcut investiții în cadrul DJST. Aici se referă la reabilitarea clădirilor sau la achiziționarea de echipamente noi și performante.

Impactul activității noastre este foarte mare, chiar dacă suntem o unitate cu personal redus. Solicitările formulate de către Sindicatul Național Sport și Tineret din care noi facem parte se referă la inechități salariale atât la nivel central, local, cât și pentru cei care ocupă aceleași posturi, munca suplimentară neplătită și nerecompensată cu timp liber corespunzător, pentru că nu există personal care să înlocuiască angajatul care pleacă în concediu. Solicităm creșterea cu 25%. Știm că este un procent destul de mare, dar cheltuielile au crescut foarte mult. Pentru a fi eficienți colegii și pentru a-i păstra în sistem, pentru că avem colegi tineri, dar trebuie să îi lămurim să rămână. De aceea avem nevoie de această creștere salarială”, a adăugat Cornelia Paicu.

„Cei mai mari sportivi sunt din Botoșani”

Activitatea derulată de specialiștii instituției au dus la scoaterea pe piață a unor tineri talentați și care au făcut performanță.

Lucrez la Direcția Județeană de Sport de vreo 40 de ani, mai am câteva luni și ies la pensie, cam câteva luni, un an. Înainte era mult mai ușor și mai frumos, erau multe activități în mediul rural. Cea mai mare performanță sportivă se face prin selecție, cel mai important lucru în sport este selecția. Noi făceam activități în mediul rural, unde specialiștii noștri vedeau copiii și îi dădeau pe lista antrenorilor, îi luau și de acolo au ieșit marii campioni. Suntem cumva la pământ. Nu ne lăudăm cu Botoșaniul fiind cei mai deștepți oameni, dar și cei mai mari sportivi, cei mai mulți sunt din Botoșani. Cei mai mulți olimpici mondial, europeni, dacă faceți o statistică veți vedea că sunt din Botoșani”, a declarat Radu Anghel, liderul de sindicat la nivelul județului Botoșani.

Cu toate acestea, prefectul județului Botoșani, Sorin Cornilă, i-a întrebat dacă au o strategie bine pusă la punct, deși banii nu le-ar permite nici măcar să se mai deplaseze în județ pentru derularea de activități de selecție.

Avem o strategie în sensul ăsta? Noi într-adevăr trebuie să pregătim performanță, să căutăm, să găsim resursă, dar înțeleg că deocamdată din lipsă de fonduri nu mai aveți cum să vă desfășurați un program cum era în urmă cu 10 – 20 de ani. Înțeleg că nu avem bani, dar avem o strategie în sensul ăsta? Clară, definită?”, a declarat Sorin Cornilă, prefectul județului Botoșani.

Anca Apăvăloaie, directorul executiv al Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) din Botoșani a întrebat câte săli de sport există în comunele din județul Botoșani. Răspunsul a fost unul evaziv. Puține săli.

Săli în care să se poată desfășura competiții și să fie omologate sunt foarte puține, sunt patru la număr. Nu sunt toate omologate pentru competiții de mare amploare”, a adăugat Radu Anghel.  

În discuție a intervenit și Dorin Birta, vicepreședintele Consiliului Județean (CJ) din Botoșani, care a spus că la un moment dat a fost o discuție ca instituția și spațiile sale să fie preluate de către CJ, însă angajații să rămână în continuare în subordinea Ministerului Familiei.

A fost o discuție de preluarea acestor clădiri la Consiliului Județean, dar a fost doar la nivel de inițiativă, dezbatere publică și nu s-a mai făcut nimic. Era vorba de preluarea spațiilor pentru sport și a direcției în sine, dar fără personal care rămânea tot în subordinea Ministerului Familiei”, a spus și Dorin Birta, vicepreședintele Consiliului Județean (CJ) din Botoșani.

De asemenea, salariații DJST mai cer decontarea navetei angajaților din Botoșani care se deplasează la centrul Codrii de Aramă de la Agafton, aflat în administrarea direcției.

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Bianca Ciaicofschi

Primele contre în ședința CJ din mandatul lui Iftime. Consilier: „Spre deosebire de alții eu mai și citesc” (Foto, Video)

Friday, 15 November 2024

Vineri dimineață, consilierii județeni s-au întrunit în cadrul unei ședințe extraordinare convocate de Valeriu Iftime, președintele Consiliului Județean Botoșani. Ședința a avut ...

PSD pierde un om în Consiliul Local la Botoșani!

Friday, 15 November 2024

Partidul Social Democrat (PSD) – Filiala Botoșani pierde un om în Consiliul Local al Primăriei Municipiului Botoșani. Este vorba despre alesul Mircea Magdalena, care a depus jurăm&a...

Patru consilieri județeni au depus jurământul în plenul unei ședințe extraordinare! (Foto, Video)

Friday, 15 November 2024

Este vorba despre Galia Hrimiuc și Olguța Șchiopu, ambele alese pe listele Partidului Social Democrat (PSD) – Filiala Botoșani, Cătălin Boboc din partea Partidului Național Liberal (PNL) ...