Comune și orașe goale: În decembrie 2020, numărul deceselor din Botoșani a fost aproape dublu față de cel din decembrie 2019. Sporul natural din județ s-a prăbușit

Comune și orașe goale: În decembrie 2020, numărul deceselor din Botoșani a fost aproape dublu față de cel din decembrie 2019. Sporul natural din județ s-a prăbușit

Sporul natural al populației în județul Botoșani s-a prăbușit la finele anului 2020. În luna decembrie 2020 s-au născut doar 287 de copii, în timp ce numărul deceselor înregistrate a ajuns la 807. Sporul natural a fost negativ, între cele două valori fiind o diferență de -520 persoane.  

Sporul natural al unei populații, raportat la o anumită perioadă, ca valori absolute, reprezintă diferența dintre numărul născuților-vii și numărul decedaților în perioada de referință. Ca valori relative, sporul natural reprezintă diferența dintre natalitate și mortalitate, în care natalitatea reprezintă numărul de născuți vii la 1000 de locuitori, în timp ce mortalitatea reprezintă numărul de decedați la 1000 de locuitori.

Datele făcute publice astăzi de Direcția Județeană de Statistică de la Botoșani arată că numărul persoanelor ale căror decese au fost înregistrate în luna decembrie 2020 a fost de 807, aproape dublu față de cel din luna decembrie 2019, când au fost înregistrate 469 de decese. O evoluție incredibilă care arată că Botoșaniul se stinge încet, dar sigur, nu doar prin migrație, ci și pe cale naturală.

Chiar și înainte de perioada pandemiei în județul Botoșani sporul natural era negativ:  în luna decembrie 2019 a fost de -197 persoane.

Conform aceleiași surse, numărul născuţilor vii din luna decembrie 2020 a fost cu 15 mai mare decȃt cel din aceeaşi lună din 2019, dar s-a menținut sub 300 de persoane, o cifră care a devenit constantă în ultimii ani în tot județul Botoșani.

În aceste condiții, cifrele făcute publice astăzi arată că sporul natural a fost negativ în luna decembrie 2020, nascutii vii având un excedent faţă de decedaţi de -520 persoane.

Pe mai departe, chiar dacă sporul natural s-a prăbușit, cifrele oficiale ale Direcție Județene de Statistică de la Botoșani arată că populația cu domiciliul stabil în județ este pe mai departe de 412.000 de persoane, care locuiesc cu preponderență în zona rurală.

 

Spune-ne opinia ta