În atenția pensionarilor din Botoșani care trebuie să transmită certificatele de viață!

Casa Județeană de Pensii Botoșani atenționează cu privire la transmiterea certificatelor de viață începând cu data de 1 septembrie 2024, data intrării în vigoare a Legii nr.360/2024 privind sistemul public de pensii.

Potrivit art. 98 alin. (5) și (6) din Legea nr. 360/2023 privind sistemul public de pensii și art. 10 alin.(1) și (2) din Ordinul nr. 874/26.06.2024 al Președintelui CNPP, pentru a beneficia de drepturile cuvenite din cadrul sistemului public de pensii, beneficiarii nerezidenți aflați în plată au obligația de a transmite certificatul de viață, semestrial, din proprie inițiativă, până cel târziu la data de 31 martie, respectiv până la data de 30 septembrie a fiecărui an.

Prin Ordinul Președintelui CNPP nr. 874/2024, publicat în Monitorul Oficial al României nr. 651 din 09.07.2024, a fost aprobat modelul unic al Certificatului de viață.

Certificatul de viață trebuie semnat în fața unei autorităti legale de pe teritoriul statului de domiciliu sau de permanență, după caz, respectiva autoritate certificând acest fapt  (sintagma ”autorități legale” desemnează instituții de pensii, autorități administrative locale, notari publici de pe teritoriul statului de domiciliu, respectiv oficii consulare, birouri ale Patronatelor cu care Casa Națională de Pensii Publice a încheiat Protocoale de Colaborare: Institutul Național de Asistență Socială (INAS) din Italia, Institutul Național Confederal de Asistență (INCA) din Italia Institutul de Tutelă Asistență a Muncitorilor (ITAL – UIL) din Italia, etc.).

În situația în care nu se prezintă certificatul de viață în termenul prevăzut de actele normative, plata drepturilor de pensie va fi suspendată, începând cu luna următoare expirării termenelor prevăzute mai sus (de 31 martie, respectiv 30 septembrie a fiecărui an).

Reluarea plății drepturilor de pensie se va face după transmiterea certificatului de viață, de la data suspendării, cu respectarea termenului general de prescripție.

În aplicarea Legii nr. 360/2023 privind sistemul public de pensii, primul certificat de viață se va transmite până la data de 30 septembrie 2024.

Certificatele de viață se transmit pe căsuța de e-mail special creată în acest scop, respectiv: pensii.botosani@cnpp.ro.

Formatul privind certificatul de viață se regăsește pe site-ul Casei Județene de Pensii Botoșani.

Certificatul de viață se utilizează exclusiv în cazul pensionarilor nerezidenți care încasează pensia în conturi  bancare din străinătate sau din România și nu au mandatari desemnati cu procură specială care au obligația, conform procurii speciale, să anunțe casele de pensii din Romania despre orice schimbare survenită în ceea privește situația pensionarului (ex. deces, schimbare adresă de domiciliu etc.).

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Sunați la 112 dacă ați văzut-o pe Anastasia: Fata de 13 ani a plecat astăzi de acasă!

astăzi, 20:55

Minora a părăsit domiciliul în această după amiază, fără a preciza unde merge, iar din acel moment nu a mai putut fi contactată și nici nu a luat legătura cu familia. Podariu Anasta...

Ordinul de protecție, neluat în serios de botoșăneni: Încă doi bărbați arestați pentru încălcarea acestuia!

astăzi, 19:50

În urma probatoriului administrat s-a stabilit faptul că acesta ar fi încălcat ordinal de protecție provizoriu emis de polițiști, la solicitarea soției sale, pentru fapta de violenț...

BLOCADA la Botoșani: Aproximativ 50 de conducători auto au devenit pietoni în weekendul care a trecut!

astăzi, 18:52

Activitățile desfășurate au avut drept scop asigurarea climatului de ordine și siguranță publică, creșterea gradului de disciplină rutieră și prevenirea și combaterea traficului și consu...