Familie de români din Austria, implicată într-un proiect umanitar deosebit. „Presupune multă dăruire și sacrificii”

Familie de români din Austria, implicată într-un proiect umanitar deosebit. „Presupune multă dăruire și sacrificii”

O familie de botoșăneni, mutată în Austria, este implicată într-un proiect umanitar deosebit, chiar unic în comunitatea românească. Ei vor să arate că le pasă de copiii care mor zilnic de sete în Africa și luptă să lase moștenire acolo cea mai prețioasă resursă, și anume accesul la apă.

Roxana are 37 de ani și este manager organizațional și mental trainer, iar Dennis Lungana are 36 de ani și este maestru în instalații sanitare şi energii alternative. Aceștia sunt doi tineri originari din Botoșani, respectiv București, care în prezent locuiesc la Eichgraben, în Austria Inferioară. Ei au înființat organizația non-profit „Trinkwasser für Alle” în urmă cu doi ani, atunci când au făcut și prima acțiune, donația unei pompe de apă.

Familie de români din Austria implicată într-un proiect umanitar deosebit

„Când știi că la celălalt capăt al pământului sunt copii și bătrâni însetați și flămânzi, cu brumă pe ei, înghețați de frig practic și stând lângă un focușor lipiți unul de altul, cu hainele rupte, desculți, fără pături, poți oare dormi liniștit când știi că poți fi singura speranță a lor? Imaginați-vă cum e să mergi printr-o căldură toridă la 42 grade prin deșert după apă, când fiecare picătură contează, să faci kilometri întregi pentru un bidon cu apă”, a declarat Roxana Lungana, potrivit ziarulromanesc.at.

„Nu aveți idee cât de mult ajută un sistem de apă automat cu energie solară. Oamenii cultivă hrană pentru copii şi asta pentru că apa transformă tot ce atinge, nu doar că stinge setea, dezvoltă întregi comunități, existând posibilitatea de recordare spre sate, lucru imposibil de la o pompă manuală. Oamenii cultivă grădini de legume, copiii pot merge la școală și nu mai stau să care apă pe distanțe lungi”, mai spune ea.

Când vezi disperarea din ochii unei mame, obosite și însetate, venită două zile pe jos prin deșert, cu copilul în spate, știind că în acel loc în care tu te afli, există hrană și apă și că echipa e din nou acolo, te întrebi: cum să stai cu mâinile în sân? La acel moment nu mai aveam nimic să le dăm. Terminasem proviziile. Copilul ei se uita spre noi și a început să sugă din sânul gol al mamei când a înțeles. Nu mai era de mâncare. Ce era în inima mea? Nepuntiință, frustrare și o dorință de neoprit să schimbăm ceva”, completează Dennis Lungana.

Pentru a realiza însă o asemenea misiune au avut nevoie de parteneriatul cu o fundație cu multă experiență în asemenea activități. Cel mai bine se lucrează în echipă. De unul singur să o iei de la 0 acolo e foarte dificil. Sunt pericole la tot pasul și îți poți risca viața în fiecare moment dacă nu ești cu cineva care cunoaște regiunea, oamenii.

După ce au instalat primul sistem de apă și au observat impactul, Dennis și Roxana Lungana au decis ca se poate mult mai mult, iar viața lor a căpătat un nou sens. Organizația non-profit Trinkwasser für Alle a luat ființă în 2021 și s-a alăturat lui Sebastian Tirtirau fondatorul Pilgrim Movement, care face proiecte umanitare de 30 ani în întreaga lume și care e un erou atât pentru ei cât și pentru copiii și adulții din Africa.

Sebastian Tirtirau, explorator și filantrop, în vârstă de 53 ani, din Botoșani, fondatorul Pilgrim Movement din Canada, singura persoană non-nativă adoptată de tribul Kung Bushmen din Kalahari.

Experiența si rezultatele lui umanitare la nivel mondial de 30 de ani, cu peste 4000 proiecte, le-a influențat foarte mult cursul vieții prin înțelegerea scopului nobil de ajutorare a celor aflați în nevoie, oameni ai planetei. În prezent, Dennis şi Roxana Lungana , fondatorii „Trinkwasser für Alle” sunt pregătiți pentru a continua proiectele umanitare împreună cu echipa Pilgrim Movement din care fac parte.

„Avem nevoie de susținere”

„Am văzut minuni sub ochii noștri la doar 2 ani de la instalarea unui sistem în Zambia. E incredibil cum cresc legumele acolo cu ajutorul apei și a solului incredibil de fertil. Soluția e la îndemâna noastră. Avem 170 sisteme cu energie solară instalate. Sunt în Namibia, Zambia, Tanzania, Malawi, Botswana, Vanuatu, Vietnam și altele 70 în așteptare. Dar sunt și alți 630 de copii orfani de care ne îngrijim în Namibia și Zambia”, precizează Sebastian Tirtirau, șeful fundației Pilgrim Movement.

„Ce fac Roxana și Dennis Lungana este foarte curajos și presupune multă ambiție, dăruire, sacrificii. Însă ei știu bine atât misiunea cât și riscurile și rezultatele muncii lor. Îi apreciez ca echipă că s-au alăturat acestui proiect prin care dezvoltăm comunități întregi prin fântânile de apă. Avem nevoie de susținere, donatori și sponsori care cred într-un viitor mai bun. Dăruind, câștigi bucuria interioară și lași în urma ta viață prin apă”, a mai completat el.



 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Profesorii „vinovați” de rezultate slabe la simularea de la Bacalaureat, trimiși la perfecționare!

Joi, 18 Aprilie 2024
887

Inspectorii școlari vor organiza activități metodice cu profesorii care predau discipline pentru Bacalaureat. Prioritatea este acordată profesorilor care au elevi cu medii sub 6 la simularea exame...

Bărbat de 49 de ani, depistat conducând sub influența alcoolului pe un drum din județ!

Joi, 18 Aprilie 2024
165

În cursul zilei de miercuri,17 aprilie 2024, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr.1 Botoșani au oprit pentru control pe drumul public din comuna Gorbănești un autoturism co...

Beneficiarii de prestații sociale își vor primii zilele următoare drepturile bănești!

Joi, 18 Aprilie 2024
100

Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială Botoșani anunță că au fost virate în Trezoreria Botoșani  sumele necesare efectuării plăţilor drepturilor aferente  ...