Comunitatea rușilor lipoveni din Botoșani are nevoie de sprijin financiar pentru refacerea Bisericii de Rit Vechi „Nașterea Maicii Domnului”

Comunitatea rușilor lipoveni din Botoșani are nevoie de sprijin financiar pentru refacerea Bisericii de Rit Vechi „Nașterea Maicii Domnului”

Biserica de Rit Vechi „Nașterea Maicii Domnului” din Botoșani  urmează să intre într-un amplu proces de reparații.

Proiectul constă în reparații capitale și de consolidare, reamenajarea acoperișului și fațadei bisericii.

Scopul proiectului este de a repara și izola biserica, de a amenaja trotuare și scurgeri pentru eliminarea infiltrațiilor dar și consolidarea  turnurilor bisericii.

Se dorește înlocuirea acoperișului, a ferestrelor și a geamurilor, refacerea clopotniței și montarea unui sistem de alarmă și anti-incendiu sau a unui sistem de ventilație.

„Facem un creștinesc apel către toți cei care pot sprijini realizarea acestor lucrări”, au transmis reprezentanții comunității rușilor – lipoveni.

Donațiile pot fi efectuate în conturile Bisericii de Rit Vechi „Nașterea Maicii Domnului” deschise la CEC Bank Botoșani:

IBAN: RO24CECEBT0136RON0048524

Codul BIC (SWIFT(, pentru donații în valută: CECEROBUXXX

Despre Biserica de Rit Vechi „Nașterea Maicii Domnului” din Botoșani

Monument istoric, actuala clădire a bisericii s-a înălțat pe locul unei vechi capele de lemn, în anul 1853.

Situată pe strada Grigore Antipa nr.8, biserica creștin ortodoxă de rit vechi are unele elemente comune celorlalte biserici ortodoxe, dar şi o serie de particularităţi.

Posedă frumoase icoane de sorginte rusească, un fond de carte veche religioasă în limba slavonă și odoare lucrate cu rafinament artistic.

În linii mari, forma bisericii lipoveneşti se apropie de formele bisericilor ortodoxe, cu altarul în formă semicirculară, orientat pe direcţia est.

Elementul particular care din start apare la o biserica lipovenească este determinat de prezenţa crucii cu opt extremităţi (unii o mai numesc cu opt colţuri).

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Anca Savel

Lucrările de artă ale unei pictorițe din Iași, expuse la Memorialul Ipotești

astăzi, 11:45
24

Memorialul Ipotești – Centrul Național de Studii  „Mihai Eminescu”, în colaborare cu Muzeul de Istorie  „Vasile Pârvan” din Bârlad, va găzd...

ANM: Un nou Cod Galben de ploi valabil pentru județul Botoșani, până joi dimineața

astăzi, 10:45
195

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis, miercuri, o nouă atenționare meteorologică de tip COD GALBEN valabilă pentru județul Botoșani.Conform specialiștilor, avertizarea es...

Pompierul SAM, prietenul copiilor, ajunge săptămâna viitoare într-o comună din Botoșani

astăzi, 10:15
51

Pompierii botoşăneni vor ajunge marți, 10 august 2021, la ora 9:00, pe terenul de sport din comuna Cristești (vis-a-vis de Căminul Cultural), promovând campania “Un cămin sigur pentr...