În judeţul Botoşani există o singură firmă de plasare a forţei de muncă

Munca fără forme legale în afara ţării poate avea consecinţe extrem de grave. Cei care pleacă pe cont propriu, pe filiere pe care statul, prin instituţiile sale, nu le poate controla, îşi riscă inclusiv integritatea şi libertatea.

Oamenii pleacă în străinătate pentru un trai mai bun, dar se expun unor riscuri extrem de mari: sunt înşelaţi în ceea ce priveşte condiţiile de muncă, semnează contracte fără a înţelege limba şi ajung victimele exploatării prin muncă sau, mai rău, ale traficului de persoane.

Românii preferă să plece pe cont propriu, pe filiere informale, societăţi de intermediere sau persoane fizice pe care statul, prin instituţiile sale, nu le poate controla, scrie Rador.

Judeţul Botoşani este unul dintre cei mai mari furnizori de forţă de muncă pentru ţările Uniunii Europene. Paradoxal, aici este înregistrată o singură firmă de plasare a forţei de muncă. În 18 luni, aceasta a intermediat doar 55 de locuri de muncă. Adresabilitate scăzută are şi serviciul EURES din cadrul Agenţiei Judeţene a Forţei de Muncă.

Românii nu apelează la această instituţie a statului care le poate oferi gratuit garanţia unui loc de muncă sigur. Autorităţile atrag atenţia că acceptarea muncii fără contract şi fără condiţii decente de trai, lipsa de informaţii privind legislaţia specifică a ţărilor în care merg îi aduce pe cei mai mulţi în situaţii de vulnerabilitate, de exploatare şi abuz.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Roxana Aiacoboaei

Două familii din Vorona au rămas fără acoperiș deasupra capului, în urma unui incendiu (fotogalerie)

Joi, 8 Decembrie 2022
569

Două familii din Vorona, care locuiau în aceeași casă, au rămas fără acoperiș deasupra capului, joi după-amiază, în urma unui incendiu generat, cel mai probabil, de jarul căzut d...

Mai multe măsuri fiscal-financiare importante pentru 2023, discutate joi în ședința Guvernului

Joi, 8 Decembrie 2022
250

Un proiect de OUG cu mai multe măsuri fiscal-financiare majore este discutat joi în ședința Guvernului și are șanse mari să fie adoptat. Acesta se referă, printre altele, la majorarea sal...

Benzina a revenit la prețul dinaintea începerii războiului în Ucraina

Joi, 8 Decembrie 2022
249

Prețul benzinei standard în România a revenit la nivelul dinainte războiului din Ucraina, scăzând sub 6,5 lei pe litru pentru prima dată în ultimele 11 luni. Potrivit Pl...