Cum se va acorda și ce acte vor fi necesare pentru obținerea venitului minim de incluziune

Cum se va acorda și ce acte vor fi necesare pentru obținerea venitului minim de incluziune

Persoanele cu venituri mici, ce nu acoperă nivelul de trai minimal, vor putea beneficia, din 2024, de venitul minim de incluziune, ce va cuprinde venitul minim garantat și alocaţia pentru susţinerea familiei. Potrivit normelor adoptate recent de Guvern, cererea pentru obținerea venitului minim de incluziune se va putea depune la primăria de domiciliu a solicitantului.

Din 2024, venitul minim de incluziune va fi acordat lunar persoanelor singure sau familiilor cu venituri mici și se va compune dintr-unul sau din cele două ajutoare financiare: ajutorul de incluziune și ajutorul pentru familia cu copii, informează AvocatNet.ro.

Condiția principală pentru a putea beneficia de ajutorul de la stat este un nivel al veniturilor nete lunare ajustate de până la 700 de lei.

Pe de altă parte, chiar dacă au venituri până la limita amintită, cei ce au în proprietate, închiriere, comodat ori altă formă de deţinere unul sau mai multe bunuri nu vor putea primi ajutorul. Dintre aceste bunuri putem aminti clădirile, altele decât locuința de domiciliu, precum și terenurile situate în intravilan cu suprafața de peste 1.200 mp în zona urbană şi 2.500 mp în zona rurală (cu excepția curții) sau mașinile cu o vechime mai mică de zece ani. Întreaga lista poate fi consultată aici.

Potrivit normelor de aplicare a Legii nr. 196/2016 privind venitul minim de incluziune, adoptate vineri de Guvern, ajutorul se va acorda în baza unei cereri și a unei declarații pe propria răspundere (modelul poate fi descărcat de la finalul articolului) completate electronic sau, după caz, pe suport de hârtie, ce vor trebui depuse sau transmise la serviciul public de asistență socială din cadrul primăriei de domiciliu.

Prin declarația pe propria răspundere se vor transmite autorităților informații legate de venitul total al persoanei singure ori familiei realizat în luna anterioara, nedeținerea unor bunuri ce duc la excluderea acordării venitului minim de incluziune sau modul în care se face încălzirea locuinței (cu energie termică/ gaze naturale/ combustibili solizi etc.).

În plus, la completarea cererii și a declarației pe propria răspundere, solicitantul trebuie să semneze un angajament de plată (modelul poate fi descărcat de la finalul articolului) pentru situațiile în care se pot constata plăți acordate necuvenit.

Angajații serviciului public de asistență socială din cadrul primăriei vor verifica datele și informațiile cuprinse în cerere și în documentele doveditoare, iar în cazul existenței unor informații sau suspiciuni privind veridicitatea datelor, primarul va dispune efectuarea unei verificări în teren, în termen de maximum cinci zile de la data înregistrării cererii.

La finalizarea verificării administrative, inclusiv a verificării în teren, dacă e cazul, și după validarea îndeplinirii criteriilor de eligibilitate și a condițiilor prevăzute de lege pentru acordarea dreptului la venit minim de incluziune, se emite dispoziția primarului de aprobare a dreptului, care conține categoriile de ajutoare ce compun venitul minim de incluziune și cuantumul total al dreptului, defalcat pe componente.

Decizia primarului va trebui transmisă beneficiarilor în termen de cel mult cinci zile de la data emiterii, electronic sau pe suport de hârtie.

Plata ajutorului se va face lunar, începând cu luna următoare celei în care s-a emis decizia de stabilire a plății, pe bază de mandat poştal, în cont curent personal sau în cont de card, în funcție de opţiunea beneficiarului.

Valoarea maximă a ajutorului de incluziune, prima componentă a venitului cu același nume, stabilit de lege este de 275 de lei/ lună/ membru de familie, cu excepția persoanei singure cu vârsta de cel puțin 65 de ani, pentru care cuantumul maxim este de 400 de lei/ lună.

A doua componentă a venitului minim de incluziune, ajutorul pentru familia cu copii, se stabilește în funcție de structura familiei, veniturile ei și numărul de copii, cuantumul maxim al acesteia ajungând la 480 de lei.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Patru posturi de subofițer scoase la concurs din sursă externă de ISU Botoșani!

astăzi, 18:00
17

Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Nicolae Iorga” al Județului Botoșani a scos la concurs patru posturi de subofițer, prin încadrare directă.Posturile sunt:-&nb...

Marcel Ciolacu îi jignește pe moldoveni: ”Buzăul nu e în Moldova și vă rog frumos să nu mă jigniți!” (Video)

astăzi, 15:43
293

Mișcarea pentru Dezvoltarea Moldovei cere demisia lui Marcel Ciolacu pentru jigniri publice aduse tuturor moldovenilor.Iată comunicatul de presă remis astăzi, 26 aprilie:”Pentru jign...

Un bărbat din Botoșani deține singurul exemplar din România al unui Crysler Imperial din anii 60

astăzi, 15:30
172

Nicușor Constantin – secretar al filialei din Botoșani a Retromobil Club – manifestă o pasiune deosebită pentru mașinile de epocă, el fiind deținătorul mai multor bolizi cu o vechi...