Discuții multe, soluții puține: Întâlnire-dezbatere la Botoșani, „omul lui Ciolacu” trimis să rezolve problema evacuării romilor: „Adevărul este undeva pe la mijloc” (Foto, Video)

Problema evacuării cetățenilor români de etnie romă din locuințele sociale ale municipiului Botoșani încă nu și-a găsit făgașul rezolvării. În acest sens, Marcel Ciolacu, prim-ministrul României, și-a trimis un reprezentant la Botoșani pentru a soluționa această problemă.

Cătălin Zamfir Manea, consilier de stat în cadrul Cancelariei Prim-Ministrului României, a ajuns, joi dimineață, la Botoșani. Motivul vizitei sale se referă la problema evacuării romilor din locuințele sociale acordate de Primăria Municipiului Botoșani.

Protest anunțat de Ziua Romilor, „omul lui Ciolacu” trimis la Botoșani

Pe 25 martie a avut loc un protest în fața Primăriei din Botoșani din această cauză, iar ulterior acestei acțiuni de pichetare au avut loc numeroase vizite ale unor reprezentanți de-ai comunității rome din capitala României. Inițial, pe 8 aprilie, când sunt sărbătoriți romii din întreaga țară, fusese anunțat un nou protest la Botoșani, însă cu prezența a mii de cetățeni de etnie romă din România.

Citește și Romii din toată țara strigă mobilizarea: ”Protest pașnic la Botoșani” / ”Cine atacă o comunitate romă, atacă întreaga noastră identitate!”

Protest cu sute de rromi în fața Primăriei din Botoșani împotriva hotărârii de evacuare din locuințele sociale! (Foto, Video)

Acest demers nu a mai avut loc, însă, în schimb, Marcel Ciolacu a trimis un reprezentant să soluționeze problema, după ce mai multe petiții au ajuns la Cancelaria Prim-Ministrului.

Astăzi sunt prezent ca urmare a unor petiții din partea comunității rome care au ajuns la Cancelaria Prim-Ministrului. Petiții care au ajuns și la Comisia pentru Drepturile Omului, Culte și Minorități Naționale. Pe mine mă interesează să discutăm stadiul problemelor locative ale cetățenilor români de etnie romă din municipiul Botoșani”, a declarat Cătălin Zamfir Manea, consilier de stat în cadrul Cancelariei Prim-Ministrului României, la începutul întâlnirii.


(Foto: Cătălin Zamfir Manea, consilier de stat în cadrul Cabinetului Prim-Ministrului României)

Tot la debutul întâlnirii a precizat că își dorește ca la finalul zilei să fie găsită o soluție de echilibru, dar, totodată, să fie respectată legea.

„Mă aștept ca la finalul întâlnirii să pot transmite șefului Cancelariei Prim-Ministrului și chiar Prim-Ministrului informații clare în legătură cu situația locativă a cetățenilor români de etnie romă (...) Cu toții ne dorim să găsim o soluție de echilibru, să respectăm legea, litera ei și să respectăm prevederile constituționale din care derivă toate celelalte acte normative, chiar și o hotărâre a Consiliului Local”, a adăugat Cătălin Zamfir Manea.

„Omul lui Ciolacu”: „Este un drept care nu vă poate fi restrâns”

În discuție a fost adusă problema principală pentru care s-a ajuns în această situație. Mai exact, amenzile acumulate de către unii cetățeni și care se află într-o situație dificilă în ceea ce privește plata lor.

Un reprezentant al comunității rome a intervenit în discuție și a întrebat de ce li se interzice să plătească eșalonat amenzile la Direcția de Taxe și Impozite.

„De ce doar romilor li s-a interzis la Taxe și Impozite să plătească eșalonat?”, întreabă reprezentantul comunității rome.

Cătălin Zamfir Manea a specificat faptul că nimeni nu poate să le interzică să își plătească amenzile eșalonat, atât timp cât ei sunt de bună credință și demonstrează acest fapt. Astfel, trimisul Prim-Ministrului la Botoșani a îndemnat cetățenii să aibă răbdare până când vor găsi o soluție juridică.

„Eu înțeleg că sunteți de bună credință, aveți amendă, doriți să o plătiți și cineva vă interzice să o plătiți. Nimeni nu vă poate interzice să vă plătiți amenda, dacă dumneavoastră demonstrați că sunteți de bună credință, arătați ce venituri aveți și vă manifestați intenția de a plăti acea amendă, chiar și eșalonat. Vom vedea din punct de vedere juridic. Aici trebuie analizată situația dpdv juridic, trebuie văzut cadrul legal și toate celelalte acte normative care sunt incidente unei legi care reglementează plata amenzilor și așteptați o soluție juridică. Este un drept care nu vă poate fi restrâns”, a completat Cătălin Zamfir Manea.

Pe de altă parte, reprezentantul Primăriei Municipiului Botoșani care se ocupă de situația acordării locuințelor sociale a precizat că înainte se puteau face plăți eșalonat, însă în prezent această procedură a suferit modificări, deoarece au existat cetățeni care nu s-au ținut de cuvânt.

Totodată, acesta a adăugat și faptul că o persoană care nu deține bunuri și care nu are nicio sursă de venit nu poate fi executată silit, neavând o sursă de venit constantă, iar conform prevederilor Codului Fiscal, eșalonarea nu poate fi acordată.

„Problema la ora actuală apare din două aspecte: neplata unor amenzi acumulate de-a lungul timpului și neplata taxei de salubrizare pe care foarte multe familii nu au plătit-o niciodată de când a fost instituită (...) Pe vremuri se dădeau eșalonări, dar acum, potrivit reglementărilor Codului Fiscal, persoana trebuie să aibă un venit constant sau bunuri care în cazul în care nu se respectă eșalonarea să poată fi luată în vedere. Sumele sunt foarte mari, de 9000, 10.000 de lei sau 11.000 de lei. Din experiența mea, toate eșalonările nu s-au respectat, pentru că am mai avut situații în care s-au făcut eșalonări ca să trecem hopul și să reînnoim contractul. Dacă eu sunt insolvabil, nu am niciun bun, nu pot fi executat în niciun fel, cum pot să efectuez plăți?”, a adăugat reprezentantul Primăriei Municipiului Botoșani.

Acuzații de segregare a comunității rome

Potrivit informațiilor furnizate în timpul întâlnirii, au existat anumite acuzații conform cărora comunitatea romă ar fi supusă unei segregări.

Reprezentantul Primăriei Municipiului Botoșani a precizat că acest lucru nu este adevărat, deoarece romii au locuințe nu doar în Parcul Tineretului sau în Centrul Vechi, ci și în noul cartier de locuințe ANL de la Cișmea, dar și în zona Industrială.

„Mă ocup de problema asta din 1997, deci știu foarte bine. Plecăm de la prima problemă pe care o discutăm aici. În municipiul Botoșani locuințele nu se repartizează în funcție de etnie. Eu știu că există romi în funcție de nume uneori, deși un nume nu implică neapărat să fie de etnie romă sunt și români. Îi știu că suntem de atâta timp împreună. Primăria Municipiului Botoșani nu a făcut niciodată segregare a celor de anumite etnii. Romii dețin locuințe în toate zonele orașului. Au locuințe și în noile clădiri construite de Guvernul României, în Centrul Vechi, în Parcul Tineretului etc. (...)”, a declarat reprezentantul Primăriei Municipiului Botoșani care se ocupă de acordarea locuințelor sociale.

Cătălin Zamfir Manea a confirmat, la rândul său, excluderea unei segregări rezidențiale a comunității rome având în vedere faptul că aceste familii nu locuiesc doar într-un cartier anume pentru a fi separați de ceilalți cetățeni.

„Deci avem 137 de familii, aproximativ 400 de persoane aflate în situația evacuării. Să excludem din start faptul că ar fi segregare rezidențială, câtă vreme comunitatea romă se regăsește în mai multe zone ale orașului”, a completat trimisul lui Ciolacu la Botoșani.

„Mulți neromi au venit la mine pentru această problemă”

În riscul evacuării sunt și multe familii de cetățeni români. Jupiter Borcoi, președintele Alianța Partida Romilor din Botoșani și referent pe problemele romilor în cadrul Primăriei Municipiului Botoșani, s-a ocupat de centralizarea situației familiilor aflate în caz de evacuare și a precizat că la el au venit chiar și familii de români.

„Mulți neromi, români, au venit la mine pentru această problemă. Eu am început să verific câte familii sunt în această situație. În Centrul Vechi sunt 37 de familii, în Condacia și Adamiu 20, deși nu toți mi-au adus o situație, și 80 în Parcul Tineretului”, a declarat Jupiter Borcoi, președintele Alianței Partida Romilor din Botoșani și referent pe problemele romilor în cadrul Primăriei Municipiului Botoșani.

Jupiter Borcoi a dat drept exemplu o femeie care a acumulat amenzi în valoare de 311.000 de lei pentru că a vândut ciorapi în Piața Centrală fără autorizație. Această femeie a primit amendă după amendă, deși autoritățile statului știau foarte bine că nu le va plăti.

„137 de familii care se regăsesc în posibila evacuare. O persoană cel puțin are o amendă la Legea 61 sau sunt amenzi foarte multe care foarte greu pot fi achitate. Este o singură femeie care are 311.000 de lei pentru faptul că vinde ciorapi în piață fără autorizație. Cumpără probabil de la ruși cu 10 lei și le vinde în piață cu 20”, a completat Jupiter Borcoi.

În discuție a intervenit și Dan Nechifor, prefectul județului Botoșani, care a precizat că scopul întâlnirii de astăzi (nota red. 10 aprilie 2025) este să se găsească soluții pentru această problemă, nu să se discute, din nou, care sunt cauzele care au dus la această situație.

„Știm topul obligațiilor acestor familii, știm cum sunt repartizate, dar scopul întâlnirii de astăzi este să găsim soluții vizavi de proprunerea UAT Municipiul Botoșani pentru relocarea celor care vor fi evacuați și am înțeles că au fost puse la dispoziție locuințe în ANL Cișmea și care este repartizarea acestor familii”, a declarat Dan Nechifor, prefectul județului Botoșani.

Cătălin Manea: „Am sesizat că este o problemă cu o tentă de discriminare etnică și colectivă”

Spre finalul întâlnirii, Cătălin Zamfir Manea, consilier de stat în cadrul Cabinetului Prim-Ministrului României, a precizat că problema dezbătută nu este de natură financiară, ci ar fi și o problemă cu o „tentă de discriminare etnică și colectivă”.

„Problema nu este de natură financiară, ci eu am sesizat că este o problemă cu o tentă de discriminare etnică și colectivă. Așteptăm un raport de specialitate de la Agenția Națională pentru Romi. Nu este o speță atât de ușor de rezolvat, pentru că sunt sute de oameni, nu doar câteva familii”, a adăugat Cătălin Zamfir Manea.

Totodată, „omul lui Ciolacu” susține că trebuie găsite soluții de mijloc și care să echilibreze situația în municipiul Botoșani.

„O soluție de mijloc înseamnă o soluție de echilibru, legală (...) Eu mai înțeleg un lucru, și nu sunt aici în calitate de instanță morală sau judecătoarească. Însă, eu știu mereu că adevărul este undeva pe la mijloc. Bănuiesc că unii dintre cetățeni nu au fost chiar ușă de biserică, iar unele amenzi nu au fost date ca să dăm amenzi. Dacă au fost pe tulburarea liniștii și ordinii publice înseamnă că s-au constatat acest fenomen, iar în consecintă au fost aplicate amenzi. Asta nu înseamnă că oamenii nu își pot îndrepta comportamentul”, a mai spus acesta.

În final, Cătălin Manea i-a invitat la dialog pe cetățenii de etnie romă, urmând să mai aibă loc și alte întâlniri pentru a găsi o soluție de mijloc. Mai mult, i-a îndemnat pe cetățeni să abandoneze starea conflictuală.

„Îi invit la dialog, iar eu personal pun umărul și sprijin comunitatea pentru a identifica soluții de așa manieră, legală, pentru a nu ne abate de la prevederile legale și constituționale (...) Un regulament nu poate fi mai puternic decât o lege”, a conchis Cătălin Zamfir Manea.

Ședința de joi, 10 aprilie, nu s-a finalizat cu soluții concrete, ci doar cu ideea că va fi constituit un Grup de Lucru Mixt pentru viitor.



 

 

 

 

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Bianca Ciaicofschi

Ministrul Educației vine la Botoșani pentru Olimpiada de Informatică! (Video)

Friday, 11 April 2025

Săptămâna trecută la Botoșani a avut loc Olimpiada Națională de Matematică dedicată elevilor de liceu, iar luni începe Olimpiada Națională de Informatică dedicată elevilor de g...

Un membru în minus în Consiliul Județean Botoșani, decizie aprobată de consilieri! (Foto)

Friday, 11 April 2025

Consilierii județeni au aprobat în ședința extraordinară de astăzi, vineri – 11 aprilie, demisia colegei lor. Olguța Șchiopu, inspector școlar în cadrul Inspectoratului Ș...

Val de petiții la Prefectură, venite din localitățile Botoșaniului: De la iazuri ilegale, la locuri pentru depozitarea deșeurilor! (Video)

Friday, 11 April 2025

Dan Nechifor, prefectul județului Botoșani, a anunțat că de la începutul anului au ajuns la Instituția Prefectului a județului Botoșani 200 de petiții venite de la cetățenii județului...