Un caz de violență în familie a fost descoperit datorită vigilenței unei educatoare din județul Botoșani. Un copil de trei anișori a venit la grădiniță bătut, iar cadrul didactic a observat că are un comportament ieșit din comun, dar și faptul că are leziuni pe corp.
Cazul s-a întâmplat într-o unitate de învățământ din zona municipiului Dorohoi.
Educatoare nu a stat mult pe gânduri și a sesizat imediat Direcția de Asistență Socială și pentru Protecția Copilului (DGASPC) din Botoșani, dar și Poliția. Cele două instituții au luat imediat măsuri.
Au fost demarate cercetări, iar autoritățile abilitate în acest caz au constatat faptul că minorul se află într-un mediu nesigur și că a fost victima violenței în familie. Astfel, copilul a fost extras din familie și instituționalizat.
„Din verificările acestor instituții s-a stabilit că minorul respectiv este într-un mediu nesigur și a fost victima violenței în familie. A fost extras din mediul familial și instituționalizat în regim de urgență într-un centru de copii, iar în acest moment se desfășoară cercetări pentru violență în familie”, a declarat Delia Nenișcu, purtător de cuvânt în cadrul Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) din Botoșani.
Prin acest caz, reprezentanții Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) din Botoșani vor să scoată în evidență importanța colaborării între instituții. Pe de altă parte, contează foarte mult și atitudinea cetățenilor care trebuie să dea dovadă de responsabilitate, iar în momentul în care cunosc astfel de cazuri să anunțe de îndată autoritățile competente.
„Aș vrea să scot în evidență importanța cooperării dintre instituții, a vigilenței tuturor celor implicați și nu doar a cadrelor didactice sau a celor care fac parte din anumite instituții, ci și a tuturor cetățenilor. Dacă au cunoștință despre fapte de violență comise în comunitate să anunțe de îndată autoritățile, indiferent că vorbim despre asistență socială sau poliție, pentru ca noi să intervenim și să reducem consecințele acestor fapte”, a adăugat Delia Nenișcu.
Totodată, acesta nu ar fi un caz singural. Foarte mulți copii au de suferit din cauza mediului familial în care își petrec copilăria. Unii ajung să „se salveze”, iar alții, din nefericire, cad pradă unor comportamente asemănătoare pe care le-au deprins din familie.
Un exemplu de „poveste cu final trist” este cazul de violență în familie petrecut în Santa Mare. Deși polițiștii nu au fost de acord cu însușirea retragerii plângerii de către victimă, ce era mai rău s-a întâmplat.
Potrivit polițiștilor botoșăneni, cu acordul procurorului de caz polițistul care instrumenta cazul a putut să continue cercetările și, astfel, agresorul a fost trimis în judecată. Omul legii deținea informații culese din verificările făcute conform cărora influența pe care autorul faptei o are asupra victimei este una negativă.
„A fost trimis în judecată pentru că polițistul, din verificările făcute, cunoștea influența pe care o are autorul asupra victimei și împrejurările în care se comit faptele. Nu și-a însușit retragerea plângerii care sista cercetările. A fost trimis în judecată, însă până la condamnare autorul a ucis victima. Cunoașteți cazul respectiv, deoarece a fost mediatizat la momentul acela, când autorul ar fi dormit cu victima în casă două zile”, a adăugat Delia Nenișcu, purtător de cuvânt în cadrul IPJ Botoșani.
Prin aceste exemple se concretizează importanța comunicării și sesizării oricăror fapte prin care viața unor oameni este pusă în pericol.