Furtunile au provocat daune de 3,4 milioane de lei în județ. Instituția Prefectului solicită Guvernului despăgubiri

Furtunile au provocat daune de 3,4 milioane de lei în județ. Instituția Prefectului solicită Guvernului despăgubiri

Locuitori din 14 unități administrativ-teritoriale din județul Botoșani solicită Guvernului despăgubiri de 3,4 milioane de lei pentru acoperirea unor pagube produse de calamitățile naturale, în perioada mai – iunie, se arată într-un comunicat remis sâmbătă de Instituția Prefectului.

Potrivit sursei citate, au fost afectate culturile de floarea soarelui, porumb, soia, grâu, rapiță, pășuni și fânețe din municipiul Botoșani, orașul Darabani și comunele: Avrămeni, Albești, Cândești, Concești, Curtești, Durnești,  Manoleasa, Mileanca, Mitoc, Vârfu Câmpului, Viișoara și Vorona.

„Având în vedere faptul că în bugetele unităților administrativ-teritoriale pe raza cărora au fost înregistrate şi evaluate pagubele produse de fenomene hidrometeorologice deosebite  nu sunt cuprinse resurse financiare pentru acoperirea cheltuielilor necesare, în vederea refacerii obiectivelor afectate, a fost solicitată alocarea sumei de 3.395,000 mii lei din Fondul de intervenție la dispoziția Guvernului prevăzut în bugetul de stat pentru anul 2022”, se arată în document.

Instituția Prefectului a înaintat către Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației și Ministerul Finanțelor o notă de fundamentare în acest sens.

„Ne dorim ca aceste fonduri să se aloce cât mai repede. Am făcut demersurile necesare, am solicitat alocarea sumei de 3.395,000 mii lei din Fondul de intervenție la dispoziția Guvernului. Sper că vom primi suma solicitată”, a precizat prefectul Sorin Cornilă.

Autoritățile menționează că, în perioada mai-iunie, pe raza județului Botoșani au avut loc inundații, căderi de grindină și vijelii, care au afectat inclusiv infrastructuri rutiere, obiective administrative, locuințe și anexe gospodărești.

 

Spune-ne opinia ta