Pentru că nașterea unui copil vine la pachet, în cazul multor mame, și cu stări de anxietate sau depresie, s-a stabilit, prin intermediul unei legi oficializate azi, ca femeile să poată beneficia de servicii de consiliere psihologică după naştere.
Prin Legea 33/2023, apărută azi în Monitorul Oficial și care se va aplica de duminică, s-a stabilit completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, în sensul introducerii posibilității ca femeile să poată beneficia de servicii prenatale și postnatale, precum și de servicii de consiliere psihologică postnatală, scrie Avocatnet.ro.
Astfel, proaspetele mame vor putea beneficia, cu condiția să fie asigurate în sistemul de sănătate, de servicii de consiliere psihologică, în limita bugetului aprobat. În propunerea inițială se vorbea despre servicii de consiliere psihologică pe o perioadă de 126 de zile după naştere, la cerere, pentru un număr de maximum șase ore, dar, pentru ca măsura să nu aibă efect asupra bugetului consolidat, s-a renunțat la această formulare.
Potrivit inițiatorilor măsurii, „în prezent, maternitățile prevăd în structura organizatorică a spitalului, la sectorul ambulatoriu, printre cabinetele de consultații și tratamente, și cabinetul psihologic, cabinet ce poate asigura serviciul de consiliere psihologică a femeilor”. Așadar, măsura nu e greu de implementat.