În judeţul Botoşani există o singură firmă de plasare a forţei de muncă

Munca fără forme legale în afara ţării poate avea consecinţe extrem de grave. Cei care pleacă pe cont propriu, pe filiere pe care statul, prin instituţiile sale, nu le poate controla, îşi riscă inclusiv integritatea şi libertatea.

Oamenii pleacă în străinătate pentru un trai mai bun, dar se expun unor riscuri extrem de mari: sunt înşelaţi în ceea ce priveşte condiţiile de muncă, semnează contracte fără a înţelege limba şi ajung victimele exploatării prin muncă sau, mai rău, ale traficului de persoane.

Românii preferă să plece pe cont propriu, pe filiere informale, societăţi de intermediere sau persoane fizice pe care statul, prin instituţiile sale, nu le poate controla, scrie Rador.

Judeţul Botoşani este unul dintre cei mai mari furnizori de forţă de muncă pentru ţările Uniunii Europene. Paradoxal, aici este înregistrată o singură firmă de plasare a forţei de muncă. În 18 luni, aceasta a intermediat doar 55 de locuri de muncă. Adresabilitate scăzută are şi serviciul EURES din cadrul Agenţiei Judeţene a Forţei de Muncă.

Românii nu apelează la această instituţie a statului care le poate oferi gratuit garanţia unui loc de muncă sigur. Autorităţile atrag atenţia că acceptarea muncii fără contract şi fără condiţii decente de trai, lipsa de informaţii privind legislaţia specifică a ţărilor în care merg îi aduce pe cei mai mulţi în situaţii de vulnerabilitate, de exploatare şi abuz.

 

Spune-ne opinia ta