Elevii care sunt victime ale violenței domestice vor putea fi transferați la orice altă școală, fără aprobarea inspectoratelor

Elevii care sunt victime ale violenței domestice vor putea fi transferați la orice altă școală, fără aprobarea inspectoratelor

Transferul imediat, de la o unitate de învățământ la alta, al elevilor care sunt victime ale violenței în familie, fără aprobarea prealabilă a Inspectoratelor școlare, constituie subiectul unei propuneri legislative adoptate în 22 februarie 2023 de către Senatul României. Această măsură ar putea proteja în mod eficient victimele minore ale abuzului domestic, atrag atenția inițiatorii proiectului.

În conformitate cu legislația actuală, în situațiile în care copilul, la îndrumarea serviciilor de protecție ale statului, ar trebui transferat de la școala la care studiază, în scopul protejării acestuia de un părinte sau alt adult din familie agresiv, Legea pentru prevenirea și combaterea violenței domestice prevede că mutarea trebuie să aibă aprobarea Inspectoratului Școlar și a unităților de învățământ unde se face transferul, scrie Avocatnet.ro.

Din păcate, spune inițiatorul propunerii legislative, această procedură este greoaie și nu atât de clară, reglementări noi fiind necesare pentru o protecție eficientă și imediată a copilului aflat în pericol.

Proiectul legislativ își propune, astfel, să modifice art. 21 din Legea educației naționale, astfel:

„Prin excepţie de la prevederile alin. (l) în învăţământul preuniversitar, trecerea elevilor de la o unitate şcolară la alta este posibilă de îndată, indiferent de limita efectivelor maxime de antepreşcolari/preşcolari/elevi la grupă/formaţiunea de studiu şi fără aprobarea inspectoratului şcolar, în cazul copiilor şi elevilor victime sau martori ai violenţei domestice."

Așadar, dacă propunerea va intra în vigoare, elevul va putea fi mutat rapid în orice instituție de învățământ, fără a mai avea nevoie de aprobarea autorităților și fără a se mai ține cont de numărul maxim admis de copii într-o clasă/ grupă de elevi.

Necesitatea acestei inițiative este motivată, se atrage atenția prin expunerea de motive a proiectului de lege, de situațiile când copilul se află în pericol de a fi atacat/abuzat de unul dintre părinți/alt adult apropiat, iar  transferul său într-o altă unitate de învățământ îl poate feri de prezența agresorului.

De asemenea, un alt argument este acela al mutării într-o unitate de învățământ care să dispună de mijloace și de personal autorizat în consilierea psihologică și protecția elevului afectat de violența în familie.

La sfârșitul anului 2021 erau înregistrate, în cadrul registrelor oficiale ale Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, mai mult de 400 de victime minore ale violenței în familie la nivelul întregii țări. Este vorba despre acei copii a căror suferință este cunoscută. O statistică încă neștiută este cea a elevilor a căror dramă nu a fost încă aflată de autoritățile publice. Se crede că aproximativ 50% dintre școlarii români sunt abuzați fizic sau psihic acasă, potrivit unui studiu independent al „Salvați Copiii” România.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Votează destinația anului 2024, Cornișa face parte dintre atracțiile supuse votului. „Să ne mândrim că suntem finaliști!”

astăzi, 09:43
9

Cornișa Aqua Park&Sports a intrat într-o competiție ce are drept scop promovarea turismului. „Votează destinația anului” este una dintre cele mai importante competiții desti...

Tot mai mulți români din Italia se întorc acasă: „S-a scumpit totul, plătim și aerul pe care îl respirăm”

astăzi, 09:27
56

Tendința este reflectată și de datele recente care indică o scădere semnificativă a sumelor de bani trimise în țară de către românii stabiliți în Italia, conform statistici...

Invitație pentru iubitorii de artă: Expoziția „Salon de primăvară – Liviu Șoptelea și prietenii”

astăzi, 08:32
35

Evenimentul este organizat de Societatea Culturală ”Expo-Art” Botoșani și reunește pe simeze lucrări de pictură și tehnică mixtă, creații ale unor artiști botoșăneni din diver...